Με τον εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, συνοδεία νέων ποντιακών σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές που θα φυλάττουν και θα «φρουρούν» την εικόνα ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής 14ης Αυγούστου οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Καστανιά Ημαθίας για τον Δεκαπενταύγουστο.

Λίγη ώρα αργότερα, μουσικές και μελωδίες από τον Πόντο, από τα χέρια των νέων των ποντιακών σωματείων, θα πλημμυρίσουν τις πλαγιές του Βερμίου Όρους, στην Καστανιά, εκεί όπου κάθε χρόνο, τέτοιον καιρό, συρρέουν εκατοντάδες πιστοί, σε μια γιορτή που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του ελληνισμού στον Πόντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοινώθηκε από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», το Σάββατο 15 Αυγούστου, στις 07.00, θα ξεκινήσουν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

Η επίσημη λιτάνευση της εικόνας θα αρχίσει στις 10.30 και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.

Παράλληλα, για μια χρονιά ακόμη θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε μαθητή ή μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 13 Απριλίου του 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ξεκίνησε το 1951, χρονιά που εγκαταστάθηκε η ιστορική εικόνα στη νέα της κατοικία. Την εικόνα είχε μεταφέρει από το μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης, το 1931.

Στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά φυλάσσονται, επίσης, ο βαρύτιμος και ευμεγέθης Σταυρός, που φέρει Τίμιο ξύλο, δωρεά του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Γ΄(1390-1417) του Μεγαλοκομνηνού προς την παλαίφατη Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, του Οσίου Χριστοφόρου, ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Σουμελά του Πόντου (644), τα οποία είχε φέρει ο Αμβρόσιος Σουμελιώτης, επίσης το 1931.

Εκεί βρίσκεται και ο ενεπίγραφος χρυσοκέντητος Επιτάφιος της Μονής Σουμελά, που παραχωρήθηκε στo μοναστήρι από το Μουσείο Μπενάκη το 1997. Στο σκευοφυλάκιο της Μόνης φυλάσσονται και άλλα κειμήλια επισκέψιμα από το κοινό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης