Ενώ ενισχύεται η φημολογία για ουσιαστικές και προβληματικές διαφορές μεταξύ του διδύμου Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά από τη μία και του Βασίλη Κικίλια και του ΕΟΔΥ από την άλλη, το υπουργικό συμβούλιο που συγκαλεί ο πρωθυπουργός για τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου καλείται να «μοιραστεί» την πολιτική ευθύνη για το εφεξής χρονοδιάγραμμα του lockdown.

Βεβαίως η φημολογία που αναφέρθηκε προηγουμένως διαψεύστηκε κατά το υφιστάμενο πρωτόκολλο που λειτουργεί στους κυβερνητικούς κύκλους. Ωστόσο η ουσία των δημοσιευμάτων στον κυριακάτικο Τύπο ουδόλως διαψεύστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το περιβάλλον είναι προφανές πως το Μαξίμου επιχειρεί ένα σλάλομ προσπαθώντας να ικανοποιήσει παράλληλα κάποιες παραγωγικές τάξεις από τη μια, κάποιους θεσμούς από την άλλη και βεβαίως το λαϊκό αίσθημα, το οποίο ζητάει και εύχεται να υπάρξουν κάποια κινητικότητα κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και κάποια δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας αλλά συνδυασμένης και με λίγη οικογενειακή θαλπωρή τις ημέρες των εορτών.

Όμως οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι πολιτικοί και οι επιστήμονες δεν βρίσκονται στα έδρανα της Βουλής. Οι ειδικοί, λοιπόν, φοβούμενοι ένα τρίτο και ακόμα πιο θανατηφόρο κύμα, επιμένουν πως το αυστηρό lockdown θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τις παραμονές των εορτών και το όποιο άνοιγμα να πραγματοποιηθεί με πολλή προσοχή και με ευκρινή σταδιακά βήματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό το αυστηρό lockdown να διαρκέσει έως την 21η Δεκεμβρίου τουλάχιστον, με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ενδεχομένως να επαναλειτουργούν γύρω στα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου και με το λιανεμπόριο να ανοίγει επίσης, αλλά με πολύ δειλά βήματα και πολύ αυστηρούς κανόνες ως προς την παραγγελία, την αγορά και την παράδοση των προϊόντων υπό αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι στη Γαλλία το λιανεμπόριο άνοιξε ήδη από την Παρασκευή που μας πέρασε, αλλά στη χώρα αυτή διαπιστώθηκε μία ουσιαστική κάμψη εκείνων των αριθμών που προσδιορίζουν τις τάσεις της πανδημίας. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα των Γάλλων είναι πλέον το τρίτο κύμα και το πώς θα διεξαχθεί στο μαζικότερο δυνατό επίπεδο ο εμβολιασμός των πολιτών έτσι ώστε περί τον Φλεβάρη να αρχίσει να διακρίνεται η πρώτη φάση της συλλογικής ανοσίας.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στη βόρεια Ελλάδα οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι επιθετικοί και οι περίφημοι αλγόριθμοι δεν επιτρέπουν σκέψεις ελάφρυνσης των μέτρων τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει στις 11:00 το πρωί, με τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος να είναι τα εξής:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

-Παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) Ενσωμάτωση Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία, β) Κύρωση συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

-Παρουσίαση από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη του πλάνου μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

-Εισηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για α) Πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) Ανανέωση θητείας Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς της Μαριάννας Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που αφορά στην εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, β) Κύρωση της Συμβάσεως Δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης