του Χρήστου Μαζάνη 

Χτυπούσαν δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες και δημοσίευαν τα κατορθώματα τους στο Facebook, επικαλούμενοι πως το κάνουν για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Παράλληλα προς απόδειξη των πράξεών τους έστελναν φωτογραφίες και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ομάδα Ελλήνων χάκερ «Greek Electronic Army», τα τελευταία δύο χρόνια είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος πολλών εταιρειών ασφαλείας ΔιαδικτύουΟ λόγος για τη γνωστή ομάδα Ελλήνων χάκερ «Greek Electronic Army», η οποία τα τελευταία δύο χρόνια είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος πολλών εταιρειών ασφαλείας Διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις αναρτήσεις τους στο Facebook, η ομάδα χακτιβιστών συνήθιζε να δημοσιεύει στο Διαδίκτυο τα στοιχεία και τους κωδικούς υπαλλήλων από δημόσιους οργανισμούς , ως απόδειξη της κυβερνοεπίθεσης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως κάποια από τα μέλη τα οποία εντοπίστηκαν την Παρασκευή μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, φέρεται να ανήκουν και στην ομάδα των Ελλήνων «Anonymous». Αυτό προκύπτει από στοιχεία τα οποία έχει στην κατοχή του εξειδικευμένο κλιμάκιο της Δίωξης και τα αναλύει (κωδικούς ΙRC κλπ.). 

Η αποκάλυψη του zougla.gr  για την κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών 

Στις 28 Μαΐου του 2015 οι «Greek Electronic Army», χτύπησαν την υπηρεσία πρώτης υποδοχής του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα εισέβαλαν στην database του πληροφοριακού συστήματος και κατάφεραν να αποκτήσουν κωδικούς εισόδων υπαλλήλων του Yπουργείου. Mάλιστα, ανήρτησαν φωτογραφίες προς απόδειξη της δράσης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr, είχε αποκαλύψει την ίδια μέρα τη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση, για την οποία έκανε δηλώσεις και η πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.


(Οι κωδικοί υπαλλήλων που δημοσίευσαν προς απόδειξη οι χάκερ)

Περήφανοι για τις πράξεις τους 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από τα ηλεκτρονικά ίχνη της σελίδας της ομάδας στο Facebook.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα υπήρχαν μεταξύ άλλων αναρτήσεις για διαδικτυακές επιθέσεις, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 7 Ιανουαρίου του 2015 έως τις 28 Μαΐου του ιδίου έτους.Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.


(Ηλεκτρονική επίθεση στην ιστοσελίδα του Τζάνειου Νοσοκομείου)

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, κατά την οποία προέκυψε η εμπλοκή αρχικά ενός 17χρονου στις επίμαχες διαδικτυακές επιθέσεις.

Στοχοποίησαν χιλιάδες ιστοσελίδες αλλά δεν προκάλεσαν ζημιές 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του ανήλικου ( ο οποίος φέρεται να είναι το μέλος με το κωδικό όνομα 0xyg3n) σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον οποίο ήταν αποθηκευμένα τα λογισμικά των σχετικών διαδικτυακών επιθέσεων.

Μετά από πολύμηνη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης, τελικά εντοπίστηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Πρόκειται για έναν 18χρονο από τη Θεσσαλονίκη, έναν 19χρονο από την Πάτρα, έναν 20χρονο από την Καρδίτσα, έναν 50χρονο από το Διδυμότειχο, έναν 36χρονο κι έναν 18χρονο από την Αττική.Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, η συγκεκριμένη ομάδα είχε επιτεθεί σε περισσότερες από 2.500 ιστοσελίδες ενώ αναζητούνται άλλα τέσσερα μέλη. 

Μόνο από τις έρευνες μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν 1.642 φάκελοι που αντιστοιχούσαν σε ονόματα ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων, οι οποίες είχαν ελεγχθεί «σκαναρισθεί» με την χρήση λογισμικών-εργαλείων, με σκοπό τον εντοπισμό των κενών ασφαλείας τους.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, για παράνομη αντιγραφή, χρήση απορρήτων δεδομένων και πρόσβαση σε προγράμματα και στοιχεία ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της χώρας 

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο zougla.gr πως η ομάδα αυτή δεν αποτελείται από κακοποιά στοιχεία. Συνελήφθησαν όμως διότι επιτέθηκαν σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Μάλιστα όταν οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού τους,οι χάκερ ήταν συνεργάσιμοι. Σε αυτές πάντως τις περιπτώσεις όπου συλλαμβάνονται χακτιβιστές, είθισται τα τελευταία χρόνια η ποινή να είναι η συνεργασία με τις υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ας μην ξεχνούμε πως πολλοί χάκερ κατέληξαν στο να δουλεύουν σε υπηρεσίες της Αστυνομίας. 

Να σημειωθεί ότι οι «Greek Electronic Army» έχουν απασχολήσει αρκετές φορές και στο παρελθόν, όπως στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη όπου στοχοποίησαν κόμβους του σχολικού δικτύου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μεταξύ άλλων έχουν επιτεθεί στο Υπουργείο οικονομίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπ. Ανάπτυξης, στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης πολιτών, στο Υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιεράπετρας και της ΔΥΠΕ Κρήτης αλλά και στην ιστοσελίδα του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Δείτε φωτογραφίες από τις επιθέσεις στις ιστοσελίδες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης