«Χάθηκαν» μοσχεύματα κερατοειδούς χιτώνα που είχαν έρθει από τις Η.Π.Α., επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεως άργησαν να βάλουν μια υπογραφή, για να … εκτελωνιστούν, με συνέπεια αυτά να σαπίσουν στο αεροδρόμιο του «Ελευθέριος Βενιζέλος»!

Αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας που επέδειξε η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΜ είναι οι δύο ασθενείς που είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, την προηγούμενη εβδομάδα, και περίμεναν με αγωνία στη λίστα αναμονής, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, να μην μπορέσουν τελικά να βρουν το φως τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φανταστείτε την ψυχολογία των ασθενών, ένας άνδρας και μια γυναίκα άνω των 65 ετών, που περίμεναν πολύ καιρό να βρουν συμβατό μόσχευμα και ήταν πολύ χαρούμενοι που τελικά θα έβρισκαν το φως τους, όταν τους είπα ότι δεν θα γίνει η μεταμόσχευση, γιατί οι κερατοειδείς χιτώνες καταστράφηκαν, επειδή ο ΕΟΜ δεν υπέγραψε, για να εκτελωνιστούν. Κόντεψαν να τρελαθούν οι ανθρώποι» είπε στη zougla.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος χειρουργός –οφθαλμίατρος των δύο ασθενών που θα έκαναν τη μεταμόσχευση.

«Δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, οι κρατικές υπηρεσίες να μην έχουν μια συνέχεια, να μην κάνουν τη δουλειά τους και να περιμένουν τον νέο επικεφαλής» μας λέει αγανακτισμένος ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, Ιωάννης Δατσέρης, και συνεχίζει: «Πριν από λίγη ώρα, με ενημέρωσε ο γιατρός του ασθενούς, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, και αμέσως έβγαλα ανακοίνωση, γιατί είναι έγκλημα αυτό που έγινε και κάποιοι πρέπει να πληρώσουν, για να παραδειγματιστούν οι υπηρεσίες και να κάνουν στο εξής σωστά τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης : «Την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, ο ΕΟΜ λειτουργεί ουσιαστικά ακέφαλος, μετά από την ανακοίνωση διορισμού νέου Πρόεδρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη δίνεται καμία έγκριση για ιστό που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταμόσχευση έως ”νεοτέρας” διαταγής, καθώς κανένας στον Οργανισμό δεν ξέρει πότε θα είναι διαθέσιμος ο Πρόεδρος και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του και πως θα διεκπεραιώνονται τα μοσχεύματα κερατοειδή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να τονισθεί ότι στα μοσχεύματα του κερατοειδή, αφού γίνει η δωρεά, ο μηχανισμός λήψης και διακίνησης του μοσχεύματος από τις έγκυρες τράπεζες γίνεται μέσα σε 48 ώρες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ένωσης.

Υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα ειδοποίησης των γιατρών και η μετακίνηση του ιστού αναγκαστικά πρέπει να γίνει εντός ολίγων ημερών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση, προτού περάσει η εβδομάδα ή δέκα μέρες, στη χειρότερη περίπτωση, μετά από τη λήψη του μοσχεύματος.

Η χώρα μας, παρότι διακρίνεται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο για πρωτοβουλίες και προσπάθειες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, σήμερα γνωρίζει μία παγκόσμια απαξίωση όσον αφορά στην πολύ ευαίσθητη αυτή λεπτομέρεια: ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι καταδυναστεύονται στην καθημερινή τους ζωή από πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης, έχουν φτάσει κοντά στη μεταμόσχευση, η οποία δεν πραγματοποιείται, γιατί o EOM δεν είναι σε θέση να δώσει έγκριση της εισαγωγής του μοσχεύματος.

«Δεν δίνεται η κατάλληλη ευαισθησία τόσο από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων όσο και από το ανάλογο υπουργείο. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι σε ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε o EOM να αναλαμβάνει εξαρχής την αναζήτηση, παραγγελία, εισαγωγή και διεκπεραίωση όλων των μοσχευμάτων. Η χώρα μας, δυστυχώς, φέρει το ρεκόρ εισαγωγής 90% (!) των εγχώριων αναγκών σε μοσχεύματα στην πλειονότητά τους από τις Η.Π.Α» αναφέρει ο κ. Δατσέρης και καταλήγει, τονίζοντας ότι: «Ελπίζουμε το υπουργείο να δώσει άμεση λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί αφάνταστα ανθρώπους που τους λείπει το πολυτιμότερο αγαθό, η όραση»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης