Με ιδιαίτερη συγκίνηση, εγκαινιάστηκε στις 21 Μαρτίου 2018 από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο μικρός ναΐσκος – προσκυνητάρι, αφιερωμένος στον Όσιο Σίμωνα τον Μυροβλύτη, τον ιδρυτή της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους. Ο ναΐσκος κτίστηκε εντός του Εμπορικού Λιμένα Βόλου, παραπλεύρως των εγκαταστάσεων του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Λιμενικού Σώματος, από τους ίδιους τους άνδρες του Κλιμακίου.

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος παρουσιάζει τα ΚΕΑ, μέσω των οποίων το Λιμενικό Σώμα έχει αναπτύξει έντονη και αποτελεσματική δραστηριότητα στον αγώνα της αντιμετώπισης κάθε εγκληματικής δραστηριότητας τόσο από θάλασσα όσο και από ξηρά συμβάλλοντας κατά πολύ στις καθημερινές επιτυχίες κατά της λαθρομετανάστευσης, της μάστιγας των ναρκωτικών κ.α σε επίπεδα μείζονος εθνικής σημασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Βόλου αποτελώντας πρότυπο λειτουργίας και προσφοράς αποτελεί ιδανικό δείγμα αξιοποίησης ομάδας στελεχών που ως επί το πλείστον έχουν υπηρετήσει στο Στρατό σε ειδικές μονάδες (Καταδρομείς, Αλεξίπτωτα, Πεζοναύτες) και έχουν εκπαιδευτεί σε συνθήκες που να τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις δύσκολες και επικίνδυνες σύγχρονες απαιτήσεις κατά της καταστολής του εγκλήματος και της προστασίας του πολίτη.

Το ΚΕΑ Βόλου στεγάζεται σε αυτόνομο χώρο εντός χερσαίας ζώνης Λιμένα Βόλου και καθημερινά συνδράμει στο έργο του Κ.Λ. Βόλου μια συνεργασία που αποτελεί παράδειγμα ιδανικής αξιοποίησης μιας τόσο εξειδικευμένης και άψογα επιχειρησιακά καταρτισμένης ειδικής ομάδας.

Έργο των αντρών του ΚΕΑ Βόλου αποτελεί ο καθημερινός έλεγχος και η αστυνόμευση τόσο εντός χερσαίας ζώνης αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας του Κ.Λ. Βόλου. Συχνό είναι το φαινόμενο συνδρομής και σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε Λιμενικές αρχές που υπάγονται στο Κ.Λ. Βόλου όπως αυτές περιπτώσεων λαθρομετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης πέραν της δυναμικής παρουσίας στην εκτέλεση μέτρων τάξεως κυρίως στην πόλη του Βόλου πολλές είναι και οι περιπτώσεις που θα κληθούν να συνδράμουν για τον ίδιο λόγο και σε ανάλογες περιπτώσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ο ιδιαίτερος ρόλος που έχουν διαδραματίσει τα στελέχη του ΚΕΑ στο έργο του Κ.Λ. Βόλου κατατάσσοντας το ως μία εκ των Υπηρεσιών που έχει επιφέρει τα σημαντικότερα χτυπήματα κατά της εγκληματικότητας.

Γνωστές σε όλους οι επιτυχίες του Γραφείου Ασφαλείας Κ.Λ. Βόλου κατά των ναρκωτικών που σε πολλές εξ αυτών η αξιοποίηση των ΚΕΑ συνέβαλε στην ασφαλή εξέλιξη και στο επιτυχημένο αποτέλεσμα των επιχειρήσεων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών διαθέτει έμπειρη και άρτια εκπαιδευμένη ομάδα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών που με την συνδρομή του σκύλου Κ9 παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας υψηλού επιπέδου τόσο στο λιμάνι του Βόλου όσο και σε πολλά λιμάνια της Ελλάδος ιδίως σε περιπτώσεις προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων.

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν ρεαλιστική βάση αν το φιλότιμο και η ανιδιοτελής προσφορά δεν υπερνικούσαν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη των ΚΕΑ σε όλη την Ελλάδα.

Σε ένα Λιμενικό Σώμα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του πολίτη και στην ασφάλεια της χώρας το σημαντικότερο όπλο σε αυτήν την προσπάθεια αποτελούν τα ΚΕΑ/ΛΣ.

Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο και την προσφορά των πυροτεχνουργών του ΚΕΑ Βόλου τόσο στην ασφάλεια του λιμανιού του Βόλου όσο και την παρουσία τους στα υπόλοιπα λιμάνια της Ελλάδος.

Έχοντας ως βασική αρχή ότι “το πρώτο λάθος είναι και το τελευταίο” τα στελέχη που αποτελούν την ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών, πυροτεχνουργός και συνοδός σκύλου ανίχνευσης εκρηκτικών υλών Κ9 αφιερώνουν χιλιάδες ωρών εκπαίδευσης για την αποτροπή κάθε εγκληματικής ενέργειας με χρήση εκρηκτικών.

Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας ο κίνδυνος για τρομοκρατικές ενέργειες τόσο εις βάρος Ελλήνων όσο και εις βάρος τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι μεγάλος.

Η παρουσία στη χώρα μας στοιχείων που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων φαινόμενων αντίδρασης ,έχουν δημιουργήσει συνθήκες που η παρουσία της εξειδικευμένης και άρτιας εκπαιδευμένης αυτής ομάδας αν μη τι άλλο παρέχει ασφάλεια.

Παρά το γεγονός ότι φαινόμενα τρομοκρατικών ενεργειών ή χρήσης εκρηκτικών δεν παρατηρούνται κάθε μέρα, όλες οι αναπτυγμένες χώρες δίνουν τεράστια σημασία στην εκπαίδευση και στην ετοιμότητα των ομάδων εξουδετέρωσης εκρηκτικών.

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι οι Λιμενικοί συμμετέχουν και προσφέρουν υπηρεσίες και σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών διαθέτει μια τόσο έμπειρη και άρτια εκπαιδευμένη ομάδα που με την συνδρομή του σκύλου ανίχνευσης εκρηκτικών υλών Κ9 παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας υψηλού επιπέδου τόσο στο λιμάνι του Βόλου όσο και σε πολλά λιμάνια της Ελλάδος ιδίως σε περιπτώσεις προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων.

Για τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες που επενδύουν στην κρουαζιέρα στην Ελλάδα πέραν της φυσικής ομορφιάς και της απείρου μοναδικότητας κάλους των νησιών μας βασικό κριτήριο και μέσο διαφήμισης αποτελεί η εγγύηση ασφαλείας που παρέχεται στα Ελληνικά λιμάνια. Καθοριστική για την ασφάλεια αυτή είναι η προσφορά των πυροτεχνουργών και συνοδών σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών υλών Κ9 του Λιμενικού Σώματος που με την ανιδιοτελή τους προσφορά συμβάλουν στο να θεωρείται η Ελλάδα ως μια από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Βόλου αποτελεί θεματοφύλακα ασφάλειας της πόλης μας και των κατοίκων του Βόλου σε μία περίοδο μάλιστα η πατρίδα μας δοκιμάζεται από κινδύνους που ως πρώτο ανάχωμα προστασίας έχει το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή και τα στελέχη του.

Πηγή: magnesianews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης