Ένας Αφγανός πρόσφυγας ο Νασίμ Μοχαμέτι διηγείται την συγκλονιστική Οδύσσειά του που ξεκίνησε από τη μακρινή πατρίδα του και κατέληξε μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Πίσω στο Αφγανιστάν, ο πόλεμος που ήλθε σαν τη φωτιά τα κατέστρεψε όλα.

Ακούστε τον, πως με ένα φουσκωτό μετά από τρεις προσπάθειες κατάφερε να φθάσει στη Μυτιλήνη, όπου συνελήφθη και έμεινε 17 μήνες φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τον να περιγράφει τη βαναυσότητα με την οποία του συμπεριφέρθηκαν οι αστυνομικοί και πως αργότερα τον εξαπάτησαν οι εργοδότες του παρά το μεροκάματο πείνας που του έδιναν.

Ακούστε μία άλλη αλήθεια για έναν διαφορετικό κόσμο, που όμως βρίσκεται δίπλα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους λαθρομετανάστες στην Πάτρα

Στην Πάτρα καταλήγουν όσοι οικονομικοί μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν στην Ελλάδα και επιθυμούν να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

Ο λόγος είναι απλός. Αν καταφέρουν να εισέλθουν σε κάποιο από τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια προς την Ιταλία, γνωρίζουν πως κατά την άφιξή τους δε θα υποστούν ελέγχους, αφού προέρχονται από άλλη κοινοτική χώρα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, καταγράφονται οι τρόποι με τους οποίους Αφγανοί οικονομικοί μετανάστες, επιβιβάζονται κρυφά σε φορτηγά.

Το εγχείρημα δεν είναι πάντα επιτυχές και πολλοί μετανάστες διακινδυνεύουν ακόμη και τη ζωή τους, αν γίνουν αντιληπτοί από τους οδηγούς των φορτηγών.

Οι Αφγανοί οικονομικοί μετανάστες μιλούν και εξηγούν γιατί διακινδυνεύουν τόσα, για να καταλήξουν στην Ευρώπη.

Περιγράφουν παράλληλα τα βάσανά τους και το πώς κακοποιούνται από τις Αρχές. «Είμαστε υποχρεωμένοι να παρανομήσουμε, για να ζήσουμε τις οικογένειές μας», εξομολογούνται.

Λάβρος με τις Αρχές είναι ο νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος. Καταγγέλλει τις πολιτικές και τις συμπεριφορές του τομέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Εσωτερικών, το Λιμενικό και όσους εν πάση περιπτώσει εμπλέκονται σε αυτήν την άθλια διαχείριση του προβλήματος, που ακούει στο όνομα «λαθρομετανάστευση».

(Πρώτη Καταχώρηση: 10 Φεβρουαρίου 2009, 01:50)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης