Εθελοντές… φοροφυγάδες παράγει το αντιφατικό φοροελεγκτικό μας σύστημα, υποχρεώνοντας εκβιαστικά τους αργυροχόους να παραδέχονται -και μάλιστα εγγράφως- ότι οι συναλλαγές τους βασίζονταν σε πλαστά τιμολόγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισοπεδώνοντας δικαίους και αδίκους, το ΠΕΚ Θεσσαλονίκης προσπαθεί να ανακτήσει χαμένες εισπράξεις από τρίτες εταιρείες-φαντάσματα που πωλούσαν λαθραίο χρυσό, πιέζοντας φορολογούμενους επιχειρηματίες να αποδεχθούν τις παράνομες συναλλαγές.

Στο κυνήγι του χαμένου χρυσού

Έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια ανεξέλεγκτης δράσης των εταιρειών-φαντασμάτων που εμπορεύονταν λαθραία χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, με ανύπαρκτα τιμολόγια, εν γνώσει των φορολογικών αρχών, έφτασε η στιγμή τα «θύματα» να «πληρώσουν το μάρμαρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΠΕΚ Θεσσαλονίκης (Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο) θέτει εκβιαστικά το δίλημμα σε χιλιάδες αργυροχρυσοχόους να υπογράψουν ότι εν γνώσει τους παρέλαβαν εικονικά τιμολόγια και να πληρώσουν το 40% ή σε αντίθετη περίπτωση να τους κόψουν τα δεκαπλάσια πρόστιμα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Επί της ουσίας, επιβεβαιώνουν ότι γνώριζαν τη δράση των… ανύπαρκτων εταιρειών, αλλά λόγω της αδυναμίας ελέγχου, «λαδώματα» και κάθε είδους «παρεμβάσεις» αφήνουν ελεύθερους τους «μεγαλοκαρχαρίες» και τα βάζουν με τους αδύναμους, οι οποίοι ενδεχομένως να γνώριζαν, αλλά στην πλειονότητά τους, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμηθεύτρια εταιρεία ήταν η «Μέταλλα ΜονΕΠΕ», η οποία με τη σειρά της συνεργαζόταν με τους ανύπαρκτους προμηθευτές που ήταν οι εξής:

Gold Pal, Νικολάου Άγγελος, Κύπρος. Αργυρού Αργυρός, Αργυρού Αργυρός, Κύπρος. Αργυροπρομηθευτική, Αργυρού Αργυρός, Κύπρος. Μπάλα Μέταλα, Μεσαρίτης – Γιαννακού, Κύπρος. Ιωάννου ΕΠΕ, Ιωάννου Άγγελος, Κύπρος. Ασημορροή, Κατσιάμης- Παπακυριακού, Κύπρος. Χρυσοθέμις, Υπερμάχου – Παπακυριακού, Κύπρος. Ασημόχρυσο, Αργυρού – Παπακυριακού, Κύπρος. Πατούχας Γεώργιος, Πατούχας Γεώργιος, Κύπρος.

Μία πιο προσεκτική ανάγνωση της επίμαχης έκθεσης ελέγχου του προμηθευτή «Μέταλλα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» δείχνει ότι όλοι οι παραπάνω προμηθευτές του δεν ήταν παρά ουσιαστικά μέλη ενός ενιαίου και αδιαίρετου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, απαρτιζόμενο από Κυπρίους, το οποίο διαμέσου νομίμων επιχειρήσεων, συνεργατών τους, εμπόρων – μεταπωλητών προωθούσε επί σειρά ετών στην αγορά, σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, μαζί με νόμιμο εμπόρευμα και μεγάλες ποσότητες λαθραίου αργυρού και χρυσού νομιμοποιώντας αυτό, εν γνώσει των φορολογικών αρχών.

Σημειώστε ότι όλα τα παραπάνω πρόσωπα-φερόμενα ως εκπρόσωποι των εταιρειών είναι κυπριακής καταγωγής.

Aκούστε τι κατήγγειλε στη zougla.gr ένας αργυροχόος:

Τα παραπάνω προκύπτουν και συνομολογούνται από σειρά στοιχείων, αλλά και από την ίδια την έκθεση ελέγχου της ελεγχόμενης προμηθεύτριας εταιρείας «Μέταλλα ΜονΕΠΕ» και το εκεί αναφερόμενο με αριθμό 112703/Γ/21.12.2004 δελτίο πληροφοριών του Σ.Δ.Ο.Ε., σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται σχετικά με τις προμηθεύτριες του προμηθευτή «Μέταλλα ΜονΕΠΕ» τα εξής:

– «…αποτελούν μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού…»
– «…πουλούν χρυσό σε περισσότερες υπαρκτές και νόμιμες λειτουργούσες εταιρείες σε συγκεκριμένους εμπόρους συνεργάτες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, που με τη σειρά τους πουλάνε σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας. Το εισπραττόμενο ΦΠΑ από τα εργαστήρια χρυσοχοΐας δεν το αποδίδουν».
– «…σε άλλες περιπτώσεις καλύπτουν τον παρανόμως εισαχθέντα χρυσό…».

Όπως θα δείτε και στο έγγραφο του Σ.Δ.Ο.Ε., η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2003:

Για ποιο λόγο τον άφησαν να συναλλάσσεται με τους πελάτες; Γιατί δεν έπεφταν πρόστιμα από την αρχή;

Η δράση του εν λόγω κυκλώματος ήταν γνωστή στις φορολογικές αρχές, ωστόσο οι τελευταίες αδράνησαν επί έτη (άγνωστο γιατί…) να ενεργήσουν για τη διακοπή του και άφησαν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου εκτεθειμένες στη δράση της σπείρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης