του Ανδρέα Κωνσταντάτου*

Αν κάποιος τουρίστας επισκεπτόταν σήμερα την τοποθεσία που λειτούργησε η Ακαδημία του Πλάτωνα , η πρώτη φιλοσοφική σχολή του κόσμου ενα σόκ θα το πάθαινε . Γιατι θα βρισκόταν μπροστά σ’ ένα ταπεινό μικρό χώρο , όπου περισσότερο μοιάζει με περιφραγμένο αγρό παρά με ιστορικό πάρκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πάθαινε σοκ απο την αδιαφορία των σύγχρονων Ελλήνων και του δήμου της Αθηνας για τον φιλόσοφο που επηρέασε τη σκέψη του δυτικού κόσμου.

Πίσω από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, ανάμεσα στη Λεωφόρο Αθηνών , το τεράστιο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και της Λένορμαν κρύβεται μια μικρή πράσινη έκταση . Μια όαση ανάμεσα στα κτίρια , στην οποία οι νεοέλληνες και η δημοτικές αρχές της Αθήνας δεν έριξαν ποτέ το βλέμμα τους με ενδιαφέρον .Ίσως γιατί εκεί γύρω σ αυτή τη γειτονιά κατοικούν μόνο 15 000 άνθρωποι . Ίσως γιατί είναι από τις πιο υποβαθμισμένες . Και το καταλαβαίνει κανείς αν περπατήσει τη οδό Πλάτωνος ,το μικρό εμπορικό δρόμο σ αυτή τη γειτονιά . Εκεί θα υποστεί σοκ από την εικόνα που θα αντικρύσει όπου περισσότερα είναι τα κλειστά καταστήματα με λουκέτο , παρά ανοικτά . Ίδια εικόνα εγκατάλειψης και στο πάρκο παρ ότι τελευταία δημιουργήθηκε ένα μικρό ψηφιακό μουσείο .

Στο χώρο που ήταν εγκατεστημένη η Ακαδημία , η φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνα , δίπλα στα θεμέλια ενός αρχαίου κτιρίου ένας ηλικιωμένος περίοικος , μάζευε χώμα για τις γλάστρες του , δυο τρεις έκαναν τζόκινγκ πατώντας μέσα σε λακκούβες από νερό και λάσπες , τα καθίσματα ενός υποτυπώδους θεάτρου ολίγων σειρών κατεστραμμένα από την έλλειψη συντήρησης εδώ και πολλά χρόνια, τα παρτέρια αφρόντιστα και η περιοχή μοιάζει περισσότερο με αγρό. Το μόνο που θυμίζει πως αυτός ο χώρος ήταν η πρώτη σχολή της Αθήνας είναι δυο επιγραφές που έχουν στηθεί για τους επισκέπτες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όμως αυτός ο μικρός χώρος με την ιστορική βαρύτητα του, θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης Αθηναίων και τουριστών. Απαιτούνται βεβαίως πολεοδομικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής . Απαιτούνται παρεμβάσεις με νέα ματιά για να ζωντανέψει η ιστορία της Ακαδημίας του Πλάτωνα και να γίνει εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό προσκύνημα το πάρκο .

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα αναδείξουν την περιοχή , θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των κατοίκων και θα δώσουν μια σοβαρή ευκαιρία στην ανάπτυξη, ώστε πολλά από τα κλειστά καταστήματα της οδού Πλάτωνος να ανοίξουν ξανά.

Γι αυτό χρειάζεται μια δημοτική αρχή που έχει τη θέληση, το όραμα και το σχέδιο να το κάνει και η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» με τον Κώστα Μπακογιάννη εχει θέσει με έμφαση στο πρόγραμμα της , την ανάπλαση της περιοχής και την ανάδειξη των γειτονιών της Αθήνας.

Εννιακόσια χρόνια λειτουργούσε εκεί η φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα αξίζει να ζωντανέψει πάλι η περιοχή.

*δημοσιογράφος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης