Η 25η επέτειος της Ημέρας της Ελευθερίας της Νότιας Αφρικής γιορτάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα -αντί στις 27 Απριλίου- με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πρέσβειρας της χώρας στην Ελλάδα. Η νέα πρέσβειρα της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, Μπέρολ Σίσουλου (Beryl Sisulu), η οποία υπέβαλε πριν από 3 ημέρες τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, υποδέχθηκε το απόγευμα τους καλεσμένους της στον κήπο της πρεσβευτικής οικίας, όπου παρέθεσε δεξίωση. Μαζί τους συνεόρτασε την επέτειο διεξαγωγής των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, που ανέδειξαν πρόεδρο της Νότιας Αφρικής τον Νέλσον Μαντέλα.

Ο εορτασμός της επετείου άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής -που τραγούδησε η χορωδία νέων του Κέιπ Τάουν- και τον χαιρετισμό της νέας πρέσβειρας της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η οποία ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενη και μέσω επιφωνημάτων επιδοκιμασίας. «Ο Νέλσον Μαντέλα συχνά μιλούσε για την έμπνευση που η αρχαία Ελλάδα του προσέφερε τις σκοτεινές του ώρες, και ήμασταν βαθιά συγκινημένοι όταν τιμήθηκε με τον τίτλο του πολίτη στον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας το 1983, ενώ ήταν φυλακισμένος στο νησί Ρόμπεν» ανέφερε η πρέσβειρα της Νότιας Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια μίλησε για την αλληλεγγύη της Ελλάδας στη Νότια Αφρική, τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Έλληνες της Νότιας Αφρικής. «Είναι πολύτιμη η συνεισφορά της μεγάλης ελληνικής Διασποράς στη Νότια Αφρική» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα τον δικηγόρο Γιώργο Μπίζο, ο οποίος υπερασπίστηκε πολλούς ακτιβιστές ενάντια στο Απαρχάιντ, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα και των γονιών της.

Επίσης, δήλωσε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να αρχίσει ένα 10ετές πλάνο με σκοπό να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής, ενώ εξέφρασε τη βούληση της χώρας της να εμβαθύνει τους διμερείς δεσμούς με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφρικάνικους χορούς από χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης