Αντιδράσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη από τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για τη μη λειτουργία του 9ου Γυμνασίου, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια, την Τετάρτη, ενός σχολείου το οποίο κατασκευάστηκε για να στεγάσει το Γυμνάσιο αυτό αλλά τελικά στο κτήριο λειτουργεί Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο.

«Η αδικία προς τα παιδιά και τις οικογένειες του ιστορικού κέντρου ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου με μια κυβερνητική και δημοτική φιέστα (παρωδία) εγκαινίων, στην οποία κλήθηκε να κόψει την κορδέλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Θεωρούμε πως με την απόφαση να αφήσουν το ιστορικό κέντρο χωρίς το Γυμνάσιο που του ανήκει, γίνεται ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων δεν ενδιαφέρονται για την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου», αναφέρει σε ανακοίνωση του Συλλόγου Παναθήναια που εκπροσωπεί τους κατοίκους Ψυρρή, Μεταξουργείου, Κεραμικού και Πλάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύλλογος Παναθήναια μεταξύ άλλων αφήνει αιχμές για σκάνδαλο που αφορά την «εξαγγελία για κτήριο δήθεν ειδικής παιδείας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κτήριο κατασκευάστηκε με προδιαγραφές Σχολείου Γενικής Παιδείας και όχι Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου».

Σημειώνεται πως το 9ο Γυμνάσιο συστεγαζόταν με το 34ο στα Πετράλωνα με το οποίο στη συνέχεια συγχωνεύτηκε. Πέρσι ολοκληρώθηκε το νέο κτήριο επί των οδών Ασωμάτων και Λεωκορίου, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, με χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) το οποίο προοριζόταν για να στεγάσει το 9ο που θα «επέστρεφε» από τα Πετράλωνα. Όμως, προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων του ιστορικού κέντρου, τον Σεπτέμβριο άρχισε να λειτουργεί ως Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, παρά το γεγονός ότι η ταμπέλα απ’ έξω γράφει ακόμη και σήμερα 9ο Γυμνάσιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αφήνουν το Ιστορικό κέντρο της Αθήνας χωρίς Γυμνάσιο

Η αδικία προς τα παιδιά και τις οικογένειες του ιστορικού κέντρου ολοκληρώθηκε Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου με μια κυβερνητική και δημοτική φιέστα (παρωδία) εγκαινίων, στην οποία κλήθηκε να κόψει την κορδέλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αλήθεια τον έχουν ενημερώσει για το διάβημά μας και το ιστορικό του συγκεκριμένου Σχολείου;). Θεωρούμε πως με την απόφαση να αφήσουν το ιστορικό κέντρο χωρίς το Γυμνάσιο που του ανήκει, γίνεται ξεκάθαρο πως η Πολιτεία (Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων) δεν ενδιαφέρονται για την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκτά άρωμα σκανδάλου η εξαγγελία για δήθεν κτίριο ειδικής παιδείας όταν όλοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κτήριο που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατασκευάστηκε με προδιαγραφές Σχολείου Γενικής Παιδείας και όχι Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου.

Και είναι τραγικό η δημοτική αρχή και το υπουργείο Παιδείας να εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια τέτοια υπόθεση μόνο και μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες και να παραπλανήσουν τους πολίτες.

Tο 9ο Γυμνάσιο θα έπρεπε να «επιστρέψει» από τα Πετράλωνα στο κτίριο που του ανήκει επί των οδών Ασωμάτων, Τουρναβίτου, Λεωκορίου και Διπύλου κοντά στη πλατεία Κουμουνδούρου. Δυστυχώς όμως, και ενώ όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας Γυμνασίου Γενικής Παιδείας στο ιστορικό κέντρο (υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της 1ης και 3ης Δημοτικής Κοινότητας καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων), το καινούριο κτήριο που κατασκευάστηκε για αυτό το σκοπό μετατράπηκε εν μία νυκτί σε Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, όπου φοιτούν παιδιά από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας και το οποίο λειτουργεί χωρίς τις αναγκαίες προδιαγραφές.
Μαθητές του ιστορικού αυτού Γυμνασίου στην πλατεία Κουμουνδούρου ήταν και είναι σημαντικές προσωπικότητες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας, μεταξύ των οποίων βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

Ανάμεσα τους ο π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος όπως φαίνεται, παρόλο ότι έχει ενημερωθεί σχετικά, έδειξε να συναινεί τελικά με την παραγραφή της ιστορίας για την ιστορική αυτή περιοχή. Ανάλογες επιστολές έχουν αποσταλεί εγκαίρως στους Ν. Φίλη, Κ. Γαβρόγλου και Ν. Αθανασίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του συλλόγου μας από τις 14/9/2017 προς τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τα θέματα της καθημερινότητας:

«…Υπάρχουν δυνατότητες να εξυπηρετηθούν και οι δύο στόχοι , αφού παραμένει αναξιοποίητο και το οικόπεδο όπου παλιότερα στεγαζόταν το Γυμνάσιο, ώστε να γίνει εκεί το Ειδικό Σχολείο και επιτέλους να επιστρέψει και το 9ο Γυμνάσιο στο κτίριο που χτίστηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Επισημαίνουμε ότι είναι ντροπή που τόσα χρόνια δεν υπήρχε Ειδικό Σχολείο στο δήμο μας, όπως επίσης είναι ντροπή που δεν υπάρχει Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Παιδείας στο ιστορικό κέντρο της Πρωτεύουσας.

Είναι αδιανόητο τα παιδιά της περιοχής , όπου λειτουργούν ήδη τρία Δημοτικά Σχολεία (49ο, 64ο και 74ο), για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο να ταξιδεύουν κάθε μέρα στη Λ. Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα Πετράλωνα, στο Βοτανικό και στο Κουκάκι, όπου λειτουργούν Γυμνάσια (το 4ο, το 12ο,το 14ο το 51ο, το 63ο και το 66ο) με ό,τι αυτό επιφυλάσσει για τα παιδιά και τις οικογένειές τους αυτή η πρωτοφανής περιπέτεια και το καθημερινό δύσκολο ταξίδι.

Το 9ο Γυμνάσιο χωροταξικά αλλά και πολιτισμικά ανήκει στις περιοχές Ψυρρή – Πλάκα – Μεταξουργείο – Κεραμεικός».

Ο Σύλλογός μας, οι κάτοικοι και γονείς της περιοχής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο κτήριο το Γυμνάσιο για τα παιδιά του ιστορικού κέντρου, αλλά θα αγωνιστούμε και για το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο ώστε να στεγαστεί και αυτό σε κτήριο που να πληροί τις προδιαγραφές. Όλα τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά και τους αξίζει ότι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε διότι η φροντίδα που τους παρέχουμε αντανακλά την κοινωνία μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης