Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Θάνος Κολοβός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ατυχέστατη, αποδεικνύεται από τη δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου περί «αυτοκάθαρσης του ΣΔΟΕ» με αφορμή τη σύλληψη και μετέπειτα προφυλάκιση του μεγαλοστελέχους του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Παπαχατζή.

Η ομερτά έχει «σπάσει» και νέες καταγγελίες που καταφθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία καταδεικνύουν ένα ένοχο μυστικό: Ότι πολλοί γνωρίζουν, αλλά λίγοι μιλούν. Και όσοι τόλμησαν και αποκάλυψαν, είδαν τις καταγγελίες τους να… χάνονται σε κάποιο γραφείο, κάποιου ελεγκτή ο οποίος (θεωρητικά) διενεργεί έρευνα.

Την ίδια στιγμή, από το ρεπορτάζ αποδεικνύεται ότι θεσμικά όργανα του υποκόσμου χαίρουν ασυλίας. Δεν είναι πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά ανώτερα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Και οι ελέγχοντες, ελέγχονται πόσο δε μάλλον, όταν υπηρετούν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός σάπιου συστήματος που καλείται να πατάξει τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα. Γίνεται; Δεν γίνεται…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η λίστα των 60 «διεφθαρμένων»
   

Ο Νίκος Κασιμάτης είναι το νούμερο «ένα» της λίστας του υπουργείου Οικονομικών για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Χρωστάει περισσότερα από 950 εκ. ευρώ, εκτίει πολυετείς ποινές κάθειρξης και ίσως ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Είναι ο ηθικός αυτουργός του colpo grosso που στήθηκε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Εικονικά τιμολόγια, φοροδιαφυγή μαύρο χρήμα… Επίορκοι υπάλληλοι και ελεγκτές, διεφθαρμένοι εφοριακοί, συνεργάτες και λοιπά αρπακτικά τον βοήθησαν, όπως λέει, να στήσει τη μεγάλη κομπίνα. Είναι οι φυσικοί αυτουργοί της υπόθεσης (60 στον αριθμό) τους οποίους… ψάχνει η ελληνική δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΔΟΕ. Ποια αυτοκάθαρση κε Βενιζέλο;

Στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου» του web zougla radio φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος του Κασιμάτη, κ. Χρήστος Κάτσιος. Κατήγγειλε ότι ο εντολέας του έχει «δώσει» εδώ και χρόνια στις Αρχές τους συνεργούς του. Λίστα με ονόματα, διευθύνσεις και υπηρεσίες. Όλα τα στοιχεία για το θεσμικό υπόκοσμο της συμπρωτεύουσας. Τα μεγάλα κεφάλια του Σώματος Δίωξης της Βορείου Ελλάδος.
Οι καταγγελίες αυτές έγιναν το 2004. Έκτοτε έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Τι έγινε; Τίποτα. Μερικοί από τους «καρχαρίες» πήραν προαγωγές. Άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Η «αυτοκάθαρση» ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.


Οι 15 επιθεωρητές

Πριν από δύο χρόνια ο «βασιλιάς της φοροδιαφυγής» παρέδωσε και νέα στοιχεία, αυτή τη φορά στις εισαγγελικές Αρχές. Ορισμένα από αυτά ενοχοποιούσαν ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, με αποτέλεσμα να ανοίξουν και άλλες δικογραφίες σε βάρος του. Δεν ήταν αυτό το πρόβλημά του… Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διέταξε έρευνα και την ανάθεσε σε 15 επιθεωρητές του ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα μετά σχεδόν από δύο χρόνια; Κανένα, αφού η έρευνα ακόμη δεν έχει τελειώσει… Οι «επίορκοι» ζουν και βασιλεύουν, καθώς η αυτοκάθαρση έχει καθυστερήσει οκτώ χρόνια…

Δείτε την παρέμβαση του κ. Κάτσιου στη «Πέτρα Σκανδάλου»:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης