Η υπόθεση με το πλάσμα χρονολογείται από το 2002

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 22:04
Η υπόθεση με το πλάσμα χρονολογείται από το 2002
Δεν είναι μόνο τέσσερα τα χρόνια της σκανδαλώδους αδιαφορίας στην υπόθεση του πλάσματος αίματος που κατήγγειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Yγείας, αλλά από το 2002. Αυτό καταγγέλλει στη zougla.gr ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας.

Τα τελευταία 8 χρόνια, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που αδρανούν εγκληματικά, ευθύνες έχουν και πολικά πρόσωπα, γι’ αυτό και ο σύλλογος πρόκειται σύντομα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μια υπόθεση όπου οι επιπτώσεις είναι οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η χώρα μας αποστέλλει στην Ολλανδία πλάσμα για κλασματοποίηση, χωρίς όμως να παράγει την πολύτιμη λευκωματίνη, την οποία τελικά εισάγει, πληρώνοντας ακριβά.

Επιπλέον, ξοδεύει σημαντικά ποσά για την αποθήκευση του πλάσματος στην ολλανδική εταιρεία.

Το πλάσμα, το οποίο προέρχεται από χιλιάδες αιμοδότες, μένει αναξιοποίητο, αναδεικνύοντας επιπροσθέτως ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα απέναντί τους.

«Το Δεκέμβριο του 2009 το υπουργείο Υγείας πληροφορήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ότι στις αποθήκες του φορέα CLB-SANGUIN Ολλανδίας, με τον οποίο η χώρα μας έχει από το έτος 2001 συμβόλαιο για την κλασματοποίηση του πλάσματος από το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες και την παραγωγή λευκωματίνης, παραμένουν χωρίς να έχουν επεξεργασθεί πάνω από 25 τόνοι πλάσματος που έχει αποσταλεί σταδιακά από το 2004 έως το 2008», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός Φώφη Γεννήματα και συνεχίζει: «Για το πλάσμα αυτό, που δεν μπορεί να κλασματοποιηθεί σε καμία χώρα της Ευρώπης, γιατί δεν έχει ελεγχθεί για τους ιούς που απαιτούνται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας (πέντε έναντι τριών που ελέγχονται εδώ), πληρώθηκαν μεταφορικά αλλά και μηνιαία αποζημίωση αποθήκευσης.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι πάνω από 15 τόνοι πλάσματος παραμένουν αποθηκευμένοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και σε λίγο δεν θα μπορούμε να παραλαμβάνουμε το πλάσμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες».

Για το θέμα αυτό ήδη έχει δοθεί εντολή από την υπουργό για έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ενώ έχει ζητήσει κατεπείγουσα έρευνα με εντολή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 3 εβδομάδες για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 22:04