Σε πεδία μάχης μετατράπηκαν Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις μαζικές πορείες που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι κατά των οικονομικών μέτρων που ψήφισε η Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αθήνα, οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών του αντεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικών, ξεκίνησαν όταν οι άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να τους αποκόψουν από την κεντρική πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και γρήγορα επεκτάθηκαν από την Ομόνοια μέχρι την Πανεπιστημίου και τα Εξάρχεια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μέχρι την πλατεία Εξαρχείων. Επί δύο ώρες στα γύρω στενά γινόταν “κλεφτοπόλεμος” μεταξύ νεαρών και αστυνομικών. Οι μεν πετούσαν πέτρες, μολότοφ και έκαιγαν κάδους απορριμμάτων, και οι δε “απαντούσαν” με δακρυγόνα και χημικά.

 
 Πέμπτη 11 Μαρτίου, Εξάρχεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 Μία από τις πολλές σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων

Νωρίτερα, νεαροί επιχείρησαν να σηκώσουν τα ρολά στο κατάστημα «Πλαίσιο», στα Εξάρχεια, φωνάζοντας στους εργαζόμενους που είναι μέσα: «Σηκώστε τα ρολά, αλλιώς θα σας κάψουμε». Με την επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ, οι νεαροί σκορπίστηκαν στα στενά, αφού προηγουμένως έγινε εκτεταμένη ρίψη μολότοφ, πετρών και δακρυγόνων.

Ήρεμα πλέον τα πράγματα και στο Πολυτεχνείο, όπου βρήκαν καταφύγιο διαδηλωτές που “κυνηγήθηκαν” από αστυνομικές δυνάμεις.

 Κάδοι και σκουπίδια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες

Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί πολίτες αλλά και αστυνομικοί.

Η Αστυνομία κάνει λόγο για 13 συλλήψεις αστυνομικών ενώ όσον αφορά στις προσαγωγές και τις συλλήψεις έγιναν 16 συνολικά 12 προσαγωγές εκ των οποίων οι 9 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας δόθηκαν στην κυκλοφορία.

Επεισόδια, δακρυγόνα και χημικά

Στην Αθήνα, έγιναν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, από το ύψος της Ομόνοιας μέχρι την Πανεπιστημίου. Στην Ομόνοια, στα Χαυτεία, διαδηλωτές εγκλώβισαν αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ, πετώντας εναντίον τους πέτρες και ό,τι άλλο αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν τραυματισμένοι αστυνομικοί.

Έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών, ενώ νεαροί έσπασαν τις βιτρίνες καταστημάτων και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Επεισόδια στην Πανεπιστημίου. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών 

Συμπλοκές και στα Προπύλαια, όπου ένας πολίτης τραυματίστηκε από πέτρα. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές σε όλη την Αθήνα.

Λίγο νωρίτερα, ομάδα νεαρών εξαπέλυσε επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στην Κοραή, με πέτρες και μολότοφ, ενώ κουκουλοφόροι έσπασαν τις τζαμαρίες καταστημάτων που βρίσκονται επί της Σταδίου με λοστούς και διάφορα αντικείμενα.

Προσαγωγή μπροστά στην κάμερα της zougla.gr. Οι πολίτες επιτίθενται στα ΜΑΤ, ζητώντας να σηκώσουν όρθιο τον προσαχθέντα

Εν τω μεταξύ, στη συμβολή των οδών Βεραντζέρου και Πατησίων, νεαροί πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο μάρκας Audi, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

 
 Πυροσβέστες σβήνουν τις φλόγες

Όλα ξεκίνησαν όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να «αποκόψουν» ομάδα αντεξουσιαστών από την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Ορισμένοι από τους νεαρούς επιχείρησαν να καταφύγουν στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου και πάλι αστυνομικοί τούς έριξαν δακρυγόνα.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά επεισόδια, που αμαύρωσαν την απεργιακή πορεία στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσαν ομάδες αναρχικών και αντεξουσιαστών.

Φορώντας κράνη, αλλά και μάσκες για την αποφυγή των δακρυγόνων, παρεισέφρησαν στον κύριο όγκο της πορείας του Εργατικού Κέντρου και άρχισαν να προκαλούν ζημιές.

Αρχικά, έβαλαν φωτιά σε δύο καφάο στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας. Ακολούθως, έσπασαν τις τζαμαρίες της Αγιορείτικης Εστίας και δύο καταστημάτων, στην Εγνατία και την Αριστοτέλους.

Η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά τις βίαιες ενέργειες, με αποτέλεσμα οι ομάδες των αντεξουσιαστών να δρουν χωρίς καμία αντίσταση.

Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο, η αστυνομία παρενέβη και κάνοντας χρήση χημικών τούς απώθησε.


Ολοκληρώθηκαν οι πορείες

Μαζικές, με παλμό και συνθήματα, ήταν οι πορείες που οργάνωσαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Χιλιάδες νέοι και νέες, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι βρίσκονται στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτηση και τον θυμό τους για τα νέα οικονομικά μέτρα που ψήφισε η Βουλή και τα οποία πλήττουν, κατά κύριο λόγο, το εισόδημα των μικρομεσαίων.

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» είναι τα κεντρικά συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας και κατέληξε στην οδό Πατησίων, όπου συναντήθηκε με αυτήν της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν σε διάφορα σημεία στην Αθήνα, όπως στη συμβολή της Αιόλου με τη Σταδίου, όπου βρίσκεται και το Συντονιστικό Μαθητών, στο Πεδίον του Άρεως, στην πλατεία Κοραή και βέβαια στην Ομόνοια.

Την ίδια ώρα, οι απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής παραμένουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης.

Κλειστή είναι η οδός Πανεπιστημίου, όπου έχουν στηθεί αυτοσχέδια «οδοφράγματα» από κάδους απορριμμάτων.

Διαβάστε επίσης:

«Παραλύει» σήμερα η χώρα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010, 06:03.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης