Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Το καλοκαίρι, όταν η Ζάκυνθος ήταν παραδομένη επί μέρες στις φλόγες, ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς έκανε λόγο για σχέδιο εμπρησμού, το οποίο είχε μεθοδευτεί από οργανωμένα συμφέροντα, με σκοπό να πληγεί η τουριστική εικόνα και να κλονισθεί η ομολογουμένως μεγάλη επισκεψιμότητα.

Έναν μήνα μετά, η ​εταιρεία «PIMANA S.A.», θυγατρική της AL RAYYAN, κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση αλλεπάλληλων πυρκαγιών στο νησί, αναφέροντας σε σχετικό δελτίο τύπου πως λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε «ματαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και εν γένει της ελληνικής επενδυτικής δραστηριότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το όμορφο νησί των Επτανήσων δοκιμάστηκε πολύ εφέτος το καλοκαίρι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Αύγουστο εκδηλώθηκαν περίπου 30 πυρκαγιές (!), με τον συνολικό αριθμό τους κατά τους θερινούς μήνες να προσεγγίζει τις 100!

Οι περισσότερες άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες στρέμματα απανθρακωμένων δασών, κυρίως στα βόρεια και προς το κέντρο του νησιού, την περιοχή δηλαδή που διεκδικείται από ξένους επενδυτές του Κατάρ, ντόπιους παράγοντες ακόμα και την Εκκλησία.

«Όλα είναι ιδιόκτητα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι της Ζακύνθου, μιλώντας στο zougla.gr, αποδίδουν τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στο καθεστώς ιδιοκτησίας που ισχύει στο νησί, καθώς πρόκειται για ένα από τα λίγα μέρη όπου ακόμα και η τελευταία σπιθαμή δάσους ή γης ανήκει σε ιδιώτες και όχι στο κράτος. 

«Όλα στο νησί είναι ιδιόκτητα. Δύσκολα θα βρείτε κάτι που να είναι κρατικό. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί προβλήματα και πόλεμο συμφερόντων» σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

«Το νησί έγινε στόχος εμπρηστών»

Για πρωτοφανές φαινόμενο κάνει λόγο στο zougla.gr ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς αναφερόμενος στις πυρκαγιές που κατέκαψαν εφέτος το νησί, το οποίο θεωρεί πως μπήκε στο στόχαστρο εμπρηστών, οι οποίοι, καθοδηγούμενοι από σκοτεινά επιχειρηματικά κι άλλα συμφέροντα, μετέτρεψαν χιλιάδες στρέμματα σε στάχτη.

«Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο. Είχαμε 85 φωτιές σε δύο μήνες! Ευτυχώς, ήρθαν πυροσβεστικά μέσα και το κακό αντιμετωπίστηκε. Κάηκαν 35.000 στέμματα, δηλαδή το 10% της επιφάνειας της Ζακύνθου. Όπως φαίνεται, πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, καθώς είχαμε συγχρόνως φωτιές σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα την κατάτμηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το φυσικό περιβάλλον υπέστη μεγάλη ζημιά και κάποια χωριά μας κινδύνεψαν σοβαρά. Θα πρέπει οι δήμοι να ενισχυθούν με πυροσβεστικά μέσα» σημειώνει. 

Αναφορικά με την επένδυση που σχεδιαζόταν από το Κατάρ, ο κ. Κολοκοτσάς τονίζει ότι ως δήμαρχος είναι υπέρ των επενδύσεων, καθώς το νησί αποτελεί παγκόσμιο προορισμό τουρισμού. «Η επένδυση θα συνέβαλε στην ποιότητα του τουρισμού, δυστυχώς όμως κάηκε μεγάλο μέρος της περιοχής που είχε αγοραστεί» προσθέτει.

«Τα σχέδια ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις»

Χαρακτηριστική είναι, δε, η ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή η εταιρεία Al Rayyan, η οποία εκπροσωπεί συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα, στην οποία αναφέρει τους λόγους για τo πάγωμα των επενδυτικών της δραστηριοτήτων.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για τον λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας… δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.

Το Κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσω μάλλον δυσφήμηση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο.

Μερικοί δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές, επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή…

Ειδικότερα στη συνέντευξη Τύπου στις 13-2-17, μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο, με δήλωσή του ο Κ. Δ. Γκούσκος, πρώην βουλευτής, πολιτικός αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Ο Κ. Γκούσκος, πάλι, μετά τις πυρκαγιές που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών, αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί τους σκοπούς τους.

Παρατηρώντας την ελληνική πραγματικότητα, και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ, αλλά σε όλους τους επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη. Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς τους επενδυτές είναι αρνητική.

Ο πρωταρχικός σκοπός της εταιρείας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις – ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός, πάντως, δεν φαίνεται υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα έπειτα από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτήν την πορεία, γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες, δόθηκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια, παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη∙ αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, ούτε υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο ελληνικό κράτος, δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη.

Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνεται μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν, θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο.

Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις.

Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές… η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες… .

Ανακοίνωση – απάντηση του δικηγόρου Δ. Γκούσκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης