Η αιθαλομίχλη πνίγει τα Ιωάννινα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014, 02:19
Η αιθαλομίχλη πνίγει τα Ιωάννινα
Σε ισχύ τίθενται σήμερα και αύριο μέτρα αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα, σύμφωνα με δημοσίευμα του pamepreveza.gr.

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο των Ιωαννίνων, την Πέμπτη 9/1/2014 διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου των 100μg/m3 της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) (μέση ημερήσια τιμή 121μg/m3). Σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) απαιτείται πλέον η ενημέρωση του πληθυσμού για την λήψη μέτρων προφύλαξης, καθώς και η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης.

Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης

1. Σύμφωνα με το διευκρινιστικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ (αρ. πρωτ. 186098/31.12.2013) ενεργοποιείται η σύσταση του άρθρου 4 παρ. 2 εδ.β.αα) της Κ.Υ.Α. «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013), που αφορά τη σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

2. Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

3. Απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Κ.Υ.Α. «Ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β΄ 5/03.1.2014), για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είναι ίση με το 30% του εκάστοτε οικιακού τιμολογίου του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014, 02:19