Η αριστεία επιβραβεύεται

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, 10:45
Η αριστεία επιβραβεύεται
Νέα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ εξελέγησαν δύο διακεκριμένοι Έλληνες ερευνητές, σε αναγνώριση του σημαντικού επιστημονικού έργου τους.

Πρόκειται για την καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις Βίκυ Καλογερά και τον καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Μιχάλη Γιαννακάκη.

Η αμερικανική Ακαδημία εξέλεξε, επίσης, άλλους δύο Έλληνες ως ξένους εταίρους της.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καρκάνα, διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιολογικών Επιστημών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, και τον Αναστάσιο Ξεπαπαδέα, καθηγητή της Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ ιδρύθηκε από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1863 και, μαζί με την Εθνική Ακαδημία Μηχανικής και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση κι άλλους οργανισμούς των ΗΠΑ πάνω σε επιστημονικά, τεχνολογικά και ιατρικά θέματα.

Το who is who 

Η κα Καλογερά είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1992) και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, από όπου πήρε το διδακτορικό της στην Αστρονομία (1997).

Έπειτα από μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, διδάσκει από το 2001 στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Northwestern.

Είναι η επικεφαλής αστροφυσικός στην επιστημονική κοινοπραξία LIGO που ανακάλυψε τα βαρυτικά κύματα, στα οποία και συνεχίζει να εστιάζει την έρευνά της, σε συνδυασμό με τον σχηματισμό ζευγών μαύρων οπών στο διάστημα.

Η κα Καλογερά, τον Νοέμβριο του 2017, είχε δώσει συνέντευξη στο zougla.gr σχετικά με τα βαρυτικά κύματα και τους αστέρες νετρονίων.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξή τηςΗ δήλωση της Βίκυς Καλογερά στο ΑΠΕ για τη βράβευσή της

Η Βίκυ Καλογερά δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τη βράβευσή της: «Νιώθω βαθιά τιμή, καθώς αυτή είναι μια διάκριση πέρα από κάθε προσδοκία. Χρειάστηκα πραγματικά κάποιο χρόνο για να συνειδητοποιήσω την πραγματικότητα. Δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα για την εκλογή μου στην Ακαδημία, ενώ ήμουν στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον για συσκέψεις με συναδέλφους, περίπου μία ώρα προτού δώσω μια ομιλία. Ήταν μια μέρα... πανικού. Τόσα χρόνια δουλειάς με τους φοιτητές μου και τους μεταδιδακτορικούς μου συνεργάτες οδήγησαν σε αυτό, που αποτελεί μια αναγνώριση για τη συλλογική μας δουλειά».

Σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους της έρευνάς της, η κα Καλογερά ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην αυγή της αστρονομίας βαρυτικών κυμάτων, μόλις στο ξεκίνημα... Η εξερεύνηση του σύμπαντος μέσα από αυτό το νέο παράθυρο θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε πώς πεθαίνουν τα άστρα, πώς γεννιούνται οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων σε ζεύγη και πώς τελειώνουν τις ζωές τους σε σπιράλ θανάτου. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της έρευνας για τα επόμενα χρόνια, καθώς ανακαλύπτουμε ολοένα περισσότερες από τις συγκρούσεις αυτών των συμπαγών αντικειμένων».

«Παράλληλα, την επόμενη δεκαετία η αστρονομία θα γνωρίσει την επανάσταση των μεγάλων δεδομένων μέσω μιας μεγάλης κλίμακας παρατηρήσεων του ουρανού, παράγοντας την πιο μεγάλη και πλήρη "ταινία" του σύμπαντος και ανακαλύπτοντας έτσι το δυναμικό σύμπαν, αστρονομικές πηγές, οι οποίες αλλάζουν σε φωτεινότητα μέσα στον χρόνο, άστρα που συγχωνεύονται ή εκρήγνυνται. Αυτό το πεδίο της διαχρονικής αστρονομίας υπόσχεται απρόσμενες ανακαλύψεις. Τα επόμενα χρόνια θα επιδιώξω να κάνω θεωρητικές μελέτες που θα προβλέπουν τι μπορεί να ανακαλύψουν αυτές οι αστρονομικές παρατηρήσεις, έτσι ώστε όταν υπάρξουν οι παρατηρήσεις, να είμαστε σε θέση να τις ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε πώς ζουν και πεθαίνουν τα άστρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Γιαννακάκης είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής Αθηνών, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1975) και του Πανεπιστημίου Πρίνστον, από όπου πήρε το διδακτορικό του (1979).

Εργάσθηκε στα εργαστήρια ερευνών Bell Labs μεταξύ 1978-2001, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (2002-03) και από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Κολούμπια.

Η έρευνά του εστιάζεται στη σχεδίαση και ανάλυση αλγορίθμων, στη θεωρία της πολυπλοκότητας, στη θεωρία των παιγνίων, στις βάσεις δεδομένων κ.α. Είναι, επίσης, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ από το 2011 και της Academia Europaea από το 2013, καθώς και κάτοχος του Βραβείου Knuth (2005).


Οι άλλοι Έλληνες της Ακαδημίας των ΗΠΑ

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ περιλαμβάνει και άλλους Έλληνες της διασποράς, καθώς και Ελληνοαμερικανούς στις τάξεις της.

Είναι οι εξής (σε παρένθεση το έτος εκλογής τους στην Ακαδημία):

- Γιώργος Παπανικολάου (2000) - καθηγητής Μαθηματικών Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια

- Χρήστος Παπαδημητρίου (2009) - καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης

- Ανδρέας Ακριβός (1991) - ομότιμος καθηγητής Μηχανικής (ρευστοδυναμικής) του City College της Νέας Υόρκης

- Κώστας Δαφέρμος (2016) - καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ

- Τομ Μανιάτης (1985) - καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης

- Δώρα Αγγελάκη (2014) - καθηγήτρια του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Κολεγίου Ιατρικής Baylor του Χιούστον του Τέξας

- Νίκος Λογοθέτης (2009) - διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στο Τίμπινγκεν

- Τζον Τζοανόπουλος (2009) - καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ

- Πολ Αλιβιζάτος (2004) - καθηγητής Χημείας, Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ

- Τζορτζ Γιανκόπουλος (2004) - επικεφαλής βιοϊατρικός επιστήμων της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals

- Πίνδαρος Ρόι Βάγγελος - πρόεδρος της εταιρείας Regeneron

- Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας από το 1982 έως τον θάνατό του το 2017 ήταν και ο Έλληνας βιολόγος Φώτης Καφάτος, ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).


Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, 11:03