Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναφορικά με την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής.

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας η κινητικότητα είναι έντονη, με τους μάρτυρες να καταθέτουν συνεχώς και τους εισαγγελείς να αναζητούν τις ποινικές ευθύνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθούν υπόψη των εισαγγελικών αρχών και των πραγματογνωμόνων τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τυχόν παραλείψεις και αμέλειες αρμοδίων.

Πρόκειται για στοιχεία από συνδιαλέξεις στελεχών της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας τις κρίσιμες ώρες από τις 16:49 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου και για τις επόμενες ώρες που η περιοχή του Ματιού είχε παραδοθεί στις φλόγες

Σημειώνεται ότι η η έρευνα για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττικής της 23ης Ιουλίου 2018 πέρασε την προηγούμενη Παρασκευή στα χέρια και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος έχει τον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, αν και από την πρώτη στιγμή είχε την εποπτεία της προκαταρκτικής εξέτασης δίνοντας κατευθύνσεις και λαμβάνοντας λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης, ανέλαβε και τυπικά τη δικογραφία μαζί με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Βάρβαρα Γνεσουλη.

Η αυτοψία

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας και προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που οδήγησαν στην τραγωδία, οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή αυτοψία στις καμένες περιοχές. Στην επιτόπια έρευνα παρούσα ήταν και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.

Η εισαγγελική έρευνα εστιάζει στους χειρισμούς των αρμοδίων τις κρίσιμες ώρες από τις 16:49 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου και για τις επόμενες ώρες που η περιοχή του Ματιού είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Συγκλονίζουν τα πλάνα από την επιχείρηση κατάσβεσης στη Κινέτα

Εν τω μεταξύ, αίσθηση, προκαλεί το βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Keith Gill, πιλότος της Erickson Air Crane (εταιρεία κατασκευής ειδικού τύπου ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται στην κατάσβεση πυρκαγιών), ο οποίος και έλαβε μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν πριν από δύο εβδομάδες την Ανατολική Αττική.

Ειδικότερα, όπως αφηγείται ο Gill, το εν λόγω βίντεο διάρκειας περίπου εννέα λεπτών, αποτυπώνει την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην περιοχή της Κινέτας.

Παρακολουθώντας το απόσπασμα μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πορεία του αεροσκάφους και την προσπάθεια του πιλότου να υπολογίσει τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί γύρω από το μέτωπο, προκειμένου να προσεγγίσει κατοικίες και κήπους σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Gill αναφέρει πως έχει στην κατοχή του ανάλογο υλικό από την εξέλιξη του μετώπου στο Μάτι, το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να δημοσιεύσει σεβόμενος την μνήμη των νεκρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης