Η κρίση μας στέλνει στον ψυχίατρο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011, 16:26
Η κρίση μας στέλνει στον ψυχίατρο
Αυξημένες επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανάλογη αύξηση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και τα διαζύγια, καθώς και σημαντική σχέση των αυτοκτονιών με το μέσο εισόδημα, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την αρχή της κρίσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, δεδομένα των οποίων ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, φαίνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, θετική συσχέτιση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και αύξηση των διαζυγίων λόγω της ανεργίας έως το 2008.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για τις αυτοκτονίες, αλλά εκτιμούν ότι το μέσο και χαμηλό εισόδημα σχετίζεται άμεσα με αυτές.

Οι καθηγητές ψυχιατρικής Γεώργιος Χριστοδούλου, Ελευθέριος Λύκουρας, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Δημήτριος Πλουμπίδης, αναφερόμενοι στα διεθνή δεδομένα και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, τόνισαν ότι οι "οικονομικές κρίσεις (κραχ του '29 στις ΗΠΑ, οικονομική κατάρρευση των πρώην σοβιετικών χωρών στις αρχές του '90, ασιατική οικονομική κρίση στο τέλος του '90) οδήγησαν σε δραματική αύξηση αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών, γενικής νοσηρότητος, θανάτων και κατάθλιψης".

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση φτώχειας και ψυχικών διαταραχών και επισήμαναν ότι σε αρκετές χώρες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε, σε συνάρτηση με την ανεργία, σημαντική αύξηση αυτοκτονιών, κατά καιρούς.

Μάλιστα, τονίζουν ότι στις ψυχικές και ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της ανεργίας περιλαμβάνονται: η δυσφορία, η κατάθλιψη, το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η μείωση της ευεξίας και η μείωση της αυτοεκτίμησης.

"Όσο πιο μακρά είναι η διάρκεια της ανεργίας, τόσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία" υποστηρίζουν και αναφέρουν ότι υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση οικονομικής δυσπραγίας και κατάθλιψης.

Έρευνα, σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα, τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κατά 1,39%.

Οι καθηγητές ψυχιατρικής δηλώνουν ότι προγράμματα κοινωνικής στήριξης μπορούν να προφυλάξουν από την αυτοκαταστροφή και θέτουν το θέμα της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία στη χώρα μας.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011, 16:29