Η λάβα έφτασε μέχρι το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009, 13:50
Η λάβα έφτασε μέχρι το Ισραήλ
Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που έγινε από ξένους καθηγητές έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά την θεωρία του αείμνηστου αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου για την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Θεωρία που έχει πολεμηθεί όσο καμία άλλη στον χώρο της αρχαιολογικής επιστήμης και που παρά τα ευρήματα και τις ανακοινώσεις κυρίως ξένων ερευνητών, στην Ελλάδα συνεχίζει να επικρατεί η άποψη ότι δεν συμπίπτουν χρονικά η έκρηξη και ο αφανισμός του μινωικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα η καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που σάρωσε την Ανατολική Μεσόγειο και έφτασε μέχρι τις ακτές του σημερινού Ισραήλ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ισραηλινών, Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων.

Η έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες της αρχαιότητας, υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ του 1630 π.Χ. και του 1550 π.Χ. και κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό, ενώ μπορεί επίσης να ενέπνευσε τον πλατωνικό μύθο της Ατλαντίδας.

Σύμφωνα με τη νέα διεθνή γεωλογική έρευνα, το τσουνάμι ίσως ήταν τόσο ισχυρό, που ταξίδεψε περίπου 1.000 χλμ. από τη Σαντορίνη για να φτάσει στις πιο μακρινές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, εναποθέτοντας ένα στρώμα φερτών υλών, πάχους άνω των 40 εκατοστών, στις ακτές του σημερινού Ισραήλ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Geology» (Γεωλογία) της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τη θαλάσσια γεω-αρχαιολόγο κυρία Μπέβερλι Γκούντμαν-Τσερνόφ του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών στο Εϊλάτ του Ισραήλ.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν σε βάθος 10-20 μέτρων στα ανοιχτά της ακτής της Καισάρειας στο Ισραήλ και συνέλλεξαν δείγματα από το βυθό, τα οποία ανέλυσαν.

Μέσα σε αυτά βρήκαν στοιχεία για φερτές ύλες και ιζήματα πάχους περίπου 40 εκατοστών, τα οποία εναποτέθηκαν από το τσουνάμι, περίπου την εποχή που εκτιμάται ότι εξερράγη το ηφαίστειο του Αιγαίου.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, καθώς οι επιστήμονες μελετούσαν το βυθό για να προσδιορίσουν τις αιτίες καταστροφής του αρχαίου λιμανιού της Καισάρειας, πιθανότατα από σεισμούς και τσουνάμι.

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από δύο μεταγενέστερα τσουνάμι (ένα της ρωμαϊκής κι ένα της βυζαντινής εποχής) και τελικά πρόσεξαν ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για ένα ακόμα αρχαιότερο τσουνάμι, που συνέδεσαν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν νέες έρευνες πλησιέστερα στη Σαντορίνη, όπως στην Κρήτη και στις μικρασιατικές ακτές της Τουρκίας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανόηση του τσουνάμι της Σαντορίνης και της δυνητικής καταστροφικότητας μιας ηφαιστειακής έκρηξης θα βοηθήσουν την καλύτερη προετοιμασία των παράκτιων περιοχών για ένα πιθανό μελλοντικό συμβάν, με δεδομένο ότι οι ακτές της Ανατολικής Μεσογείου είναι πυκνοκατοικημένες και διαθέτουν ευαίσθητες υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το Live Science, η Μπέβερλι Γκούντμαν εκτίμησε ότι στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μελλοντικό μεγάλο τσουνάμι στην περιοχή.

Πηγή:
http://www.neasantorinis.gr
http://geology.gsapubs.org/content/37/10/943.abstract

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009, 14:15