Το δικό της μήνυμα εν όψει Χριστουγέννων στέλνει η εικαστική ομάδα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στην Καβάλα.

Η ομάδα, που αποτελείται από τους Κώστα Καμαργιάνη, Χρήστο Καρακίτσο, Ανθή Μήτρογλου, Διαμαντή Σταγγίδη και Αντιγόνη Τσάφη, έστησε μια διαφορετική και «επίκαιρη» φάτνη στην πλατεία Κονσουλίδη. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, στη θέση του νεογέννητου Χριστού βρίσκεται το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν, του μικρού αγοριού που πνίγηκε στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθεια της οικογένειάς του να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η “φάτνη” ως έννοια είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Γέννηση του Χριστού και κατά συνέπεια φορτωμένη με όλα τα νοήματα που προκύπτουν από αυτήν. Αν όμως αφαιρέσουμε το μεταφυσικό αυτό περίβλημα, αντικρίζουμε μια απόλυτα ανθρώπινη σκηνή. Πρόκειται για ανθρώπους που μεταναστεύουν από την πατρίδα τους για να σωθούν από την ανθρώπινη βία. Ίσως πολλοί άνθρωποι να μην συνειδητοποιούν την πλευρά αυτή. Η κατασκευή αυτή αποτελεί μια απόπειρα να μεταφερθεί η “σκηνή της φάτνης” στο σήμερα. Με σημερινούς ανθρώπους που μεταναστεύουν από την πατρίδα τους για να σωθούν εκ νέου από την ανθρώπινη βία. Και δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν όλοι… Μια ακόμη παράμετρος που προέκυψε ασυνείδητα κατά την διαδικασία της εκτέλεσης του έργου, ήταν η μνημειακή εμφάνιση της σύνθεσης που παραπέμπει και σε αέτωμα, θυμίζοντας τα γλυπτά του Παρθενώνα (που επίσης έχουν μεταναστεύσει ακούσια)» επισημαίνει η εικαστική ομάδα.

Πηγή: kavalanews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης