Ντροπή σας, κύριοι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011, 16:40Την αδιαφορία, την ασέβεια και την απαξίωση για το πρόσωπο του εκλιπόντος στιχουργού και τραγουδιστή Μανώλη Ρασούλη, επέδειξε και πάλι η ελληνική Πολιτεία, αυτήν τη φορά «διά στόματος» του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων.

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την οικογένεια του καλλιτέχνη, όταν η εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει τα διαδικαστικά της κηδείας, έθεσε προφορικό αίτημα στον Δήμο Αθηναίων, για να λάβει άδεια ταφής στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών.

Η γραμματέας του δημάρχου Γ. Καμίνη, κα Μπακοβασίλη, πληροφόρησε την εκπρόσωπο κα Μαίρη Φασουλάκη, δικηγόρο και διευθύντρια Πολιτισμού και Επικοινωνίας της ΑΕΠΙ, ότι, για να δοθεί η άδεια, πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 1.863,94 ευρώ. Απαντώντας στην εύλογη παρατήρησή της, ότι η απαίτηση αυτή αποτελεί προσβολή στο έργο και στη μνήμη του καλλιτέχνη, η κα Μπακοβασίλη απάντησε ότι μόνο οι άποροι και οι άστεγοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πληρώνουν για την ταφή.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:«Το θέμα σαφώς και δεν είναι οικονομικό» διευκρινίζει η κα Φασουλάκη, απαντώντας σε ερώτηση της zougla.gr. «Πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης και είναι θέμα αναγνώρισης του έργου του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μεγάλη απρέπεια. Με αυτά τα 1.863 ευρώ, ο Μανώλης πλήρωσε τον τελευταίο λογαριασμό του προς την Πολιτεία» λέει η δικηγόρος.

Τη βαθιά λύπη και την αγανάκτησή του για το γεγονός εξέφρασε ο συνθέτης και τραγουδιστής Ρόμπερτ Ουίλιαμς, λέγοντας ότι τόσο ο δήμος Αθηναίων όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφόρησαν και δεν κινητοποιήθηκαν. «Με την στάση τους αυτή έδειξαν πως βλέπουν τον Έλληνα καλλιτέχνη, ακόμη και αν αυτός έχει προσφέρει στην πατρίδα».

 
Ηθικά και νομικά εκτεθειμένες οι εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα»

Η επαίσχυντη συμπεριφορά των δύο εφημερίδων «Βήμα της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα» έναντι της μνήμης του Μανώλη Ρασούλη και του καλλιτεχνικού έργου του, πλην των ηθικών, λαμβάνει και νομικές διαστάσεις, αφού τίθεται ζήτημα ηθικής βλάβης.

Η εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ κα Φασουλάκη επεσήμανε στη zougla.gr πως ο νόμος προβλέπει ότι, εφόσον θίγεται το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού, το οποίο ασκείται πλέον από τους κληρονόμους, αυτοί μπορούν να ασκήσουν ένδικα μέσα, προκειμένου να ζητήσουν την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης τους.

Επίσης, η εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ επισημαίνει ότι οι εφημερίδες έχουν δικαίωμα να διανέμουν τα έργα καλλιτεχνών, όμως το ηθικό δικαίωμα των κληρονόμων ισχύει. 

 
Ωστόσο, ουδείς επικοινώνησε με την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη:

«Ουδείς επικοινώνησε μαζί μου και βεβαίως καμία άδεια δεν δόθηκε από εμένα ως προς το ηθικό πλαίσιο και στοιχείο αυτής της επανακυκλοφορίας, ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες οδύνης για μένα προσωπικά και γενικότερα για την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη» τονίζει η Ναταλία Ρασούλη, αναφερόμενη στην ενέργεια των δύο εφημερίδων.

Η Ναταλία Ρασούλη σε επιστολή της αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η «σπουδή» των δύο εφημερίδων να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους CD του αποθανόντος και μάλιστα χωρίς καμία προσυνεννόηση, ούτε με τον ίδιο, όταν ζούσε, ούτε με την οικογένεια του μετά τον θάνατό του, οφείλεται στην απληστία τους, προκειμένου να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, εκμεταλλευόμενες τη συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του καλλιτέχνη.

Η επιστολή της Ναταλίας Ρασούλη έχει ως εξής:

«Θα παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε τα εξής: Τα δύο CD τα οποία θα δοθούν αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις εφημερίδες “ΤΟ ΒΗΜΑ” και το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” (και τα οποία είναι αντίστοιχα: “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς” και το “Πότε Βούδας πότε Κούδας”) δίνονται χωρίς την ηθική συγκατάθεση των νόμιμων κληρονόμων και υπευθύνων για τη διαχείριση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μανώλη Ρασούλη.

Ασκώντας το ηθικό δικαίωμα για λογαριασμό του πατέρα μου και σεβόμενη τη μνήμη, τις πεποιθήσεις, τις αρχές του και την προσωπικότητά του, θεωρώ αυτήν τη βιαστική κυκλοφορία από τις δισκογραφικές εταιρείες, με προφανή σκοπό το εμπορικό κέρδος, ως θίγουσα την τιμή και την υπόληψη τόσο τη δική μου, ως ασκούσα το ηθικό δικαίωμα του πατέρα μου, όσο και τη μνήμη ενός ανθρώπου που όλη του η πορεία και η φιλοσοφία είχε ως σκοπό την προαγωγή του Πολιτισμού και όχι το κέρδος.

Είναι γνωστό ότι η δισκογραφία περνάει μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια. Ο Μανώλης Ρασούλης είναι αυτός που τελικά θα τη βγάλει από την κρίση; Δεν περίμεναν ούτε να περάσουνε μερικά εικοσιτετράωρα από τον θάνατο και την ταφή του για να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια ένα υλικό που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν βγάλει όσο ζούσε. Ουδείς επικοινώνησε μαζί μου και βεβαίως καμία άδεια δεν δόθηκε από εμένα ως προς το ηθικό πλαίσιο και στοιχείο αυτής της επανακυκλοφορίας, ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες οδύνης για μένα προσωπικά και γενικότερα για την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη.

Μία ειδικότερη απρέπεια είναι ότι το CD της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” δίνεται σε ταυτόχρονη κυκλοφορία με κάποιο άλλο CD του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος είχε σύρει τον Μανώλη Ρασούλη αρκετές φορές στα δικαστήρια.

Δυστυχώς, πληροφορήθηκα τυχαία σήμερα, Σάββατο 19 του μηνός, ότι πρόκειται να γίνουν όλα αυτά που προανέφερα και λόγω χρόνου δεν μπόρεσα να εμποδίσω την κυκλοφορία των CD.

Εκφράζω την απογοήτευση και τη λύπη μου για την ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι το καλλιτεχνικό έργο του πατέρα μου.

Ευχαριστώ πολύ,
Ναταλία Ρασούλη».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011, 08:26