Ουρές αρκετών μέτρων έχουν σχηματιστεί έξω από υποκαταστήματα τραπεζών στην Αττική και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ελάχιστη ώρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αρκετός κόσμος έσπευσε στα ΑΤΜ προκειμένου να προχωρήσει σε αναλήψεις των χρημάτων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ελάχιστη ώρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αρκετός κόσμος έσπευσε στα ΑΤΜ προκειμένου να προχωρήσει σε αναλήψεις των χρημάτων τουΜε τη φημολογία για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) να είναι έντονη και υπό τον φόβο ενδεχόμενης στάσης πληρωμών μέσα στην εβδομάδα, οι πολίτες βγήκαν από τα σπίτια τους και στήθηκαν έξω από τις τράπεζες. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της καταβολής των συντάξεων του ΙΚΑ, η οποία συνέπεσε με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στο zougla.gr σήμερα το πρωί αρκετοί κάτοικοι σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ανέφεραν ότι τα χρήματα τελείωσαν. Από τη μεριά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ερωτηθείσα επί του θέματος τόνισε:

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την Τράπεζα της Ελλάδος, και όπου παρουσιάζονται -σε μεμονωμένες περιπτώσεις- προβλήματα λόγω αυξημένων εκροών αυτές αποκαθίστανται το γρηγορότερο δυνατόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι… κάλπες των ΑΤΜ

Ο ίδιος κόσμος που ψήφισε στα… ΑΤΜ, σπεύδοντας να αποσύρει μέρος των καταθέσεών του, θα ψηφίσει και την επόμενη Κυριακή. Μόνο που ψηφίζοντας για τις προτάσεις των δανειστών, θα ψηφίσει ταυτόχρονα και για τις κυβερνητικές προτάσεις. Εάν πει «όχι» στους δανειστές, γιατί αυτό το «όχι» θα είναι «ναι» στην πρόταση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και εάν πάλι πει «ναι», κάτι τέτοιο δεν θα ισοδυναμεί με καταψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής και των προτροπών των κυβερνητικών στελεχών για ένα βροντερό «όχι» στους δανειστές; Κι έπειτα, εκείνες oι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το 2011 για την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, ότι ισοδυναμεί με χρεωκοπία, τώρα που επανήλθαν στο προσκήνιο, δεν θα φθείρουν την αξιοπιστία του;

Ομαλά η τροφοδοσία των ΑΤΜ, τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε συγκεκριμένο δίλημμα: Συμφωνία με συγκρουσιακό κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τον λαό στα κάγκελα ή σύγκρουση με δάκρυα και κορώνες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, με τον λαό στους δρόμους; Γιατί μπορεί ένα «όχι» των πολιτών στο δημοψήφισμα να τον βγάλει από την ευθύνη μιας χρεωκοπίας, ένα «ναι» όμως θα τον διευκόλυνε να υπογράψει το απαιτούμενο μνημόνιο, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις ή γκρίνιες και ταυτόχρονη παραμονή στην εξουσία.

Όσα συμβαίνουν παραπέμπουν σε πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, επικίνδυνους για την ασφάλεια όχι μόνον της οικονομίας αλλά και της ίδιας της χώρας. Λησμονούν προφανώς τα κυβερνητικά στελέχη ότι εκτός από τις δεσμεύσεις τους που παραμένουν στα αρχεία των καναλιών και τις δηλώσεις τους που καταγράφονται στη μνήμη των πολιτών, στην κρίση τους θα τεθεί και το αμείλικτο ερώτημα, κατά πόσον μία κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία, είχε δικαίωμα αντί να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεών της, να πετάξει το μπαλάκι στους ψηφοφόρους μέσω δημοψηφίσματος για να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της.

Δείτε εικόνες έξω από υποκαταστήματα τραπεζών στην Αττική:
Εθνική Τράπεζα, Παράδρομος Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, Ν. Κηφισιά

Eurobank, οδός Ελαιών, Ν. Κηφισιά

Alpha Bank, Παλαιό Ψυχικό

ATM Εθνικής Τράπεζας, Μεταμόρφωση

Εθνική Τράπεζα, Πεύκη

Ν. Φιλαδέλφεια

Εθνική Τράπεζα, κέντρο Αθήνας

Ουρές σε βενζινάδικο στην Κηφισιά

Θεσσαλονίκη

Καρδίτσα

Τρίκαλα

Ιωάννινα


Άργος



Πάτρα

Ξάνθη


Καλαμάτα

Λαμία

Χαλκίδα



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης