Με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις βοριάδες, η ένταση των οποίων κατά τόπους μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 Km/h, το χαμηλό βαρομετρικό «Ωκεανίδα» πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής με προοπτική εξασθένησης τη Δευτέρα προς Τρίτη. Στα βόρεια τμήματα της χώρας, το βόρειο Αιγαίο και την κεντρική Ελλάδα καθώς και στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου, η χιονόπτωση αναμένεται να είναι έντονη.

Στην Αττική, τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ηπιότερα με προοπτική χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις και κατά τόπους, ακόμη και σε ημιορεινές τοποθεσίες. Ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους που θα πλήξουν την Αττική θα είναι οι βροχοπτώσεις και το χιονόνερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αττική, τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ηπιότερα με προοπτική χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους της Πεντέλης και της ΠάρνηθαςΟι θυελλώδεις βοριάδες θα ρίξουν βεβαίως κατά πολύ τη μέση θερμοκρασία αλλά θα επιτείνουν και την αίσθηση του ψύχους.Θα πρέπει να αναμένονται απαγορεύσεις απόπλου στο Αιγαίο, ενδεχομένως δε να υπάρξουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών, λόγω των ισχυρών ανέμων.

 Τελικά η «Ωκεανίδα» δεν φαίνεται να είναι τόσο απειλητική, όσο προβλεπόταν, αλλά θα κινηθεί στα πλαίσια μιας σοβαρής κακοκαιρίας, όπως συχνά συμβαίνει τον μήνα Φεβρουάριο στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, επειδή προβλέπεται να πέσει χιόνι σε πολλές πεδινές περιοχές, καλό είναι οι ταξιδιώτες στο οδικό δίκτυο να είναι προσεχτικοί και εφοδιασμένοι με αλυσίδες. Επίσης οι αγρότες της Βόρειας χώρας, να είναι προετοιμασμένοι για εκδήλωση ισχυρού παγετού που θα επηρεάσει τις καλλιέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live πως κινείται η κακοκαιρία:

Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη, η διαταραχή που ήδη βρίσκεται στα βόρεια Βαλκάνια τις τελευταίες ώρες, κατευθύνεται νότια και αναμένεται από αργά το βράδυ της Παρασκευής έως το ξημέρωμα του Σαββάτου να επηρεάσει τη βόρεια Ελλάδα και πολύ γρήγορα να αρχίσει να επεκτείνεται νοτιότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο στην κεντρική και δυτική Ευρώπη έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην τροχιά του εν λόγω συστήματος με τις διαφοροποιήσεις που είδαμε μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας.

Προβλεπόμενη κατανομή των φαινομένων

Χιονοπτώσεις σε αρκετές περιπτώσεις με έντονο χαρακτήρα, θα σημειωθούν κατά την διάρκεια του Σαββάτου, αρχικά στη Θράκη, τη Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο, και γρήγορα στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Σποράδες και τμήματα της Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το απόγευμα, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των Σποράδων, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, χιονοπτώσεις, τοπικά έντονες, θα εκδηλώνονται κυρίως στην αν.Θεσσαλία, την αν.Στερεά, την αν.Πελοπόννησο και τις Σποράδες, ενώ κατά διαστήματα είναι πιθανό να σημειώνονται χιονοπτώσεις και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας (και ιδιαίτερα στη δυτική Μακεδονία και στη Χαλκιδική) και στη Θράκη (κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα).

Προβλεπόμενες χιονοπτώσεις το Σάββατο

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά τμήματα της Κρήτης με τάση σταδιακής επέκτασης σε χαμηλά υψόμετρα, από την Κυριακή (κυρίως στη δυτική Κρήτη).

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και, ενδεχομένως, σε χαμηλά υψόμετρα των βορείων Κυκλάδων.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Ισχυρές βροχές/καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου, και σε περιοχές του νότιου και ανατολικού Αιγαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου τα έντονα φαινόμενα ενδέχεται να έχουν στο σύνολό τους αρκετά μεγάλη διάρκεια.

Προβλεπόμενες βροχοπτώσεις το Σάββατο

Θυελλώδεις άνεμοι προβλέπεται να πνέουν σε μεγάλο μέρος της χώρας με εντάσεις που θα ξεπεράσουν τα 8-9bf και, τοπικά θα φτάσουν τα 10bf. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Ειδικά σε περιοχές δυτικά της Πίνδου, στη δυτική Πελοπόννησο και στον Κορινθιακό Κόλπο, είναι πιθανό να δημιουργηθούν, τοπικά, συνθήκες που θα ευνοήσουν την περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων και να σημειωθούν ριπές με ένταση μεγαλύτερη των 140km/h.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Ο καιρός στην Αττική 

Χιονοπτώσεις, τοπικά έντονου χαρακτήρα, προβλέπεται να σημειωθούν στα ορεινά/ημιορεινά/ημιπεδινά τμήματα της Αττικής από το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι χιονοπτώσεις, θα επηρεάσουν κατά διαστήματα πεδινές περιοχές της δυτικής και βόρειας Αττικής, με ευνοϊκές για χιονόστρωση συνθήκες περίπου από τα 200μ και πάνω.

Στην ανατολική Αττική, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να περιοριστούν σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 200μ και δεν αναμένεται αξιόλογη χιονόστρωση. Ειδικά για την περιοχή του λεκανοπεδίου της Αθήνας, χιονοπτώσεις προβλέπεται να εκδηλωθούν κατά διαστήματα, σε περιοχές των Βορείων προαστίων και, ενδεχομένως και σε ενδότερα τμήματα του λεκανοπεδίου.

Χαρακτηριστικά του καιρού στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Χιονόστρωση, είναι αρκετά πιθανό να επιτευχθεί από τα 200μ η οποία είναι πιθανό να είναι αξιόλογη σε προάστια που πρόσκεινται στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα. Η πιθανότητα να σημειωθεί χιονόστρωση ικανή να δημιουργήσει επιπλοκές, είναι σχετικά αυξημένη μόνο για περιοχές των βορείων προαστίων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 300μ. Επίσης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στην ανατολική Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου, είναι πιθανό να σημειώνεται βροχή/χιονόνερο.

Θυελλώδεις και, τοπικά, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι (8-9bf) προβλέπεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της Αττικής με ριπές οι οποίες θα ξεπεράσουν σε κάποιες περιοχές κατά διαστήματα τα 100km/h, δημιουργώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες και αυξάνοντας σημαντικά το αίσθημα ψύχους.

Οι καιρικές συνθήκες στην Αττική την Κυριακή 

Την Κυριακή 24-02-2019 ο καιρός στην Αττική  θα συνεχίσει άστατος νεφελώδης με βροχές χειμερινού τύπου στα πεδινά και χιονοπτώσεις τοπικά έντονες στα ορεινά και στα βόρεια τμήματα του νομού ενδεικτικά από τα 400μ και πάνω. Από το μεσημέρι θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση ως προς τις βροχοπτώσεις με επιπλέον ανοίγματα του καιρού κυρίως στα νοτιότερα τμήματα.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί από βόρειες κατευθύνσεις 7b με μικρή τάση ενίσχυσης το βράδυ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα και θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση από το βράδυ. Στην Αθήνα θα κυμανθεί από 5 έως 8c ενώ στα ΒΠ θα είναι 2-4c χαμηλότερη στα νότια 6-9c.

Οι καιρικές συνθήκες στην Αττική τη Δευτέρα

Την Δευτέρα 25-02-2019 ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση έως το μεσημέρι. Τις πρωινές ώρες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο θα σημειώνονται στα πεδινά (κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα) και χιονοπτώσεις ασθενούς χαρακτήρα στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας Αττικής. Πρόσκαιρα ίσως σημειωθούν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ΒΠ ενδεικτικά από τα 300μ και άνω. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες κυρίως τιμές και θα κυμανθεί στην Αθήνα από 4c έως 8c στα ΒΠ 2c έως 5c και στα νότια τμήματα από 5 έως 9c . Οι άνεμοι θα συνεχίσουν πολύ ισχυροί από βόρειες κατευθύνσεις 6-7b

Οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη

Οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς ο λευκός επισκέπτης θα χτυπήσει την πόρτα τους από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μέχρι και αργά το απόγευμα. Εάν πράγματι επιθυμούν να απολαύσουν το φαινόμενο της χιονόπτωσης , όσο πιο βορειοδυτικά βρεθούν,τόσο το καλύτερο.

 
Τοπικά έντονες προβλέπονται να είναι οι χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού αλλά και μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου. Προοδευτική εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και βελτίωση μέσα στη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5-6 Μποφόρ.Η θερμοκρασία σε αισθητά χαμηλές τιμές και θα κυμανθεί από -2 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την “Ωκεανίδα” από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 22/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.


(Βίντεο: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων προβλέπεται να σχηματιστεί στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και να συνδυαστεί με υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα την επικράτηση πολύ ισχυρού βορειοανατολικού ανέμου που θα μεταφέρει σιβηρικές αέριες μάζες προς τον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση αξιόλογης ψυχρής εισβολής, συνοδευόμενης από έντονες χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές στην νότια Ελλάδα, πολύ θυελλώδεις ανέμους και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβλεπόμενη κίνηση των συστημάτων και την κατανομή του υετού που θα προκληθεί στην Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως εκτιμάται από τα προγνωστικό μοντέλο: WRF – ARW.


(Βίντεο: Simeteo)

Στο επόμενο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελευταία εκτίμηση για την κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών στη χώρα μας.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Simeteo, Meteoclub.gr, weather.gr
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης