Την επανεκκίνηση των πτήσεων σχεδίασε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την έναρξη της πτήσης μέχρι την άφιξη στον προορισμό, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ -Ιnternational Air Transport Association).

Πρόκειται για έναν συνδυασμό μέτρων που θα εφαρμοστούν παγκοσμίως και θα πρέπει να γίνουν κοινώς αποδεκτά από τις κυβερνήσεις και περιλαμβάνουν: Θερμομέτρηση, μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικά, απολυμάνσεις και όσο το δυνατόν self-service για το check-in.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η ΙΑΤΑ προτείνει τη συλλογή δηλώσεων υγείας επιβατών ενώ υποστηρίζει τα τεστ πριν το ταξίδι, όταν έχουν ακριβή και γρήγορα αποτελέσματα, όπως και τη δημιουργία διαβατηρίων ανοσίας ώστε να διαχωρίζονται οι επιβάτες μηδενικού ρίσκου.

Να σημειωθεί ότι η αναστολή πτήσεων για συγκεκριμένες χώρες στην Ελλάδα παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ όλες οι διεθνείς πτήσεις θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από την πτήση

Η IATA προβλέπει την ανάγκη να συλλέγονται δεδομένα επιβατών από τις κυβερνήσεις πριν το ταξίδι, όπως πληροφορίες υγείας, που πρέπει να αποκτώνται μέσα από δοκιμασμένα κανάλια όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την eVisa ή τα ηλεκτρονικά προγράμματα εξουσιοδότησης ταξιδίων.

Στο check-in

Για να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος παραμονής στο αεροδρόμιο θα πρέπει οι επιβάτες να ολοκληρώνουν σε σημαντικό βαθμό ηλεκτρονικά το check-in πριν να φτάσουν στους αερολιμένες.

Στο πλαίσιο αυτό η ΙΑΤΑ καλεί τις κυβερνήσεις να αφαιρέσουν κάθε πιθανό εμπόδιο για την εξ αποστάσεως ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να κατευθύνουν τους επιβάτες στην ατομική εναπόθεση των αποσκευών προκειμένου να ελαχιστοποιείται η επαφή με τους υπαλλήλους.

Κατά τη διάρκεια των πτήσεων, εντός του αεροσκάφους

– Αναγκαίο να υπάρχουν καλύμματα προσώπου (σ.σ. και υφασμάτινα) για τους επιβάτες και μάσκες για το πλήρωμα.

– Απλοποιημένες υπηρεσίες καμπίνας και προσυσκευασμένα γεύματα, ώστε να μειωθεί η επαφή ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης και το προσωπικό.

– Πρέπει να περιορίζεται ο συνωστισμός επιβατών στην καμπίνα. Για παράδειγμα, να μην επιτρέπονται οι ουρές για τις τουαλέτες.

– Να χρησιμοποιούνται βελτιωμένες μέθοδοι καθαρισμού της καμπίνας.

Στην άφιξη

– Να υπάρχουν θερμομετρήσεις από εκπαιδευμένο προσωπικό (όταν αποτελεί προϋπόθεση των τοπικών Αρχών)

– Όπου χρειάζεται η διαδικασία βίζας οι κυβέρνησεις θα πρέπει να εξετάσουν την παροχή ηλεκτρονικών εναλλακτικών με εφαρμογές κινητών και QR codes για να περιορίζονται οι επαφές

– Θα πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση της διαδικασίας παραλαβής αποσκευών ώστε να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής αλλά και να διασφαλίζονται οι αποστάσεις

Μέτρα για τα αεροδρόμια αναχώρησης

– H πρόσβαση στον τερματικό σταθμό (αφίξεις, αναχωρήσεις) θα πρέπει να περιορίζεται στους εργαζομένους στο αεροδρόμιο/ αερομεταφορέα και τους ταξιδιώτες. Μοναδική εξαίρεση πρέπει να είναι οι συνοδοί επιβατών με αναπηρίες ή ανηλίκων.

– Καταγραφή της θερμοκρασίας στα σημεία εισόδου στον τερματικό σταθμό, από προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί από κυβερνητικό φορέα.

– Τήρηση αποστάσεων σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούν οι επιβάτες, όπως στις σειρές («ουρές»)

– Χρήση καλυμμάτων προσώπου για τους επιβάτες και μασκών για το προσωπικό, όπως ορίζει η τοπική νομοθεσία

Να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατότητα self-service για το check-in επιβατών, ώστε να μειωθούν τα σημεία επαφής και οι ουρές. Η IATA συστήνει απομακρυσμένο check-in (ηλεκτρονικά ή με boarding pass που έχει τυπωθεί στο σπίτι), αυτοματοποιημένα σημεία παράδοσης αποσκευών (bag drops) και boarding δίχως την επαφή με υπάλληλο.

– Η επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται με ανασχεδιασμένες πύλες, προτεραιότητες επιβίβασης που μειώνουν το συνωστισμό και περιορισμούς στις χειραποσκευές.

– Ο καθαρισμός και η απολύμανση των σημείων/περιοχών με τα οποία έρχεται σε επαφή πολύς κόσμος θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών Αρχών. Πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμα τα αντισηπτικά χεριών.

– Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

– «Ναι» στα τεστ προ των πτήσεων – ταξιδιών

– Η ΙΑΤΑ υποστηρίζει τα τεστ όταν έχουν ακριβή και γρήγορα αποτελέσματα. «Η πραγματοποίηση τεστ στην αρχή του ταξιδιού θα δημιουργούσε ένα “αποστειρωμένο” ταξιδιωτικό περιβάλλον που θα διασφάλιζε τους επιβάτες και τις κυβερνήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβατήρια ανοσίας

Η ΙΑΤΑ αναφέρει ότι θα υποστήριζε τη δημιουργία διαβατηρίων ανοσίας ώστε να διαχωρίζονται οι επιβάτες μηδενικού ρίσκου. Βασική προϋπόθεση είναι αυτή η πολιτική να έχει την έγκριση της επιστημονικής κοινότητας και των κυβερνήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης