Σε 63 συλλήψεις έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο και σχετίζεται με την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που επιδίδονταν συστηματικά στο λαθρεμπόριο χρυσού.

Οι σπείρες στις οποίες εμπλέκονται 55 άτομα ελληνικής καταγωγής διοχέτευαν τον χρυσό κυρίως στην Τουρκία μεταφέροντάς τον με λεωφορεία από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια. 
Ο Δημήτρης - Ριχάρδος Μυλωνάς
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος είχε συλληφθεί και κατά το παρελθόν. Ο Δημήτρης – Ριχάρδος Μυλωνάς είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου του 2014 έπειτα από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του και στα οποία θα έπρεπε, βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών, να φυλάσσονται για έναν μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ποσότητες χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Υπολογίζεται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα των δύο αυτών Εγκληματικών Οργανώσεων, το Ελληνικό Δημόσιο στερήθηκε Δασμούς και Φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων «ξέπλεναν» χρήματα αγοράζοντας σπίτια, οικόπεδα και επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις τους

Όπως αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ. στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν στις συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθώς λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εμπλεκόμενοι στο λαθρεμπόριο χρυσού είχαν κωδικά ονόματα για τα «προϊόντα» τους ώστε να μην δίνουν στόχο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους. Για παράδειγμα λέγοντας «ζάχαρη» ή «κίτρινος» αναφέρονταν στον χρυσό. Όταν έλεγαν «Fine» μιλούσαν για τον χρυσό 24 καρατίων και όταν έλεγαν «ένα κομμάτι βαρύ» εννοούσαν «1 κιλό χρυσό». Τις χρυσές λίρες Αγγλίας τις ονόμαζαν «στρογγυλό» ενώ όταν μιλούσαν για «ταξιδιώτες» εννοούσαν «πακέτο με χρυσό».

Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων «ξέπλεναν» χρήματα αγοράζοντας σπίτια, οικόπεδα και επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις τους.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
• πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
• 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
• 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
• 360 χρυσά νομίσματα,
• 18 πολύτιμες πέτρες,
• δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
• 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
• το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
• επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
• 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
• μικροποσότητα κάνναβης.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων στα δύο κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού ασκήθηκε ποινική δίωξη που περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα:

Κακουργήματα:
α) Εγκληματική οργάνωση
β) Λαθρεμπορία
γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
δ) Τοκογλυφία

Πλημμελήματα:
α) παράβαση του νόμου ναρκωτικών
β) παράβαση του νόμου περί όπλων
γ) αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
δ) πλαστογραφία μετά χρήσεως

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες.

Video και φωτογραφίες από τα κατασχεθέντα: 

Διαβάστε επίσης: Χειροπέδες στον Ριχάρδο για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης