Με παράλληλες εκδηλώσεις από μαθητικές, φοιτητικές, εργατικές και πολιτικές οργανώσεις εορτάζεται η 39η επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο εορτασμού της 39ης επετείου του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν το πρωί στην Πολυτεχνική Σχολή και κατέθεσαν στεφάνια ως φόρο τιμής σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους πιστεύοντας σε αξίες και ιδανικά, όπως η ελευθερία και η δικαιοσύνη, και αγωνίστηκαν για αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικροένταση στη Λέσβο

Με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη, παρουσία επισήμων, φορέων του νησιού της Λέσβου αλλά και πλήθους κόσμου.

Στην τελετή παραβρέθηκε και η αδελφή του Μ. Μυρογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ήταν ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι, στις 18/11/1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του στρατού. Μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ (Γ΄ Σεπτεμβρίου) σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

Ένταση προκλήθηκε όταν φοιτητές από τις κυβερνητικές παρατάξεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), στην προσπάθειά τους να καταθέσουν στεφάνι, εμποδίστηκαν από φοιτητές αριστερών παρατάξεων, στήνοντας τείχος μπροστά τους. Ευτυχώς, με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ έδωσε τελικά το στεφάνι στην αδελφή του Μυρογιάννη, αντί να το καταθέσει στην προτομή.

Πάτρα

Ολοκληρώθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στην Πάτρα η πορεία των 200 μαθητών που δηλώνουν «Ανυπάκουοι». Σύνθημά τους, «Ο Φασισμός δεν πεθαίνει, τσακίστε τον». Η πορεία ξεκίνησε από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, όπου και επέστρεψε για να ολοκληρωθεί.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν δύο προγραμματισμένες πορείες. Η πρώτη από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και τους φοιτητικούς συλλόγους, στις 18.30, η οποία θα ξεκινήσει μπροστά από το παράρτημα του πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου, και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Γεωργίου, στις 18.00.

Οι πορείες θα περάσουν και από το Μνημείο Τεμπονέρα, το οποίο βεβήλωσαν άγνωστοι την Παρασκευή.

Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ οι οποίοι κινδυνεύουν με απολύσεις και συνεχίζουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Το κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας υποκλίνεται και τιμά την Ηρωική Φοιτητική Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, φέρνοντας στη μνήμη όλων το σύνθημα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, ένα σύνθημα που ακούγεται σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Στις 17 Νοέμβρη του 1973 δόθηκαν αιματηροί αγώνες για την πτώση της χούντας, διεκδικώντας Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία.

Σήμερα, ενωμένο και αλληλέγγυο, το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις σκληρά και ανυποχώρητα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εξαθλιώνουν ανερυθρίαστα και ανάλγητα τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους!

Σήμερα, πολύ δυναμικά έχουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της Ατομικής και Συλλογικής Ελευθερίας, της Εθνικής Κυριαρχίας, το Δικαίωμα στην Εργασία και στην Κοινωνική Προστασία, τη Μόρφωση και την Υγεία.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ας γίνει μία μεγαλειώδης Ειρηνική αλλά και πολύ δυναμική διαδήλωση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φοιτητών, απαιτώντας την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καλεί τους εργαζομένους μαζικά και ενωτικά να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά στο Παράρτημα, στις 18.30, και στην πορεία που οργανώνεται από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ Πάτρας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ καλούν τον λαό και τη νεολαία της Πάτρας να δώσουν μαχητικό «παρών» στις εκδηλώσεις για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα σήμερα Σάββατο 17 Νοεμβρίου:

· Κεντρική εκδήλωση της ΚΝΕ 18.00, στο ΤΕΙ Πάτρας, αίθουσα συνεδριακού κέντρου. Ομιλητής Μανώλης Ραπανάκης, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

· Στις 18.00 στην πλατεία Γεωργίου στο συλλαλητήριο των φοιτητικών-σπουδαστικών συλλόγων, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων που συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ.

Κρήτη

Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι εορτάστηκε με τιμή η 39η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου και κατέθεσαν στεφάνι ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Σγουρός Μιχάλης, εκπρόσωποι μαθητών λυκείου, γυμνασίων, επαγγελματικών λυκείων, Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, σπουδαστών της ΑΣΤΕ και του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, πολιτικών νεολαίων καθώς και άλλων κοινωνικών φορέων της πόλης.

Ολοκληρώθηκαν επίσης με επιτυχία οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις όλων των σχολείων της πόλης καθώς και των δημοτικών διαμερισμάτων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν στο ΡΕΞ ειδικά αφιερώματα για το Πολυτεχνείο από μαθητές γυμνασίου και λυκείων του  Αγίου Νικολάου.

«Το μήνυμα της 39ης επετείου του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό και ξεπερνά τις δεκαετίες. Αποτελεί ένα κοινωνικό αίτημα και μια συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα όσων ζήσαμε τα γεγονότα και νομίζω ότι κάθε εποχή δίνει το δικό της αίτημα.

Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί ακόμα να ζητεί κοινωνική δικαιοσύνη, να ζητεί εθνική κυριαρχία, να ζητεί δικαιώματα για τον λαό και δικαιώματα για τους πολίτες. Επίσης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου αποκτά άλλες διαστάσεις σήμερα και απαιτεί περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία σε μια εποχή όπου ο κόσμος ταλανίζεται από την κρίση και από τα μνημόνια. Καλό θα είναι, λοιπόν, όλοι οι πολίτες να βοηθήσουμε, να συμμετέχουμε και να δραστηριοποιηθούμε, ώστε να οδηγηθούμε σε μια νέα αναγέννηση του ελληνικού λαού και της Ελλάδας μας» ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Εκδηλώσεις και από το ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο

Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Ξάνθη

Κρατώντας πανό κατά του φασισμού, του ρατσισμού και της βίας, μαθητές από διάφορα λύκεια της Ξάνθης διαμαρτυρήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αφορμή την επέτειο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οι μαθητές, οι οποίοι κρατούσαν τα αυτοσχέδια πανό, είχαν σχεδιάσει πάνω στο σώμα τους διάφορους μώλωπες, παριστάνοντας τα θύματα ξυλοδαρμού. Αφορμή για τη διαμαρτυρία τους στάθηκε μια ταινία που είχαν παρακολουθήσει και στην οποία γινόταν εκτενής αναφορά στον γερμανικό ναζισμό.

Στον χώρο της κεντρικής πλατείας είχε τοποθετηθεί και ένα μικρό cd-player, το οποίο έπαιζε αντιφασιστικούς ήχους, διανθίζοντας μουσικά τη διαμαρτυρία των μαθητών.

Bόλος

Ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 18.30, σχεδόν ταυτόχρονα, και οι τρεις προγραμματισμένες πορείες για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, στο κέντρο του Βόλου.

Με σημεία συγκέντρωσης και εκκίνησης τις πλατείες Ελευθερίας και Πανεπιστημίου, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, μέλη πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων και σωματείων αλλά και συλλογικοτήτων, θα κινηθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κοινή κατάληξη στο μνημείο Ηρώων, στην παραλία του Βόλου.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: cretalive.gr/ thrakitoday.com/ the best.gr/ lesvospost.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης