Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 5ο συνέδριο Women on Leadership (Οι Γυναίκες στην Ηγεσία) με θέμα “Women in the new Digital Era” (Οι γυναίκες στη νέα ψηφιακή εποχή), που πραγματοποίησε σήμερα ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ.

Μιλώντας στο συνέδριο η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, στα ανώτατα επίπεδα των επιχειρήσεων το ποσοστό των γυναικών είναι μονοψήφιο. Η δημιουργία επιχειρήσεων από γυναίκες στις ΗΠΑ είναι στο 35% και στην Ευρώπη και την Ελλάδα πολύ λιγότερο. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αλλάξει η λογική των αριθμών. Η ψηφιακή εποχή, από την άλλη πλευρά, επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, δίνει διαφορετικές δυνατότητες οργάνωσης στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, φέρνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη δικτύωση. Τα δίκτυα είναι η απάντηση για την ισχυροποίηση των γυναικών και υπήρξαν μέχρι σήμερα το ατού των ανδρών. Η ψηφιακή εποχή που αλλάζει τα δεδομένα αλλάζει και την έννοια του δικτύου, ιδιαίτερα στο θέμα της ηγεσίας. Ήδη σήμερα ακόμα και στις τεχνολογικές σχολές, όπου κάποτε η γυναικεία παρουσία ήταν περιορισμένη, το 52% είναι γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναικεία ηγεσία πρέπει να λειτουργήσει με την αντίληψη τους παραδείγματος. Η ισορροπία των φύλων σε όλα τα σύνολα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην επιτυχία τους, κατέληξε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στην παρούσα κρίση η κ. Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας πως κλείνει η περίοδος της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Χθες, είπε, παρουσίασα ένα συνολικό σχέδιο για την 4η Ελληνική Δημοκρατία, την Ελλάδα που παράγει. Αυτό που ζήσαμε έκλεισε τον κύκλο του. Τώρα πρέπει να διδαχθούμε από τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους στη χώρα μας και διεθνώς, ώστε να βγούμε από το γκρίζο σύννεφο που μας έχει καταβάλλει.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, άνοιξε η κ. Ρίτα Χριστοδουλάτου, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΟΓΜΕ, η οποία επεσήμανε πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βιώνουμε μία μεταβολή αξιών, επαγγελματικού προσανατολισμού & τρόπου ζωής. Επανατοποθετούμε αρχές σε νέα πορεία.

Για το λόγο αυτό, είναι απόλυτα αναγκαίο να ιχνηλατήσουμε τις νέες ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται σε μία εποχή ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, πρωτοφανούς διασποράς της χρήσης της και υψηλών απαιτήσεων καινοτομίας. Σήμερα δύο στους τρεις Έλληνες είναι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχουν σύνδεση στο internet. Η κινητή τηλεφωνία είναι σχεδόν καθολική. Ένας στους τέσσερις χρησιμοποιεί smart phones άρα και mobile internet. Ενώ δύο στους πέντε έχουν ενδώσει στο φαινόμενο κοινωνικής δικτύωσης. Το συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούμε σ’ ένα πάζλ για το πώς οι υπηρεσίες αξίας βελτιώνουν την αυτοματοποίηση των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου τονίζοντας, πως η κοινωνική ευθύνη της ΕΕΔΕ που συμπληρώνει εφέτος τα 50 της χρόνια, είναι μεγάλη και προσέφερε την εμπειρία, τις γνώσεις και τις προτάσεις της εταιρίας στην υπηρεσία των κυβερνώντων. Η Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΟΓΜΕ, κ. Αγγελίνα Μιχαηλίδου, μίλησε για την ισοτιμία, την ενότητα και αφοσίωση στους στόχους του Τομέα, που αφορούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών ως εργαλεία ανάπτυξης και επικοινωνίας.

Το συνέδριο χαιρέτισαν επίσης, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη και ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, κ. Μανώλης Πατεράκης.

Όπως τόνισε η κ. Στρατηγάκη, η συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής έχει θεμελιώδη αξία στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της συμμετοχικής δημοκρατίας, και στο πλαίσιο αυτό η προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική κρίση, το ζήτημα της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης, είναι επίκαιρο όσο ποτέ για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 Η τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση μιας πραγματικά αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής που στηρίζει ενεργά την απασχόληση, όταν μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ το 57% των ανέργων είναι γυναίκες.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης