Η εφημερίδα Times σχολιάζει τις προτάσεις του Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017, 18:19
Η εφημερίδα Times σχολιάζει τις προτάσεις του Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό
Έπειτα από τρία χρόνια σύγχυσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ κινείται επιτέλους προς μια ρεαλιστική κατεύθυνση ως προς την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, αναφέρει σε σχόλιό της η βρετανική εφημερίδα The Times. Ωστόσο, σημειώνει, οι θετικές αυτές ενδείξεις ήρθαν πολύ αργά καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα ή στην έρημο.

Απομένει οι ενδείξεις να γίνουν πράξη και το αν κάποτε θα γίνουν δεν είναι καν βέβαιο, αλλά μερική πρόοδος είναι προτιμότερη από καμία πρόοδο, γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την μετανάστευση, την ιθαγένεια και τις εσωτερικές υποθέσεις, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες μελετούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές, στην έκδοση βίζας και στην βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τους ασκήσουν πιέσεις να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό εκείνων που δεν λαμβάνουν άσυλο.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο κ. Αβραμόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση, η οποία απέχει από το να είναι τέλεια, αλλά έχει μειώσει την μεταναστευτική ροή μέσω της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρέχοντας στους Σύρους πρόσφυγες προσωρινό καθεστώς προστασίας στην Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η κρίση στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο απαιτεί εξίσου αποφασιστικές ενέργειες ώστε να πειστούν οι επίδοξοι μετανάστες ότι δεν αξίζει να πραγματοποιήσουν το ταξίδι, γράφει η εφημερίδα.

Αυτό με τη σειρά του απαιτεί συνοριακούς ελέγχους στα βάθη της Σαχάρας όπου οι διακινητές μεταφέρουν το ανθρώπινο φορτίο τους στη Λιβύη από τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Μάλι, κάτι για το οποίο επιμένει η Ιταλία.

Το αφιέρωμα της εφημερίδας αυτή την εβδομάδα στην μεταναστευτική κρίση, επισημαίνει το άρθρο, έφερε στην επιφάνεια την αδυναμία της Ευρώπης να επιβάλει μια σοβαρή πολιτική επαναπατρισμού, τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα αυτοσχέδια κέντρα κράτησης της Λιβύης και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους διακινητές για να μεταδώσουν τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλουν τους κρατούμενούς τους και να εκβιάσουν τους συγγενείς τους για λύτρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που παίζει σημαντικό ρόλο η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης των μεταναστών. Το σχέδιο του κ.Αβραμόπουλου να το διασφαλίσει μέσω της επιβολής περιορισμών στην αρωγή και την ανάπτυξη αλλά και στην έκδοση βίζας αντιπροσωπεύει την νέα βούληση να χρησιμοποιήσουν οι Βρυξέλλες την επιρροή που διαθέτουν στην Αφρική.

Και καταλήγει το άρθρο ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχουν οδοί για την νόμιμη μετανάστευση, αλλά το μήνυμα από την Ευρώπη θα πρέπει να είναι σαφές: η ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση δεν θα επιτραπεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017, 18:19