Οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στο τούνελ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 12:49
Οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στο τούνελ
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που αρχίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, οι Έλληνες εξακολουθούν να ψάχνουν το φως στο βάθος του τούνελ.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο του 2013, οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν αισιόδοξοι για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. 

Συγκεκριμένα: πάνω από τους μισούς πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα (51%) δήλωσαν ότι αισιοδοξούν για το μέλλον της Ε.Ε., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 49% σε σχέση με την αντίστοιχη εαρινή έρευνα. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσοστό αισιοδοξίας είναι 29%, με τους απαισιόδοξους να αποτελούν την πλειονότητα, με 69%.

Συνολικά το 43 % των πολιτών θεωρεί ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση νέων παγκόσμιων προκλήσεων. Επίσης, η αισιοδοξία αυξάνεται, καθώς ο αριθμός των Ευρωπαίων που αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην απασχόληση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του σημείωσε άνοδο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (από 36% σε 40%). Όσον αφορά την Ελλάδα, το 71% των πολιτών θεωρεί ότι «τα χειρότερα έρχονται».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι προκλήσεις συνεχίζονται, με τους Ευρωπαίους να χαρακτηρίζουν την ανεργία (49%), τη γενικότερη οικονομική κατάσταση (33%), τον πληθωρισμό (20%) και το δημόσιο χρέος (15%) ως τα τέσσερα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε εθνικό επίπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο, το πιο σοβαρό πρόβλημα το αποτελούν ο πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών (40%).

Για τους Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία (65%) και ακολουθεί η οικονομική κατάσταση (52%), η φορολογία (20%) και το δημόσιο χρέος (15% ). Σε προσωπικό επίπεδο, οι Έλληνες προβληματίζονται πρωτευόντως για τη φορολογία (36%) και στη συνέχεια για την ανεργία (30%) και την οικονομική κατάσταση της χώρας (29%). Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες τη θεωρούν «πολύ κακή» σε ποσοστό 98%, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στη σχετική κατάταξη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 13:12