Τελικά ίσως η οικονομική κρίση να έχει κάνει και κάποιο καλό, μιας και πολλές προβληματικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και τη θέση τους πήραν καινούργια υγιή σχήματα, όπως είναι οι startups στον τομέα της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο που το περιοδικό «Time» αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ότι οι νέες αυτές εταιρείες αποτελούν το ελληνικό «success story».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Το 60% των νέων είναι άνεργοι στην Ελλάδα, ωστόσο το νέο κύμα των startups θα μπορούσε να κινήσει την οικονομία» σημειώνει το «Time».

Το περιοδικό αναφέρεται στην περίπτωση της εταιρείας Workable, με έδρα το Ψυχικό και γραφεία στο Όρεγκον και στο Λονδίνο, την οποία δημιούργησαν οι Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης, βοηθώντας νέους επιστήμονες να βρουν εργασία σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Η Workable πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων από το venture capital Greylock IL και σήμερα απασχολεί 18 άτομα.

Χρηματοδότηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το «Time», η δημιουργία τεσσάρων funds που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη σειρά τους χρηματοδοτούν αποκλειστικά ελληνικές startups λειτουργεί ως μοχλός για την ανάπτυξη των νέων αυτών εταιρειών.

Ήδη το JEREMIE-Openfund II, που διαχειρίζεται 11 εκατ. ευρώ (70% από τα οποία προέρχονται από την Ε.Ε.) έχει ήδη χρηματοδοτήσει οκτώ ελληνικές startups μέσα σε μερικούς μήνες. Στόχος του συγκεκριμένου fund είναι έως το 2015 να εισρεύσει ζεστό χρήμα σε 25-30 εταιρείες.

«Αρχικά θεωρούσαμε ότι ο στόχος αυτός ήταν υπεραισιόδοξος, ωστόσο πλέον είναι απόλυτα εφικτός. Αριθμός σημαντικών παικτών στο χώρο των venture capitals αναζητά νέες υποσχόμενες εταιρείες» σημειώνει ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, που συμμετέχει στο fund.

Τα υπόλοιπα τρία funds διαχειρίζονται κεφάλαια από 17 έως 30 εκατ. ευρώ.

Στο εξωτερικό, πάντως, oι ελληνικές startups, που αυξάνονται και πληθύνονται, αποτελούν τη θετική έκπληξη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Splunk απέκτησε την Bug Sense, που δημιουργεί ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Επίσης, το Taxibeat έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4 εκατ. δολαρίων από το ευρωπαϊκό fund Hummingbird Ventures.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης