Η ΔΕΗ φαίνεται να ευθύνεται για το ρήγμα στην Πτολεμαΐδα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 21:20
Η ΔΕΗ φαίνεται να ευθύνεται για το ρήγμα στην Πτολεμαΐδα

Με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο ορυχείο της Μαυροπηγής, στην περιοχή της Πτολεμαϊδας, συσχετίζει το ρήγμα που παρουσιάστηκε στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρει έκθεση των επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το φαινόμενο.

«Οι ρωγμώσεις συνδέονται με την εξορυκτική δραστηριότητα στο ορυχείο της Μαυροπηγής. Το βασικότερο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα των γεωτεχνικών αναλύσεων παρουσιάζουν σαφώς την τάση του εδάφους για μετακίνηση κατά μήκος του μετώπου εκσκαφής της ΔΕΗ.

Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την περιοχή της εκσκαφής (δηλαδή κάποιες δεκάδες μέτρα) αλλά ξεπερνούν τα 600 μέτρα από το μέτωπο του ορυχείου όπου βρίσκεται και ο οικισμός της Μαυροπηγής. Αυτό το ρήγμα είναι άλλωστε το αποτέλεσμα των μετακινήσεων εδαφών λόγω των εκσκαφών του ορυχείου», αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ,κ. Θεόδωρος Τσάπανος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί. Παράλληλα συνεχίζονται και οι μετρήσεις του ΑΠΘ, ενώ τα συμπεράσματα της ολοκληρωμένης έκθεσης θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, μαζί με μια καταγραφή των ζημιών που έχουν σημειωθεί σε κατοικίες και άλλα κτίσματα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 21:20