Οι γυναίκες που ζουν σε πόλεις με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετωπίζουν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, επισημαίνουν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν τις περιπτώσεις 100.000 γεννήσεων. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα τοξικά χημικά τα οποία εκλύονται από τα οχήματα που κινούνται στην πόλη, επηρεάζουν τόσο την υγεία των εγκύων, όσο και την υγεία των αγέννητων παιδιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είδαν, η ατμόσφαιρα ήταν πιο βεβαρημένη τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης καταγράφονταν στην ενδοχώρα σε σύγκριση με τις παραλιακές περιοχές.

Αστικές «βόμβες» χημικών

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές φάνηκε ότι η έκθεση των εγκύων σε επικίνδυνους ρύπους όπως π.χ. οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), εκτόξευαν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού στο 30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από αναλύσεις φάνηκε ότι τα χημικά που σχετίζονται με την καύση του πετρελαίου κίνησης, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων κατά 10%, ενώ τα σωματίδια νιτρικού αμμωνίου συνδέονται με αύξηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού κατά 21%.

«Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τη γέννηση πρόωρων και λιπόβαρων μωρών», αναφέρει η δρ Μπεάτε Ριτζ. «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες από τα καυσαέρια των οχημάτων, όπως επίσης και υδρογονάνθρακες που προέρχονται από άλλες πηγές, συμβάλλουν στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», εξηγεί η ειδικός.

«Για τον περιορισμό των επιπτώσεων των συγκεκριμένων ρύπων στη δημόσια υγεία, είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται στα μέτρα που λαμβάνονται κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακριβή στοιχεία που να αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά», καταλήγει η δρ Ριτζ.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης