Η Κύπρος τιμά την επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 11:23
Η Κύπρος τιμά την επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ
Με δοξολογίες, ομιλίες, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων και άλλες εκδηλώσεις, ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -59.

Πανηγυρική δοξολογία για την 1η Απριλίου τελέσθηκε στις 10 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Σωκράτη Χάσικο, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου και άλλες πολιτικές, πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η ευρωβουλευτής, Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Στις 11.00 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τελεί τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα για τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Δοξολογίες για τη σημερινή επέτειο τελέσθηκαν και σε άλλες πόλεις και χωριά.

Σε ορισμένους δήμους γίνονται παρελάσεις, τον χαιρετισμό των οποίων θα δεχθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Στις 4 το απόγευμα ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, οργανώνει εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Τα μηνύματα των κομμάτων


Κόμματα και οργανώσεις σε ανακοινώσεις για τη σημερινή επέτειο, αποτείουν φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου.

Τονίζουν ότι αντλώντας διδάγματα από το έπος του 1955, θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι τη δικαίωση για την ελευθερία και την επανένωση του τόπου.

Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για ενότητα και συλλογικότητα, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για ευόδωση των προσπαθειών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Πηγή:philenews.com
Επιμέλεια : Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 11:28