Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς από τα μεσάνυχτα της Μ. Τετάρτης έληξε η 48ωρη απεργία που είχαν κηρύξει οι ναυτεργάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση είναι αυξημένη τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στα εθνικά οδικά δίκτυα, με την Τροχαία να βρίσκεται επί ποδός για την ομαλή έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα.

Έκτακτα δρομολόγια πλοίων

Έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματίσει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πλήθος των ταξιδιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη έχουν προγραμματιστεί 22 δρομολόγια.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας

Αυξημένα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, εν όψει του εορτασμού του Πάσχα, λαμβάνει η Τροχαία.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

• αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής

• ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα

• ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων

• αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις εισόδους – εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων

• αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

• κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις

• παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες

• ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων

• συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως:

1. Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 12 Απριλίου 2012, για το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα και από τις 15.00 έως τις 22.00 και τη Μεγάλη Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, για το ρεύμα εξόδου από τις 06.00 έως τις 16.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)

β) στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410)

γ) στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

δ) στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

2. Τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2012 για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από τις 15.00 έως τις 22.00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

α) στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)

β) στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι)

γ) στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης

δ) στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης

3. Την Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου 2012, δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Απεργία στα ΚΤΕΛ

Απεργούν σήμερα, Μ. Πέμπτη, οι οδηγοί και υπάλληλοι των ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μπαράζ απολύσεων που, όπως καταγγέλλουν, δέχονται τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα πάντως με τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, η απεργία δεν θα επηρεάσει τα δρομολόγια, καθώς το 90% των οδηγών είναι και μέτοχοι σε ΚΤΕΛ. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να κάνουν απεργία, αλλά τους καλέσαμε σε νέα διαπραγμάτευση για να γίνει μία μείωση έως 15% στις αποδοχές και δεν ανταποκρίθηκαν» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών, Σοφοκλής Φάτσιος.

Το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, όταν ιδιοκτήτες των λεωφορείων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι και οδηγοί, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια, παρά την απεργία που βρισκόταν σε εξέλιξη από τους εργαζόμενους οδηγούς.

Σε συνέντευξη Τύπου στην αρχή της εβδομάδας, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) ζήτησε να σταματήσουν οι απολύσεις και κάλεσε τους ιδιοκτήτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.).

Ώρες λειτουργίας καταστημάτων

Ανοιχτά από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα.

Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, θα ανοίξουν στις 13.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα.

Πώς θα κινηθούν τα Μ.Μ.Μ.

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Τραμ: Δρομολόγια ανά 17-25 λεπτά ανάλογα την ώρα (8-12 λεπτά στην ενδιάμεση διαδρομή Μουσών – Σύνταγμα).

Προαστιακός: Δεν θα ισχύει η αναστολή των βραδινών δρομολογίων. Κανονική λειτουργία έως τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το athenstransport.com.

Με πρόγραμμα Σαββάτου θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού θα διέρχονται από τις αποβάθρες περίπου ανά 10 λεπτά. Το ΤΡΑΜ θα διέρχεται ανά 20 με 25 λεπτά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο δεν θα ισχύσει η νυχτερινή παράταση των δρομολογίων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ.

Το Μεγάλο Σάββατο, τα λεωφορεία και οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ θα αποσύρονται σταδιακά από τις 22.00 το βράδυ και από τις 22.20 ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Άστατος ο καιρός

Πρόσκαιρες τοπικές βροχές αναμένονται στα βόρεια τη Μεγάλη Πέμπτη. Πιθανότητα για καταιγίδες στα βορειοδυτικά, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Αττική: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς το πρωί πρόσκαιρη καταιγίδα. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 και πρόσκαιρα στο Βόρειο Ιόνιο νότιοι – νοτιοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη: τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές και γρήγορα θα γίνει αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στην Κρήτη ανατολικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Δορυφορική εικόνα από την Ανατολική Μεσόγειο

Οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Δείτε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες:

Για τις θαλάσσιες μετακινήσεις σας…

Μέσω του συστήματος Ποσειδών οι «θαλασσόλυκοι» μπορούν να πληροφορηθούν όλες τις πληροφορίες για τον καιρό. Για κάθε θαλάσσια μετακίνησή σας μπορείτε να παρακολουθείτε ανά τακτά διαστήματα τις αλλαγές στον καιρό.

Πατήστε εδώ και δείτε τις προγνώσεις ναυσιπλοΐας από το σύστημα Ποσειδών

Επίσης έχετε την ευκαιρία να μαθαίνετε όλες τις πληροφορίες για τον καιρό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για την ένταση των ανέμων, για τις περιοχές όπου θα σημειωθεί βροχόπτωση, χιονόπτωση, τις νεφώσεις και τη θερμοκρασία.

Η πρόγνωση του καιρού για την Ελλάδα
Η πρόγνωση του καιρού για την Ευρώπη

Πατήστε
εδώ και δείτε τι καταγράφει ο σταθμός στην Αθήνα
Πατήστε εδώ και δείτε τι καταγράφει ο σταθμός στον Πειραιά

Καθημερινά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει δελτίο θυελλωδών ανέμων. Όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τη γεωργία μπορούν να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης