Η νύχτα έχει κώδικες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009, 14:45
Μαρία ΚαφετζήΜια τρυφερή σχέση πατέρα-γιου, στηριζόμενη μόνο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες. Αφού, αν και 15 ετών σήμερα, ο Αντώνης, ο γιος του Παναγιώτη Βλαστού, δεν έχει συναντήσει ποτέ τον πατέρα του.

Μιλώντας με τον γιο του από το κελί της φυλακής, ο γνωστός κακοποιός τον συμβουλεύει να είναι ευγενικός, τυπικός, συνεπής. Μιλώντας, παράλληλα, με τη σύντροφό του, ζητά να μάθει εάν η σωματική διάπλαση και η εξέλιξη του χαρακτήρα του παιδιού δίνει στον ίδιο το δικαίωμα να ονειρεύεται έναν άξιο… διάδοχο. «Θα τον κάνω πιστολέρο», λέει χαρακτηριστικά.

Το «παραμύθι» της ζωής ενός βαρυποινίτη

Ο Παναγιώτης Βλαστός παντρεύτηκε στην ηλικία των 19 ετών την Ντίνα Παπαδοπούλου, μια γυναίκα μεγαλύτερή του, από τα Τρίκαλα. Απέκτησαν έναν γιο, τον Αντώνη, ο οποίος σήμερα είναι 15 ετών.

Ο χωρισμός του με τη Ντίνα ήταν επώδυνος, καθώς εκείνη τον απάτησε με έναν από τους αδελφούς του, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια έντονη σχέση με μια εξαρτημένη από το αλκοόλ σύζυγο.

Ο 15χρονος Αντώνης Βλαστός μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του, τους γονείς της πρώην γυναίκας του βαρυποινίτη, καθώς οι σχέσεις των πρώην συζύγων δεν είναι ούτε καν τυπικές. Ο μικρός Αντώνης δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα του. Ήρθαν σε επαφή τον τελευταίο χρόνο, έπειτα από πρωτοβουλία του κακοποιού, που ζήτησε τη μεσολάβηση της νυν συντρόφου του, Ιωάννας Χήρα. 

Ο Παναγιώτης Βλαστός φροντίζει να μεθοδεύσει τη συνάντηση με τον γιο του. Αρχικά, συζητά με τον ίδιο να τον επισκεφτεί στις φυλακές των Τρικάλων, συνοδευόμενος από τη νυν σύντροφό του Ιωάννα Χήρα, την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Αλλά και ο Αντώνης, ένα παιδί στην εφηβεία, φουσκώνει από υπερηφάνεια για τον «εγκληματία» πατέρα του. Διαβάζει δημοσιεύματα και ό,τι τον αφορά.

Αυστηρός πατέρας - επικίνδυνος μέντορας

Ο Παναγιώτης Βλαστός προσπαθεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο επικοινωνώντας τακτικά με το 15χρονο γιο του. Φροντίζει να μην του λείψει κανένα υλικό αγαθό. Άλλοθι για τα όσα οργανώνει μέσα από το κελί του, η πλουσιοπάροχη ζωή που θέλει να χαρίσει στο γιο του: χρήματα, ακριβά ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και ρούχα.

Η Ιωάννα Χήρα, η «Τζιτζικούλα» όπως τη λέει ο βαρυποινίτης, αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του ενδιάμεσου… Πάντα υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Βλαστού, συναντά το παιδί, υπό το άγρυπνο βλέμμα της γιαγιάς και πεθεράς του κακοποιού η οποία δεν συμφωνεί με τη σχέση αυτή. Η Ιωάννα κρατά συνήθως και τα χρήματα που παίρνει από τους συνεργάτες του Βλαστού και πηγαίνει με το παιδί για ψώνια, πάντα υπό την τηλεφωνική καθοδήγηση του αρχηγού του «συνδικάτου των 16».

Οι συνομιλίες πατέρα και γιου θα ήταν συγκινητικές, εάν δεν συνοδεύονταν από περιγραφές του πατέρα προς τους συνεργάτες του για έναν άξιο διάδοχο… του «έργου» του. Τον νουθετεί να είναι «Εγγλέζος στα ραντεβού του», «να μην βρίζει», να μην πάρει ναρκωτικά.

Στις συνομιλίες με τους συνεργάτες του ο… τρυφερός πατέρας καμαρώνει για τη σωματική διάπλαση του διαδόχου: «Είναι 1,87 και φοράει 46 νούμερο παπούτσι, μόλις στα 15 του χρόνια». Τους καθοδηγεί να τον πάνε σε οίκο ανοχής για να γίνει άνδρας. Και να του πουν να ασχοληθεί με τη γυμναστική. Ενώ ζητά να μάθει εάν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας…. «Θα τον κάνω πιστολέρο αυτόν!» λέει στην σύντροφό του.

«Έχει πολλά στοιχεία σου», θα πει η Ιωάννα στο Βλαστό. «Κόβει τις λέξεις σαν εσένα, έχει κάποιες αντιδράσεις δικές σου… Του αρέσει του μικρού η παρανομία. Μου έλεγε: γιατί ο μπαμπάς τα παράτησε, μπορεί λίγο ακόμη!». Γελάει σαρκαστικά ο Βλαστός στο άκουσμα αυτό: «είναι το DNA!».

Το δράμα του μικρού Αντώνη, που λυγίζει τον «σκληρό» Βλαστό

Ο Αντώνης έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που απασχολεί πολύ τον Παναγιώτη Βλαστό.

Δεν μπορεί να δει από το δεξί μάτι. Η zougla.gr δεν έχει καταφέρει να διευκρινίσει εάν πρόκειται για κάποια μορφή τύφλωσης ή για ιδιαίτερα υψηλού βαθμού μυωπία.
«Α, τον κακομοίρη» θα πει ο πατέρας. Θέλει να τον πάνε στο γιατρό, σε έναν χρόνο, οπότε βγαίνει από την φυλακή. Θέλει να φροντίσει την υγεία του γιου του, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να γνωρίσει από κοντά.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009, 14:45