Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, 16:49
Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες
To σύστημα κακοκαιρίας «Νεφέλη» ήδη χτυπάει τη χώρα μας, από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Το σύστημα αναμένεται σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά να εξαπλωθεί και στα δυτικά, με πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Τονίζεται ότι σε αρκετές περιοχές αναμένεται να πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού, ικανές να προκαλέσουν προβλήματα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι έντονες βροχές και καταιγίδες είναι πιθανόν να συνοδευτούν σε ορισμένες περιοχές από επικίνδυνη / ακραία εκδήλωση καιρικών φαινομένων συμπεριλαμβανομένης και της χαλαζόπτωσης αλλά και της έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητας σε περιοχές της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και των νησιών του Ιονίου και τμηματικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.Ασθενέστερα θα είναι τα φαινόμενα στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου πελάγους χωρίς να αποκλείεται παροδικά να υπάρξει έξαρση των φαινομένων την Τρίτη το απόγευμα έως την Τετάρτη το μεσημέρι.Σε αρκετές περιοχές αναμένεται να πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού, ικανές να προκαλέσουν προβλήματαΗ οργανωμένη αυτή διαταραχή (Νεφέλη) μέσης στάθμης στην τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό στη βορειοανατολική Ευρώπη, θα κινηθεί τις επόμενες ώρες και μέσα στη διάρκεια της Δευτέρας νοτίοτερα προς τα Βαλκάνια επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον καιρό στη χώρα μας αλλά και γενικότερα τις χώρες των Βαλκανίων .Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη με ένταση στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια και σταδιακή βελτίωση στα νότια. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Πέμπτη και μετά.Ας δούμε αναλυτικά πως θα μας επηρεάσει η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες:Για το υπόλοιπο της Δευτέρας 

Για το υπόλοιπο της Δευτέρας, ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,τα Δωδεκάνησα και τοπικά στη Κρήτη αναμένεται να είναι καλός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Στη δυτική Ελλάδα αναμένονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στη δυτική Πελοπόννησο , τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος - Κεφαλλονιά).Τοπικές νεφώσεις αναμένονται και στη νότια Πελοπόννησο που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν μπόρες που θα επεκταθούν βορειότερα.

Τα φαινόμενα θα επιμείνουν και νυχτερινές ώρες κυρίως στα δυτικά τμήματαΤο βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά στα περισσότερα δυτικά τμήματα όπως  στη νότια - κεντρική - δυτική και βόρεια Πελοπόννησο, στη δυτική και σε μέρος της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, στη δυτική Θεσσαλία - Ήπειρο, στη δυτική Μακεδονία και στα νησιά του Ιονίου. Θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Τα φαινόμενα θα επιμείνουν και νυχτερινές ώρες κυρίως στα δυτικά τμήματα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ τοπικά. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί με εξαίρεση τα βορειοδυτικά όπου και αναμένεται πτώση.

Αττική:

Το απόγευμα ο καιρός στη δυτική Αττική θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση αρχικά με τοπικές βροχές ή και λίγες μεμονωμένες καταιγίδες που θα εναλλάσσονται με παύσεις φαινομένων κατά διαστήματα έως και τις πρώτες νυχτερινές ώρες. Αργότερα και μέσα στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται σημαντική μεταβολή με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες στα δυτικά και επέκταση των φαινομένων το ξημέρωμα στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ με εξασθένηση το μεσημέρι και το απόγευμα. Τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη:

Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα και τη νύχτα στα δυτικά του νομού με επέκταση των φαινομένων προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Ο καιρός της Τρίτης 

Ραγδαία επιδείνωση με έντονα έως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται για την Τρίτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αναλυτικά από τις πρώτες πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα με γρήγορη επέκταση των φαινομένων μέσα στη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικότερα και βορειότερα ηπειρωτικά τμήματα. Επικίνδυνα / ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανόν να εκδηλωθούν στη κεντρική και τοπικά στην ανατολική Στερεά Ελλάδα , τη Θεσσαλία , την κεντρική και μέρος της ανατολικής Μακεδονίας αλλά και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.Ραγδαία επιδείνωση με έντονα έως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται για την ΤρίτηΣτην Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και στα νησιά του Ιονίου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανόν έντονες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το απόγευμα και τη νύχτα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες,τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , την Κρήτη και τοπικά τα Δωδεκάνησα. Από αργά τη νύχτα ο καιρός σταδιακά θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση στη νότια Ελλάδα με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται με ένταση στη κεντρική και βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα και τοπικά στα δυτικά.(Την Τρίτη η "Νεφέλη" θα ενισχυθεί δίνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και σταδιακά στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Στον παραπάνω χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές που θα δεχθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα το διήμερο Δευτέρα 25/06 - Τρίτη 26/06)


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις με τάση ενίσχυσης το πρωί προς μεσημέρι στα 6 με 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά από βόρειες διευθύνσεις και στη συνέχεια από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση τα ανατολικά και νότια.

(Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε προειδοποιήσεις έντονων φαινομένων για την ελληνική επικράτεια)


Αττική:

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια του νομού. Περαιτέρω επιδείνωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το μεσημέρι με γενικευμένες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σε ολόκληρο το νομό με διαστήματα παύσεων κατά τόπους. Το απόγευμα και τη νύχτα ο καιρός θα επιδεινωθεί ξανά με γενικευμένες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια - κεντρικά , τοπικά στα δυτικά και ανατολικά του νομού.Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα μέσα στη διάρκεια της νύχτας. Πρόσκαιρη βελτίωση θα υπάρχει το ξημέρωμα της Τετάρτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Τα χαρακτηριστικά του καιρού στην Αττική τις επόμενες ημέρες:Θεσσαλονίκη:

Άστατος καιρός από τις πρωινές ώρες αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες που θα ενταθούν από το μεσημέρι και μετά με πιθανότητα τοπικά τα φαινόμενα να χαρακτηριστούν έως επικίνδυνα με συνοδεία χαλαζόπτωσης. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αλλά και της νύχτας.  Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Το απόγευμα και τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Τα χαρακτηριστικά του καιρού στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες:Ο καιρός της Τετάρτης και της Πέμπτης 

Την Τετάρτη  η «Νεφέλη» θα συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα φτάσει στους 28-30 βαθμούς.Την Πέμπτη τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα, και στο Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση την Παρασκευή 29 Ιουνίου.Δείτε τα χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες σε μεγάλες πόλεις της χώρας:


Πάτρα:Άμφισσα:
Χαλκίδα:Λαμία:
Καλαμάτα:
Λάρισα: 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 Πηγές: Μeteoclub, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, weather, livecameras
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, 16:52