Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης εισάγονται με σχέδιο νόμου των Υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται από την Πέμπτη στο στάδιο της επεξεργασίας και συζήτησης ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.

Με το σχέδιο νόμου και κατ’ εξαίρεση κείμενων διατάξεων εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς είτε την εξαγωγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στον τομέα αυτόν. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών των προωθούμενων ρυθμίσεων, «με τον τρόπο αυτόν αφενός διανοίγεται ένα νέο πεδίο επιχειρηματικότητας -το οποίο αξιοποιεί τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας (κλιματολογικές συνθήκες, έδαφος)- και άρα υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση των εξαγωγών, αφετέρου διευκολύνεται και ρυθμίζεται η πρόσβαση ασθενών της χώρας σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης».

Η πρόσβαση ασθενών στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου.

Α. Ξανθός: «Το νομοσχέδιο δεν συνιστά επιδοκιμασία της ευφορικής χρήσης»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Είναι μια καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά νομοθετείται η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι είναι γνωστές οι θεραπευτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες, και ότι υπάρχει επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση για την αναλγητική, αντισπασμωδική, αντιεπιληπτική δράση της φαρμακευτικής κάνναβης, για τη θετική της δράση σε πολλές ασθένειες.

«Η αναγνώριση των φαρμακολογικών ιδιοτήτων της κάνναβης δεν συνιστά αναγνώριση και επιδοκιμασία της ευφορικής της χρήσης. Επειδή είναι ένα πρωτόγνωρο πεδίο και επειδή υπάρχουν και προκαταλήψεις, χρειάζεται σε αυτήν τη συζήτηση να αφήσουμε τα προσχήματα» τόνισε ο κ. Ξανθός και χαρακτήρισε προσχηματική προσέγγιση αυτή που λέει ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρει η κατ’ εξαίρεση παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά πραγματικός σκοπός είναι η αποποινικοποίηση της ευφορικής χρήσης. «Αυτή είναι μια ακραία κριτική, που αγνοεί τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή είναι μια προσέγγιση που ναρκοθετεί το κλίμα μιας σοβαρής προσέγγισης που πρέπει να υπάρξει» είπε ο υπουργός Υγείας και εξέφρασε τη λύπη του που το ΚΚΕ υποστηρίζει πως είναι αντιεπιστημονική η προσέγγιση του νομοσχεδίου. Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ακραία την άποψη που διατυπώθηκε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για να χαρακτηρίζεται το τσιγαριλίκι φάρμακο και πρόσθεσε ότι μια τέτοια άποψη αδικεί τη συζήτηση για το θέμα.

«Δεν πρέπει σε αυτήν την υπόθεση να ενεργοποιηθούν φοβικά, υπερσυντηρητικά, αντιεπιστημονικά και σκοταδιστικά αντανακλαστικά, ούτε η συζήτηση να καθοριστεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες» τόνισε ο υπουργός Υγείας και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να συνεισφέρουν για την καλύτερη δυνατή επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Β. Αποστόλου: «Συζητάμε για τη δρομολόγηση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης»

«Δεν συζητάμε αυτήν την ώρα για καμία άλλη διαδικασία, πλην της παραγωγικής διαδικασίας, που ξεκινά από την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και συζητήθηκαν την Πέμπτη στην πρώτη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

«Χθες ήταν η πρώτη κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών, άρχισαν τα κόμματα να τοποθετούνται. Η γενικότερη εικόνα ήταν ότι, αν εξαιρέσουμε τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που τάχθηκαν εναντίον, οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν και με κάποιες επιφυλάξεις και βάζοντας και ένα χρώμα που, τουλάχιστον σε αυτήν τη συζήτηση δεν έπρεπε να μπει, σχετικά με το τι γίνεται με τη χρήση των ναρκωτικών και όλα αυτά, διότι μιλάμε για κάτι διαφορετικό, για ένα φαρμακευτικό προϊόν, από μία παραγωγική διαδικασία, η οποία ξεκινά με την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε ένα τελικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο θα κυκλοφορήσει, εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση και με απαραίτητη συνταγή γιατρού, αν και εφόσον υπάρχουν λόγοι» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Δεν υπάρχει ούτε μία αμφιβολία σχετικά με την όλη διαδικασία» διαβεβαίωσε ο κ. Αποστόλου, εξηγώντας πως «θα υπάρχουν και οι έλεγχοι, αλλά και η ενιαία άδεια έγκρισης θα προβλέπει περίκλειση σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας». Εκτίμησε, δε, πως «υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον».

«Είμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα, όπου η επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητές, ο ιατρικός κόσμος έχουν καταλήξει ότι η Cannabis Sativa – η συγκεκριμένη με την υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη – μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση ασθενειών. Σε όλον τον κόσμο πλέον έχουν αρχίσει οι χώρες να απελευθερώνουν τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς, ιατρικούς σκοπούς» τόνισε.

Σημείωσε, ακόμη, πως από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία περίοδο προκύπτει πως «υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για την οικονομία, την απασχόληση, τις επενδύσεις».

«Έχουμε συναντηθεί με φορείς που και έχουν ιδρύσει εταιρείες στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα αυτό που έχει φανεί αυτήν την περίοδο μέσα από μελέτες είναι ότι έχουμε μια καταπληκτική άνοδο κατά 60% – κάθε χρόνο – της ζήτησης και των επενδύσεων πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν» είπε.

Με αφορμή την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. κατά της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και κατά της εξωτερικής σύγκλισης ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε: «Το θέμα που συζητάμε εδώ αφορά τη μετά το 2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν μπούμε στη λογική των συγχρηματοδοτήσεων, δηλαδή της συμμετοχής του κράτους-μέλους στο κομμάτι αυτό των ενισχύσεων, αντιλαμβάνεστε ουσιαστικά ότι ανοίγουμε το παράθυρο για την επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είναι ένα πεδίο, όπου, τουλάχιστον εμείς, για πολλούς λόγους, δεν μπορούμε να το αντέξουμε στη διαδικασία ενός τέτοιου ανταγωνισμού με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πόσω μάλλον όταν ξέρουμε όλοι ότι είμαστε από τις χώρες που έχουμε πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο στις ενισχύσεις ανά στρέμμα, σε σχέση με αυτές που έχουν άλλες χώρες».

«Βεβαίως, το ότι έχουμε περισσότερες ενισχύσεις ανά στρέμμα είναι θετικό, δεν σημαίνει όμως ότι μας χαρίζεται, δεδομένου ότι αν δούμε το κομμάτι των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, επειδή έχουμε μικρό αγροτικό κλήρο, εκεί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για εμάς» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης