Χωρίς σημαντική υποχώρηση για τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές θα καθοριστούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Αντίθετα, την ανηφόρα φαίνεται ότι θα «τραβήξουν» οι βάσεις για τμήματα «μεσαίας βαθμολογίας», καθώς φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων στην κλίμακα 15-18.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, το πόσο θα ανέβουν οι βάσεις σε αυτές τις σχολές θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις αυτών των υποψηφίων.

Συγκεκριμένα:

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μικρή πτώση των βάσεων αναμένεται σε τμήματα όπως η Νομική και τα περισσότερα Παιδαγωγικά. Στην πλειονότητα των τμημάτων, όμως, θα καταγραφεί άνοδος στις βάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2ο- 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Από 50 έως 200 μόρια εκτιμάται ότι θα είναι η πτώση στα τμήματα των δύο αυτών πεδίων, η βάση των οποίων το 2009 βρέθηκε πάνω από τα 18.000 μόρια.

Αντίθετα, στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα 15-18 έχουμε φέτος περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι. Η καταγραφή αυτή φανερώνει ότι στα περισσότερα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας θα έχουμε μια μικρή άνοδο των βάσεων.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις σχολές εκείνες που οι βάσεις εισαγωγής πέρυσι βρίσκονταν πάνω από τα 18.000 μόρια. Υπάρχει ελπίδα για μικρή κάμψη των βάσεων εισαγωγής στις κεντρικές Ιατρικές.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγαλύτερη από 100 μόρια αναμένεται να είναι η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Στα «μεσαίας βαθμολογίας τμήματα (15-18.000 μόρια) οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα (με μια μικρή απόκλιση της τάξεως από- 100 έως + 80), καθώς οι χειρότερες, σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις στην κλίμακα 15-17,9 στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τείνει να εξουδετερωθεί από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις των υποψηφίων Τεχνολογικής ΙΙ και Θεωρητικής Κατεύθυνσης στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες (15-17,9). Άνοδος των βάσεων στις Αστυνομικές Σχολές λόγω της μεγάλης μείωσης των θέσεων εισακτέων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης