Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την εκστρατεία των ANZACS στην Καλλίπολη*, κατά την οποία η Λήμνος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως βάση για τα συμμαχικά στρατεύματα, η «Λημνιακή Αδελφότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας» διοργανώνει στο Σύδνεϋ σειρά εκδηλώσεων.

Με στόχο να αναδειχτεί ο στρατηγικός ρόλος του ακριτικού νησιού σε αυτήν την πολύνεκρη εκστρατεία, η Λημνιακή Αδελφότητα της ΝΝΟ έχει ετοιμάσει ένα εκτενές επετειακό πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το οποίο συντονίστηκε από ειδική τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τις Liz Catos, Τίνα Κουτσογιάννη και Καλλιόπη Κουτσογιάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτές τις εκδηλώσεις, πλην της Λημνιακής Αδελφότητας, ενεργή στήριξη προσφέρουν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, το 33ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ, καθώς και άλλοι φορείς της ομογένειας αλλά και ευρύτερα.

Φωτογραφικές εκθέσεις, παραδοσιακοί χοροί και επιμνημόσυνη δέηση

Η αρχή των εκδηλώσεων γίνεται την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Λήμνος 1915: τότε και τώρα», που φιλοξενείται στην Πολιτειακή Βιβλιοθήκη της ΝΝΟ. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 25 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, οι υπόλοιπες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την παράδοση ενός αντιγράφου από πίνακα που κοσμεί την Πινακοθήκη της ΝΝΟ και τιτλοφορείται «Οι Λημνιοί – The Lemnians». Η παράδοση θα γίνει σε ειδική τελετή στη ναυτική βάση του «Garden Island». Ακόμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα τελεστεί τον Μάρτιο ειδική επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του «Martin Place», ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα γίνουν φωτογραφικές εκθέσεις στους Δήμους Kogarah, Strathfield, Weatherly και Markville της Αυστραλίας.

Θα δοθούν, επίσης, ομιλίες και διαλέξεις, εκ των οποίων η μία θα αφορά τις Αρχαίες Αμαζόνες της Λήμνου και τις Νοσοκόμες της Αυστραλίας που υπηρέτησαν στο νησί, ενώ θα ανέβει και μία θεατρική παράσταση με κεντρικό θέμα και πάλι τις Νοσοκόμες. Μία άλλη ομιλία θα έχει θέμα την αναχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από το λιμάνι του Μούδρου για την Καλλίπολη και θα δοθεί από τον βουλευτή David Elliott.

Παράλληλα, στην Αυστραλία θα μεταβούν αποστολές του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου, αλλά και Καβάλας, οι οποίες θα χορέψουν σε μια μεγάλη παράσταση με το αντίστοιχο Λύκειο Ελληνίδων που λειτουργεί στο Σύδνεϋ.

Δηλώσεις Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Σταύρος Κυρίμης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτών των εκδηλώσεων.

«Από τη Λήμνο αναχώρησε ο μεγαλύτερος στόλος που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία. Παρέλασαν από το νησί όλα τα έθνη και άφησαν το αποτύπωμά τους που μένει μέχρι σήμερα με τα δύο συμμαχικά νεκροταφεία με τους 148 ANZAC. Εμείς ως Ελληνοαυστραλοί, με τις περιπτώσεις της Καλλίπολης και της Μάχης της Κρήτης, νιώθουμε διπλά περήφανοι. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές ειδικά για τις επόμενες γενιές » τόνισε ο Έλληνας πρόξενος.

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι Λημνιοί, γνωρίζοντας τους ANZAC και τους Αυστραλούς στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, επέλεξαν κατά εκατοντάδες την Αυστραλία ως προορισμό μετανάστευσης» πρόσθεσε.

Πηγή: limnosfm100.gr

————————
* Εκστρατεία της Καλλίπολης ή εκστρατεία των Δαρδανελίων ή Μάχη της Καλλίπολης ή Μάχη του Τσανάκκαλε: Χερσόνησος της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην Γκελίμπολου της σημερινής Τουρκίας) από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916. Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα, με την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία επιχείρησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα Δαρδανέλια. Η εκστρατεία δεν στέφθηκε με επιτυχία. Τεράστιες απώλειες για τους Συμμάχους και μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η Λήμνος αποτέλεσε σημαντική στρατιωτική βάση των Συμμάχων. Δύο συμμαχικά νεκροταφεία υπάρχουν μέχρι σήμερα στο ακριτικό νησί και κάθε χρόνο πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης