Σε κλοιό αγροτών βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας.

Από το μπλόκα της Νίκαιας, της Πελοποννήσου, του Κορωπίου και της Κρήτης οι αγρότες κατέφθασαν στην Αθήνα. Aφού πρώτα διαπραγματεύτηκαν και εν συνεχεία δέχτηκαν χημικά, βιώνοντας τη διαδικασία των προσαγωγών, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη δεκάδες άνθρωποι της βιοπάλης έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα και υποδέχτηκαν τους συναδέλφους τους που ταξίδεψαν με τα τρακτέρ τους από μακριά για τη μεγάλη ηχηρή συγκέντρωση κατά του Ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Δείτε φωτορεπορτάζ του zougla.gr:

Αγρότες έβαλαν φωτιά σε κλαδιά έξω από τη Βουλή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέος αγρότης στη μάχη κατά του ασφαλιστικού

Κατέμεστη η Λεωφόρος Αμαλίας

Φωτιά έξω από τη Βουλή

Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα

Χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα

Aγωνιστικοί χαιρετισμοί...

Αγροτικός κλοιός στη Βουλή

Θερμή υποδοχή στα τρακτέρ

Πανοραμική φωτό με την άφιξη των τρακτέρ

Εικόνες από πλατεία Ομονοίας

Εκατοντάδες αγρότες στην Ομόνοια

To μήνυμα της αγρότισσας

Οι κρητικοί αγρότες προς το Σύνταγμα

Mαζική συμμετοχή στο κέντρο της Αθήνας

O αγρότης που έγινε viral

Aγρότες από την Κρήτη στα Προπύλαια

Αριστερά… χημικά

Μεταξύ σφύρας και άκμονος, το Μέγαρο Μαξίμου με σπασμωδικές, πρόχειρες κινήσεις και επίθεση κατά μέτωπο επιχείρησε να μπλοκάρει την άφιξη των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας.

Αν και η αγαπημένη τακτική της κυβέρνησης, εκείνη του μαστιγίου και του καρότου, δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει, το Μαξίμου εξακολουθεί να τη χρησιμοποιεί. Την ώρα που το μήνυμα του πρωθυπουργού, των υπουργών και όλων των βουλευτών του κυβερνητικού σχηματισμού προς τους αγρότες ήταν και πάλι σήμερα «ελάτε να καθίσουμε στο τραπέζι για έναν ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο», «αριστερά» χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης έπεφταν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και σύσσωμη η αστυνομική δύναμη του λεκανοπεδίου είχε πάρει θέση στα κομβικά σημεία εισόδου.

Με… σημαία την «υποκρισία και την ανειλικρίνεια» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Μαξίμου κάλεσε τους αγρότες να μην εμπιστεύονται εκείνους που στο παρελθόν τούς λοιδορούσαν και έστειλε ακόμη μία φορά το μήνυμα ότι υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που στόχο έχουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των αγροτών για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες που καμία σχέση δεν έχουν με το επίπεδο ζωής των αγροτών και την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Σε όλους τους τόνους το Μαξίμου δηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιωτικών προτάσεων με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση της μεταβατικότητας των διατάξεων και κυρίως τρόπους προστασίας του εισοδήματος πρωτίστως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Eπεισόδια σε όλα τα μέτωπα – έπνιξαν με χημικά τους αγρότες

Αγρότες από όλη την Ελλάδα φτάνουν στην Αθήνα για το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Διαπληκτισμοί και χρήση χημικών σημειώθηκαν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές

Περισσότεροι από 2.000 αγρότες από την Κρήτη έφθασαν τα ξημερώματα στον Πειραιά με τρία πλοία. Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» και από τη Σούδα έφτασε στις 05.40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Galaxy». 

Αγρότες της Κρήτης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επί της οδού Αχαρνών.

Λίγο μετά τις 10.30 σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και συμπλοκές με αστυνομικούς, όταν οι αγρότες ζήτησαν να εισέλθουν στο κτήριο. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα και αγροτικά προϊόντα, σπάζοντας τζαμαρίες κ.ά., ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με τη χρήση χημικών. 

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγρότες και παρατάχθηκαν κάθετα επί της οδού Αχαρνών, αποκλείοντας την πρόσβαση προς το υπουργείο. Κατά τα επεισόδια οι Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές.

Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.

Την ίδια ώρα στη Λεωφόρο Αθηνών στήθηκε αστυνομικός κλοιός με σκοπό την αναχαίτιση του κύματος αγροτών της Πελοποννήσου. Και σε αυτήν την περίπτωση τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, ενώ εξαγριωμένοι αγρότες επιτέθηκαν σε περιπολικό.

Εικόνες από τα επεισόδια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

Σπασμένα τζάμια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:


Χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις:

Διμοιρίες των ΜΑΤ απομακρύνουν τους αγρότες:

Αστυνομικοί κλείνουν τον δρόμο έξω από το υπουργείο:

Οι αγρότες έριξαν διάφορα αντικείμενα και αγροτικά προϊόντα στην πρόσοψη του υπουργείου:

Νωρίτερα, γύρω στις 09.45, επικράτησε μικροένταση, όταν ομάδα διαδηλωτών θέλησε να μεταφέρει ένα βαν με φρούτα έξω από το υπουργείο, ωστόσο βρήκε «μπλόκο» από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Καραϊσκάκη. 

Οι αγρότες στράφηκαν κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, άρχισαν να τις κυνηγούν, πετώντας αντικείμενα και φωνάζοντας συνθήματα, ζητώντας παράλληλα τη διέλευση του βαν. Η ένταση εκτονώθηκε λίγα λεπτά αργότερα και οι παραγωγοί άρχισαν να μεταφέρουν με τα χέρια τους τα τελάρα με τα φρούτα προς το υπουργείο.


 
Οι αγρότες της Κρήτης θα κατευθυνθούν το απόγευμα στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
 
Παράλληλα, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Αθήνα οι αγρότες από τη Θεσσαλονίκη, από τα μπλόκα της Νίκαιας, της Λαμίας, του Κάστρου, των Θηβών και από άλλες περιοχές της χώρας.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10.30 άνοιξε και η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Οι αγρότες έδιωξαν τους αστυνομικούς στη Νέα Πέραμο

Στα διόδια Καλαμακίου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι θα μεταβούν στην Αθήνα, ωστόσο οι Αρχές είχαν απαγορεύσει τη διέλευση από τον Ισθμό της Κορίνθου.

Ειδικότερα, στον Ισθμό έφτασαν από νωρίς το πρωί οι αγρότες με τα τρακτέρ φορτωμένα σε συρόμενες νταλίκες από τη Λακωνία, ενώ αναμένονταν κάποιες ακόμα νταλίκες από τη Ναύπακτο και τον Πύργο Ηλείας, που έχουν καθυστερήσει λόγω των μπλόκων της αστυνομίας στους δρόμους.

Στο σημείο επικράτησε ένταση λίγο μετά τις 10.30, με αρκετά τρακτέρ να φεύγουν από παρακαμπτήριες οδούς, ενώ τελικώς η πορεία των αγροτών ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 για την Αθήνα.

Οι αγρότες συγκρούστηκαν με τις Αρχές στο μπλόκο που είχε στηθεί επί της εθνικής οδού στο ύψος της Νέας Περάμου, με αποτέλεσμα οι  αστυνομικές δυνάμεις να υποχωρήσουν και να ανοίξουν τον δρόμο.

Δείτε τη στιγμή που οι αγρότες σπάνε το μπλόκο των αστυνομικών:

Στον Ισθμό Κορίνθου εκατοντάδες διαδηλωτές που στοχεύουν να μεταβούν στην Αθήνα

Αγρότες έκαψαν λάστιχα στα διόδια Καλαμακίου

Με σκηνές στο Σύνταγμα
 
Σκηνές έστησαν το πρωί της Παρασκευής παραγωγοί στο Σύνταγμα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης. Οι αγρότες προετοιμάζονται για το κεντρικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 17.00, στην πλατεία Ομονοίας.

Στην πλατεία Συντάγματος αναμένεται να συγκεντρωθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Μετ’ εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της ΑθήναςΤην ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τονίζει ότι θα τηρηθεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον οποίο εντός της πόλης απαγορεύεται η κυκλοφορία τρακτέρ. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται για αυτόν τον σκοπό στα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου και στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, όπως και στο λιμάνι του Πειραιά.

Κλειστές είναι αυτήν την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου, Δεληγιάννη και Αχιλλέως. Μετ’ εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Επίσης, όσοι αγρότες έρθουν στην Αττική με λεωφορεία, η εντολή που έχει δοθεί είναι αυτά να σταθμεύσουν στη Λ. Αθηνών και στο Τάε Κβον Ντο. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει λεωφορεία για να μεταφέρουν τους αγρότες στο κέντρο της πόλης. 

Στο κέντρο της Αθήνας θα παρελάσουν 17 τρακτέρ

Επετράπη ύστερα από διαπραγματεύσεις η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό, με συγκεκριμένους όρους, αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. 

Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των ωρών 16.00-18.00, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα, και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Η εικόνα στα μπλόκα

Ανοικτό από τις 11.00 έως τις 15.00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα.

Το τελωνείο της Εξοχής είναι κλειστό από τις 10.00 έως τις 15.00 και από τις 17.00 έως τις 22.00.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον Νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (13.00-15.00 και 20.00-22.00) και στο δεύτερο η διέλευση δεν θα επιτρέπεται από τις 18.00 έως τις 22.00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε στις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 12η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16.00.

Στον Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά σε κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17.00-22.00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17.30-21.00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12.00-14.00 και 17.30-21.00), Αψάλου (17.00-21.00) και Γυψοχωρίου (17.00-17.30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για τέταρτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες και οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον Νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.

Το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ κλείνει από τις 11.00 έως τις 23.00. Στα Γρεβενά η πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) είναι αποκλεισμένη και στα δύο ρεύματα.

Αποκλεισμός στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14.00 με 16.00 και 18.30 με 20.00, στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.00-18.30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης δεν θα γίνει αποκλεισμός. Από την περιοχή αναχώρησαν για την Αθήνα περισσότερα από έξι λεωφορεία.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σήμερα και αύριο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία. Το Σάββατο εκτός από τους αγρότες, που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη συγκέντρωση των αγροτών στα διόδια Καλαμακίου:

Δείτε εικόνες από την απόβαση των αγροτών της Κρήτης στον Πειραιά:

Εικόνες από τη διαμαρτυρία των αγροτών έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Βίντεο-Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης