Εκδήλωση με θέμα «Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι οικογενειακή υπόθεση» πραγματοποιήθηκε απόψε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στη Θεσσαλονίκη.

«Μείζον κοινωνικό πρόβλημα» που «συνιστά παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων» χαρακτήρισε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών η Νίκη Γιάνναρη, μέλος της «Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μία από τις αιχμηρότερες εκφάνσεις του φαινομένου τη συναντούμε στην άσκηση βίας, στο πλαίσιο της οικογένειας (ενδοοικογενειακή βία), η οποία σπάνια δημοσιοποιείται, ακόμα σπανιότερα καταγγέλλεται και, κατά συνέπεια, δύσκολα εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται» τόνισε η ομιλήτρια.

Η κα Γιάνναρη ανέφερε ότι η έκταση και η οξύτητα του φαινομένου οδήγησαν το 1986 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία ενός κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών ανά 10.000 κατοίκους. Για την πόλη της Θεσσαλονίκης, είπε, ότι «δεν υπάρχει καμιά, ούτε καν στοιχειώδης δομή υποστήριξης». Επεσήμανε ότι η κακοποίηση των γυναικών δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική και οικονομική και σεξουαλική και αφορά σε όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά στρώματα και λειτουργεί ως «μηχανισμός ελέγχου και καθυπόταξης».

Η ομιλήτρια έκανε ειδική αναφορά σε έκθεση του Ευρωβαρόμετρου (1999), σύμφωνα με την οποία: Μία στις 5 γυναίκες ζει με βίαιο σύντροφο, μία στις 2 γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο έχει πέσει θύμα του συντρόφου της και μία στις 3 γυναίκες που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων έπεσε θύμα κακοποίησης από τον σύζυγο ή σύντροφό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, η προϊσταμένη του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης (ΚΚΣ) Φοίνικα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ψυχολόγος Μαργαρίτα Κελεσή.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης