Διαψεύδει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα περί βιασμού του 19χρονου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018, 21:21
Διαψεύδει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα περί βιασμού του 19χρονου
Αργά το βράδυ της Τρίτης το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα περί βιασμού του 19χρονου στις φυλακές του Αυλώνα δεν ευσταθούν. Διαψεύδονται δηλαδή από επίσημα χείλη και οι ισχυρισμοί περί ιατροδικαστικών γνωματεύσεων οι οποίες πιστοποίησαν ευρήματα που παραπέμπουν σε βιασμό.

Η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά.

Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης.


 Ο Λουτσάι ΑλέξανδροςΟ 19χρονος Αλβανός μετά το περιστατικό είπε στους αστυνομικούς:

«Φώναζαν, έβριζαν και με χτυπούσαν. Κάποια στιγμή άκουσα έναν από αυτούς να λέει βγάλτε του το παντελόνι. Λιποθύμησα από την πίεση και τα χτυπήματα. Όταν ξύπνησα ήμουν σε άλλο χώρο, χωρίς παντελόνι και εσώρουχο. Δεν ξέρω τι μου έκαναν» ενώ τόνισε πως ένιωθε έντονους πόνους.

Προανάκριση από την αστυνομία για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής διενεργεί, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, προανάκριση για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου μέσα στη φυλακή.

Το παρασκήνιο του ξυλοδαρμού του Λουτσάι Αλέξανδρου

Ο ξυλοδαρμός του συνέβη μεταξύ 15.30 και 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας στις φυλακές του Αυλώνα.Τον βιασμό του 19χρονου, που κατηγορείται για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, επιβεβαιώνουν οι ιατροδικαστές οι οποίοι τον εξέτασαν


Ο κρατούμενος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στον ειδικό χώρο κράτησης, όπου τοποθετούνται άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται Πειθαρχείο, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για ειδικό κελί το οποίο τελεί υπό ειδική περιφρούρηση.

Η πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο είναι εφικτή δια μέσου τριών σιδερένιων θυρών. Οι μόνοι δύο τρόποι να ανοιχτούν αυτές οι τρεις θύρες είναι εάν το πράξει ο υπεύθυνος αρχιφύλακας- υπαρχιφύλακας ή εάν δεν έχουν κλειδωθεί επαρκώς με τρεις στροφές στην κλειδαριά.Δεν ευσταθεί η πληροφορία ότι ο ξυλοδαρμός συνέβη κατά τη διάρκεια του γεύματος, οπότε οι πόρτες είναι ανοιχτές, διότι απλούστατα τη στιγμή του συμβάντος δεν ήταν ώρα φαγητού.

Αντιθέτως, όπως πληροφορείται το zougla.gr, ήταν ώρα επισκεπτηρίου. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια δεν αφορά βεβαίως στον ειδικό χώρο κράτησης και προστασίας στον οποίο αναφερόμαστε.

Ξυλοδαρμός σε αυτόν τον χώρο έχει σημειωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση), προκειμένου να προσδιοριστούν οι ευθύνες του τότε υπευθύνου για τον χώρο ειδικής κράτησης και σημερινού υπαρχιφύλακα Γιώργου Τάτση. Η ΕΔΕ προχώρησε, αλλά ουδείς γνωρίζει στο συγκρότημα των φυλακών Αυλώνα πού έχει καταλήξει. Κατά διαβολική σύμπτωση, ο ξυλοδαρμός του 19χρονου κρατουμένου από συγκρατουμένους του και μάλιστα επτά τον αριθμό, όπως λένε οι πληροφορίες, συνέβη κατά τη διάρκεια της βάρδιας του ιδίου υπαρχιφύλακα Γιώργου Τάτση.

Επισημαίνεται πως εάν οι πόρτες δεν είναι επαρκώς κλειδωμένες, επαναλαμβάνουμε με τρεις στροφές του πύρου της κλειδαριάς κι απλώς έχουν κλειδωθεί μία φορά, τότε είναι δυνατόν με έντονο τράνταγμα να ανοίξουν και πάντως είναι πολύ εύκολο για έμπειρους κρατουμένους να τις παραβιάσουν. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο, την κύρια ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος βάρδιας αρχιφύλακας ή υπαρχιφύλακας.

Όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές στο zougla.gr, εγκρίθηκε η πρόταση τοποθέτησης καμερών ασφαλείας στις φυλακές Αυλώνα και μάλιστα στο σχέδιο αυτό προβλεπόταν και τοποθέτηση καμερών στον ευαίσθητο χώρο ειδικής κράτησης, δηλαδή στο Πειθαρχείο. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε, αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν τοποθετήθηκαν κάμερες σε αυτό το ευαίσθητο για την ασφάλεια των κρατουμένων σημείο. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε αδύνατη η κάλυψη του εν λόγω χώρου. Όμως, όπως καταγγέλλεται από σωφρονιστικούς κύκλους, ακόμη κι όταν συμβαίνει κάτι σε άλλα σημεία της φυλακής που θεωρούνται «ευαίσθητα δεδομένα», έχει παρατηρηθεί πολλάκις πως ο υπεύθυνος διαχείρισης των λήψεων από τις κάμερες απλώς τα... διαγράφει.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο 19χρονος ξυλοκοπήθηκε από επτά κρατουμένους, οι οποίοι έφεραν μαχαίρια. Προκύπτουν, επομένως, βαριές ευθύνες για το περιστατικό, όχι μόνον για τον υπαρχιφύλακα που είχε βάρδια αλλά και για τη διοίκηση του σωφρονιστικού συγκροτήματος του Αυλώνα. Σημειώνεται πως ο 19χρονος κρατούμενος μεταφέρθηκε ήδη σε άλλη φυλακή μετά το περιστατικό. Από τη στιγμή ωστόσο που είναι το δεύτερο στη συνέχεια συμβάν τέτοιου είδους, προφανώς υφίσταται σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στον χώρο ειδικής κράτησης του Πειθαρχείου αυτής της φυλακής κι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε ένα τέτοιο περιστατικό θα επαναληφθεί.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018, 22:57