Οι μέρες, οι ώρες και τα λεπτά περνούν δύσκολα και βασανιστικά για τους περισσότερους κρατουμένους στις φυλακές. Αυτό το βαρύ φορτίο των έγκλειστων συνανθρώπων μας επιχειρούν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης να ελαφρύνουν με ένα βιβλίο. Πριν από λίγες ημέρες και εν όψει των Χριστουγέννων παρέδωσαν στους κρατουμένους του Γενικού Καταστήματος Κράτησης (ΓΚΚ) Θεσσαλονίκης στα Διαβατά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δέλτα, τα πρώτα 100 βιβλία, από τα 1.100 που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέχρι σήμερα.

«Τα βιβλία που συγκεντρώσαμε είναι περίπου 1.100, σήμερα παραδώσαμε τα 100 από τα 300 βιβλία που θα δώσουμε στο σύνολο στις φυλακές Διαβατών και θα ακολουθήσουν οι φυλακές Γρεβενών, Κορυδαλλού, το Κλειστό Κατάστημα Κράτησης Νέων και οι φυλακές Νιγρίτας» επεσήμανε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών Ελλάδας και επικεφαλής της αντιρατσιστικής εθελοντικής πρωτοβουλίας αστυνομικών, Σάββας Ταχματζίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ταχματζίδης τόνισε πως ανέλπιστα πολλοί πολίτες στήριξαν την πρωτοβουλία των αστυνομικών. «Έγινε το πρώτο βήμα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι αστυνομικοί είναι δίπλα στον πολίτη, ακόμα και σε αυτόν που ”σκόνταψε”, έκανε ένα λάθος και βρέθηκε στη φυλακή. Θέλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία και να τονίσουμε ότι η ελευθερία έρχεται, όμως ο στόχος είναι να μη ”σκοντάψουν” και να μη βρεθούν ξανά στη φυλακή. Εκτός από τους απλούς πολίτες και όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αγκάλιασαν την πράξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στη φυλακή» είπε.

«Η ενέργεια αυτή άνοιξε νέους πνευματικούς ορίζοντες στους εγκλείστους»

«Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, στην Αντιρατσιστική Ομάδα Εθελοντών Αστυνομικών και στο Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων ”ΟΑΣΙΣ”, για την ανάληψη της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας τους που αποσκοπούσε στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού βιβλίων, προκειμένου να εμπλουτισθεί η βιβλιοθήκη του Γ.Κ.Κ. Θεσσαλονίκης. Πρέπει, μάλιστα, να τονίσουμε πως, με την ενέργειά τους αυτή, η βιβλιοθήκη της φυλακής ενδυναμώθηκε περαιτέρω και άνοιξε νέους πνευματικούς ορίζοντες προς τους εγκλείστους, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα ελπίδα και δύναμη για το μέλλον» ανέφερε σε ευχαριστήρια επιστολή του ο προϊστάμενος Διεύθυνσης του Γ.Κ.Κ. Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Παπαδόπουλος.

Ο Δήμος Δέλτα στο πλευρό των αστυνομικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εγχείρημα των αστυνομικών στήριξε και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες τίτλους βιβλίων. «Θεάρεστη η πρωτοβουλία των αστυνομικών και εμείς ως δήμος στον οποίο βρίσκονται οι φυλακές Διαβατών συγκεντρώσαμε βιβλία με δωρεές, τα οποία σήμερα προσφέρουμε σε συνεργασία με τους αστυνομικούς και το κέντρο ”Όασις”, για να μπορούν αυτές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι κρατούμενοι να περάσουν τις ώρες τους στη φυλακή με μια ευχάριστη παρέα όπως είναι ένα βιβλίο» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δέλτα, Δημήτρης Σκουλαριώτης.

Το ανοικτό εθελοντικό κάλεσμα των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, για συγκέντρωση βιβλίων, ξεκίνησε όταν πρώην κρατούμενοι μίλησαν στον κ. Ταχματζίδη για την πολύτιμη συντροφιά που προσφέρουν τα βιβλία στη φυλακή. Ένας από αυτούς και ο πρώην κρατούμενος και σήμερα σύμβουλος απεξάρτησης στην “Όασις”, Δαμιανός Δουΐτσης. «Εμείς οι αποφυλακισθέντες που έχουμε κάνει γιορτές μέσα στις φυλακές είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέραμε στους κρατούμενους βιβλία, αλλά πάνω από όλα που φέραμε το μήνυμα ότι είμαστε δίπλα τους και ότι μπορούν να βγουν έξω και να μη γυρίσουν ποτέ ξανά σε μια φυλακή» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Ταχματζίδης, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναμένεται να συνεχιστεί όσο υπάρχουν ανάγκες για βιβλία από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, ενώ τόνισε ότι για τους αστυνομικούς που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα «η φυλακή είναι μια κοινωνία μέσα στην κοινωνία, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει και εμείς θέλουμε φυλακές τόπο σωφρονισμού και όχι δαιμονισμού».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης