Σε εξέλιξη βρίσκεται μία παγκόσμια επιχείρηση με τη συνδρομή της Europol και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για κύκλωμα απατεώνων που υφάρπαξαν τεράστια χρηματικά ποσά σε βάρος αεροπορικών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στις 8 και 9 Απριλίου 2014, υπηρεσίες ασφαλείας από όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού κέντρου για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο (EC 3) της Europol, συνεργάστηκαν με αεροπορικές, ταξιδιωτικές εταιρείες και με εταιρείες πιστωτικών καρτών, για τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, επιχείρηση κατά της ηλεκτρονικής απάτης και της παράνομης μετανάστευσης.

Η πρωτοβουλία αυτή – η δεύτερη στο είδος της – πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 68 αεροδρόμια σε 32 χώρες, παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 24 κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, του Περού και της Ουκρανίας.

Σε μία κίνηση χωρίς προηγούμενο, εκπρόσωποι από 35 αεροπορικές εταιρείες και τις μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa Europe, MasterCard και American Express συνεργάστηκαν με το προσωπικό του EC 3 της Europol, αστυνομικούς από όλη την Ε.Ε., τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Ελέγχου Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ και την Κολομβιανή αστυνομία, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Europol, για να εντοπίσουν ύποπτες συναλλαγές αεροπορικών εισιτηρίων, μέσα από τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων πιστωτικών καρτών, μέσω του Διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη λήψη σημάτων συναγερμού από αεροπορικές εταιρείες, εκπρόσωποι των εταιρειών πιστωτικών καρτών επιβεβαίωσαν τις υποψίες, για χρησιμοποίηση των συστημάτων οικονομικών δεδομένων τους και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) παρείχε τις πληροφορίες για την απάτη από τη βάση δεδομένων της. Ειδοποιήσεις εστάλησαν σε κόμβους μεταφορών, σε όλο τον κόσμο, καθώς οι εν αναμονή αστυνομικοί παρεμπόδιζαν και συνελάμβαναν εγκληματίες, οι οποίοι προσπαθούσαν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας αεροπορικά εισιτήρια που αποκτήθηκαν παράνομα. Η INTERPOL συνέδραμε στην άμεση ταυτοποίηση καταζητουμένων προσώπων και κλαπέντων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καταγράφηκαν περισσότερες από 265 ύποπτες συναλλαγές. 113 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και 70 συνελήφθησαν σε Αυστρία, Βουλγαρία, Κολομβία, Κύπρο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Στη χώρα μας σημειώθηκαν τρία περιστατικά συλλήψεων στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για χρήση εισιτηρίων που είχαν εκδοθεί μέσω κλεμμένων ή πλαστών πιστωτικών καρτών).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης