Η offshore «έσωσε» το ζεύγος Βουλγαράκη για τα 117.000 ευρώ στη Γενεύη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 18:02
Η offshore «έσωσε» το ζεύγος Βουλγαράκη για τα 117.000 ευρώ στη Γενεύη
Η offshore με διαχειριστή τον πατέρα της Κατερίνας Πελέκη «έσωσε» το ζεύγος Βουλγαράκη για το πόθεν έσχες.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας όπου κάθισαν στο εδώλιο για το πλημμέλημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του 2007 σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία από τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι δικαστές,τους κήρυξαν αθώους , με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα τους κήρυξαν αθώους καθώς δεν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τον επίμαχο λογαριασμό ο οποίος διατηρείτο απο τρίτο δικαιούχο, εξωχώρια εταιρία, της οποίας μέτοχος και διαχειριστής ήταν ο πατέρας της κυρίας Πελέκη.

Η κατηγορία αφορούσε τη μη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στην Γενεύη της Ελβετίας, ύψους 117.000 ευρώ ο οποίος περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Σύμφωνα με το σκεπτικό «δεν μπορεί να αποδοθεί στο πρόσωπο της κατηγορούμενης η κατηγορία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί οτι είχε την κατοχή των χρηματων. Δεν αποδεικνύεται ότι είχε πρόθεση να αποκρύψει περιουσιακό στοιχείο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Βουλγαράκη. Προτείνω την αθώωση τους», τόνισε ο εισαγγελέας.

Όπως ειπαν στις απολογίες τους πρόκειται για λογαριασμό εξωχώριας εταιρίας που ανήκε στον πατέρα της κυρίας Πελέκη, Διονύση, τον οποίο άνοιξε εκείνη με πληρεξούσιο. Ο κ. Βουλγαράκης μάλιστα είπε πως δεν ήξερε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού αλλά ακομα και να την ήξερε δε θα το δήλωνε και αυτό διότι πρόκειται για λογαριασμό που διατηρούσε ο πεθερός του και για το οποίο είχε κάνει πληρεξούσιο στην σύζυγο του για το άνοιγμα και το κλείσιμο του λογαριασμού.

«Πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που δηλώνουμε εγω και η σύζυγος μου. Γιατί να μην το δηλώσουμε; Έχω υποστεί πολλούς ελέγχους της περιουσιακής μου κατάστασης και όλοι ήταν αρνητικοί. Είναι μία τοσο καθαρή υπόθεση που αισθάνομαι αμηχανία να βρίσκομαι ενώπιον σας. Δεν υπήρχε ούτε δόλος ούτε αμέλεια. Ξέρω ότι ούτε η σύζυγος μου θα έκανε κάτι παράνομο ουτε εγω. Δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε».

Πρόεδρος:
Εγώ ως δικαστής πρέπει να δηλώνω στο πόθεν έσχες ακομα και την περιουσία της γιαγιάς του συζύγου μου που μπορεί να μην έχω και σχέσεις μαζί της . Αν ειναι ιδιοκτήτρια off-shore, αν μου κάνει πληρεξούσιο και παίρνω χρηματα απο λογαριασμό δεν πρέπει να το δηλώσω;

Βουλγαράκης: Όχι βέβαια.

Πρόεδρος: Δεν θα έχω πρόβλημα αν δεν το δήλωσω;

Βουλγαράκης: Όχι εγώ που έπαιρνα την σύνταξη του πατέρα μου γιατι ο ίδιος ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε έπρεπε να το δηλώσω; Αντιλαμβάνομαι ότι στους πολιτικός υπάρχει μια περιρρέουσα καχυποψία.

Πρόεδρος:
Αυτό δεν είναι μόνο με τους πολιτικούς

Ο πρώην υπουργός επισήμανε επίσης πως αγνοούσε πως ήταν δεύτερος πληρεξούσιος στον επίμαχο λογαριασμό και πιθανολόγησε πως η σύζυγος του τον δήλωσε επειδή ήταν το πιο κοντινό της πρόσώπο.

«Από τον έλεγχο που έγινε στις δήλωσης πόθεν έσχες μου από το 1989 και μετά δεν βρέθηκε ούτε μία λανθασμένη κίνηση» τόνισε ο πρώην υπουργός.

«Ποτέ δεν θεώρησα το λογαριασμό αυτό δικό μου» είπε η κ. Πελέκη στην απολογία της προσθέτοντας: «η πραγματικότητα είναι πως κάποια στιγμή άνοιξα με πληρεξούσιο αυτόν τον λογαριασμό του πατέρα μου και αυτή ήταν η μόνη ενέργεια που έκανα με αυτόν τον λογαριασμό. Με τον σύζυγο μου έχουμε δηλώσει όλους τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Δεν είχαμε ποτέ λογαριασμό στο εξωτερικό. Είχαν την εντολή μόνο να ανοίξω τον λογαριασμό και ουδέποτε ασχολήθηκα με αυτόν ξανά. Τότε έμενε η κουμπάρα μου στην Γενεύη και ο πατέρας μου έκανε το πληρεξούσιο επειδη ταξίδευα συχνά εκεί. Ήμουν απολύτως σίγουρη ότι δεν έπρεπε να το δηλώσω».

Ο αδελφός της κυρίας Πελέκη, Αλέξης, κατέθεσε στο Δικαστήριο: «Έπρεπε να δηλωθεί κάποιος που ήταν πληρεξούσιος και δηλώθηκε η αδελφή μου. Ξέρω ότι από τον συγκεκριμένο λογαριασμό δεν έγινε καμία καμία κίνηση, ούτε μεταφορά, ούτε ανάληψη ούτε άλλες πράξεις. Εξουσιοδοτήθηκε να τον ανοίξει».

Πρόεδρος: Δεν θα μπορούσε να τον κλείσει και να πάρει ότι είχε μέσα;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε.

Πρόεδρος:
Δεν θα έπρεπε να το δηλώσει;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση

Εισαγγελέας: Αυτα τα χρήματα είχαν προηγουμένως φορολογηθεί;

Μάρτυρας:
Αυτά τα χρηματα ήταν απο μερίσματα του πατέρα μου που εκείνη την περίοδο ήταν αφορολόγητα

Σύνεδρος:
Μήπως ο σκοπός του πατέρα σας ήταν να διαμείνει τα περιουσιακά του στοιχεία και να εξασφαλίσει τα παιδιά του και με αυτόν τον τρόπο βεβαιώθηκε ότι το υπόλοιπο θα παραμείνει στην αδελφή σας;

Μάρτυρας:
Σε καμία περίπτωση. Από την κίνηση του τραπεζικού φαίνεται πως δεν έγινε καμία ενέργεια απο το 1999 που άνοιξε μέχρι το 2010-2011 που έκλεισε. Ήταν ένας λογαριασμός που κοιμόταν. Αν έπαιρνε χρήματα θα θυμόταν ότι υπήρχε αυτός ο λογαριασμός.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 19:02