Δημόσιοι υπάλληλοι Θεσσαλονίκης: «Βρισκόμαστε στη χειρότερη περίοδο της τελευταίας 20ετίας»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, 15:44
Δημόσιοι υπάλληλοι Θεσσαλονίκης: «Βρισκόμαστε στη χειρότερη περίοδο της τελευταίας 20ετίας»
Της Άντζελας Πεΐτση

Το δικό τους μήνυμα κατά των μνημονιακών πολιτικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έστειλαν από τη Θεσσαλονίκη, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτή τη στιγμή, ο δημόσιος τομέας βρίσκεται στη χειρότερη των καταστάσεων των τελευταίων 20 ετών. Όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν υπάρχει «άμεση εξυπηρέτηση» των πολιτών, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης που κυριαρχεί στις υπηρεσίες του δημοσίου.Μεγάλη πληγή, είναι οι ελλείψεις προσωπικού σε καίριου τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και στις υπηρεσίες της κοινωνικής πολιτικής. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζουν πως αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα, είναι πλέον σίγουρο πως και το 2017, με τα μέτρα που έρχονται, με το Τρίτο Μνημόνιο κι αν υπάρξει και Τέταρτο, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο τραγική με πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες και ειδικά προς την εξυπηρέτηση των πολιτών.Η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, παραδέχονται πως θα έπρεπε να είχε βγει στους δρόμους περισσότερος κόσμος, αλλά, η περικοπή ακόμα και του ενός ημερομισθίου, αποτελεί πρόβλημα για το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα, μετά από τόσες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει απελπισία, απαισιοδοξία και κυριαρχεί η άποψη «πως τίποτα δεν γίνεται».

Το μέλος του Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, Γιάννης Παϊδας, υπογράμμισε: «Ζητούμε άμεσες προσλήψεις μονίμου προσωπικού στον Δημόσιο Τομέα, καθώς η υποστελέχωση στις δημόσιες υπηρεσίες, έχει φτάσει σε ποσοστά από 20% έως και 70%. Απαιτούμενα να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις μας. Με τους καινούριους νόμους και ειδικά με τον αποκαλούμενο «κόφτη» από το 2017, θα έχουμε περαιτέρω περικοπές τόσο στους μισθούς μας αλλά κυρίως στις συντάξεις. Μετά τα ψέματα που είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους δημοσίους υπαλλήλους, προβλέπονται νέες περικοπές συντάξεων της τάξεως από 20% έως 30% ακόμα και για τους παλιούς συνταξιούχους. Απαιτούμε άμεση χρηματοδότηση στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Σας θυμίζω τις κινητοποιήσεις που έχει κάνει η ΠΟΕΔΙΝ που μιλάει για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, ζητάμε σταθερές συνθήκες εργασίας και «ούτε ελαστικοποίηση» ούτε τετράωρη απασχόληση. Ειδικά τα «τετράωρα» τείνουν να γίνουν μάστιγα τόσο στον ελληνικό όσο και το δημόσιο τομέα, αφού ακόμα κι αυτά τα 300€ και 400€, οι εργαζόμενοι ή δεν τα πληρώνονται ή τους καταβάλλονται μετά από τρεις και τέσσερις μήνες».

Ο κ. Παϊδας, επεσήμανε πως η ίδια «τραγική» κατάσταση επικρατεί και στην εκπαίδευση, με πρώτα στον πίνακα των ελλείψεων να βρίσκονται τα σχολεία ειδικά της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και, σε ερώτηση του zougla.gr πως από ότι λέγεται «απαιτούνται 600 εκατ€ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κι αυτά μάλλον θα περικοπούν από την υγεία και τις αμυντικές δαπάνες», απάντησε: «Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Και για το λόγο αυτό τονίζουμε –παρά την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα- με το νέο προϋπολογισμό και όπως αυτός έχει κατατεθεί ως προσχέδιο, δυστυχώς -το επαναλαμβάνω- και για το 2017 προβλέπονται πολύ χειρότερες καταστάσεις και για την υγεία και για την παιδεία». Στο κομβικό κομμάτι της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, είπε χαρακτηριστικά: «Ως παράταξη είμαστε υπέρ της αξιολόγησης αλλά με ορισμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, λέμε ΟΧΙ στην αυθαιρεσία των «κομματικών» προϊσταμένων, οι οποίοι θα κάνουν την αξιολόγηση. Εξάλλου, υπάρχουν τα μετρήσιμα στοιχεία που μπορεί να γίνει αντικειμενικά μία αξιολόγηση. Είναι ένα θέμα που απασχολεί χρόνια το δημόσιο τομέα. Όμως κι εμείς από τη μεριά μας ως δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει «πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα» και να δεχτούμε κάποια πράγματα, ώστε και καλύτερες υπηρεσίες να προσφέρουμε στο δημόσιο τομέα κι εμείς να είμαστε «εντάξει» σ’ αυτό που είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε, δηλαδή τους πολίτες αυτής της χώρας».
ΤΟ ΠΑΜΕ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, Νομού Θεσσαλονίκης και μέλος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Τσαγκάρης, δήλωσε: «Με τις σημερινές μας κινητοποιήσεις, πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που υλοποιείται αυτές τις ημέρες, με μειώσεις μισθών και με περικοπές δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στη λογική αυτή λοιπόν, κινούμαστε στη σημερινή απεργία. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα στους Δήμους. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ελλείψεις υλικών και μέσων ώστε να δουλεύουν όπως πρέπει οι εργαζόμενοι».Και υποστήριξε: «Εμείς πάμε για επανακατάκτηση των δικαιωμάτων μας. Σε καμία περίπτωση – να μην κοροϊδευόμαστε- δεν μπορεί να μας λένε πως «σας κόβουμε αυτό ή δε σας κόβουμε εκείνο» και πως οι κυβερνώντες κάνουν διαπραγμάτευση. Η σκληρή διαπραγμάτευση φαίνεται «στην πράξη» και στο πως ζούμε κάθε μέρα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, 15:44