Η ώρα της Δικαιοσύνης για το “στοιχειωμένο” σκάνδαλο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 08:27
Η ώρα της Δικαιοσύνης για το “στοιχειωμένο” σκάνδαλο
Χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες από το «φιάσκο» της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, για να ανοίξει εκ νέου η δικαστική αυλαία στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της χώρας μας, το οποίο έχει «στοιχειώσει» για 11 ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας σκιές στο πολιτικό σύστημα.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες από το «φιάσκο» της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης για τα «μαύρα» ταμεία της SiemensΤο σκάνδαλο της Siemens, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον δυσώδεις υποθέσεις διαφθοράς που ταλάνισε τη χώρα μας, «δηλητηριάζοντας» τον δημόσιο βίο και αναδεικνύοντας τις παθογένειες ακόμη και της Δικαιοσύνης, έφτασε στο ακροατήριο, αυτήν τη φορά για να... ξεκινήσει.

Ύστερα από μακρά δικαστική περιπέτεια, το σκάνδαλο δωροδοκιών του γερμανικού κολοσσού με 64 κατηγορουμένους για μίζες εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με… το μεταφρασμένο, όπως φαίνεται, παραπεμπτικό βούλευμα που λίγο έλειψε να τινάξει τη δίκη στον αέρα, το περασμένο καλοκαίρι.

Νικώντας, λοιπόν, τα πάσης φύσεως εμπόδια που «υψώθηκαν» από αμέλειες και αβλεψίες, άρχισε σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της παραγραφής επιμέρους αδικημάτων.

Αναβολή για τις 6 Μαρτίου

Ωστόσο, η δίκη ξεκίνησε με διαδικαστικά θέματα. Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο πρόεδρος εκφώνησε την υπόθεση, η οποία αφορά στη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν αρκετοί από τους 64 κατηγορουμένους. Συγκεκριμένα, παρέστησαν ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Ηλίας Γεωργίου, οι επιχειρηματίες Ιωάννης Λέτσας και Βασίλης Τυρογαλάς, αλλά και οι πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου και ο καταδικασθείς πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με προβλήματα, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να «κλέψει την παράσταση» δηλώνοντας πολιτική αγωγή για λογαριασμό του σωματείου «Ένωση Προσώπων Πολιτών Δικαιοσύνη για Όλους», η σύσταση του οποίου έχει απορριφθεί από το Ειρηνοδικείο!

Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εισήλθαν οι δικαστές, χωρίς ωστόσο να έχουν επιλύσει το θέμα της συγκρότησης του δικαστηρίου, καθώς ένα από τα μέλη της έδρας δήλωσε ήδη αποχή. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, υπάρχει «αδυναμία του δικαστηρίου» να συγκροτηθεί εντός της ημέρας -μετά το κώλυμα του μέλους- και ως εκ τούτου θα επανέλθει στην επόμενη δικάσιμο. Ακόμη, ανέφερε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου θα είναι στις 15, 17 και 29 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου. Πρόβλημα υπήρξε και με το μέγεθος της αίθουσας, καθώς αποδείχθηκε μικρή, με αποτέλεσμα να αναζητείται νέα, μεγαλύτερη.

Για όλα αυτά, με το «καλημέρα» διακόπηκε για τις 6 Μαρτίου.

Το «φιάσκο» του περασμένου καλοκαιριού, με τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος που οδήγησε στην αναβολή της δίκης, δεν στάθηκε -όπως όλα δείχνουν- ικανό να γίνει καλύτερος συντονισμός.

Στη δίκη δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής ο ΟΤΕ, ως ανώνυμη εταιρεία, και το Δημόσιο.

Οι κατηγορούμενοι

Ενώπιον της Δικαιοσύνης καλούνται να δώσουν εξηγήσεις συνολικά 64 κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που αφορά σε «παράνομες πληρωμές» στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων, η οποία υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μίζες που διακινήθηκαν εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η ακριβής ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο είναι αδύνατο ακόμη να υπολογιστεί.

Οι κατηγορίες είναι ιδιαίτερα βαριές και επισύρουν ακόμη και τα ισόβια, αφού αφορούν κατά περίπτωση σε ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι μεγάλοι απόντες από τη δίκη, ωστόσο, ήταν δύο. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που απολαμβάνει την ελευθερία του στο Μόναχο, αφού με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα για να λογοδοτήσει λόγω της διπλής υπηκοότητάς του, και ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος παραμένει άφαντος από το 2009.

Το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που εμφανίστηκε είναι ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγορία, σταδιακά και μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 450.000 ευρώ λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα σε τότε στελέχη του ΟΤΕ. Ωστόσο, ο κ. Τσουκάτος έχει υποστηρίξει πως το επίμαχο ποσό δόθηκε από τη Siemens ως χορηγία στο ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται πως για τον τότε υπουργό Τάσο Μαντέλη έχει διαχωριστεί η υπόθεση.

Μεταξύ των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας στη Γερμανία, ο οποίος αυτοκτόνησε πέρυσι και αναμένεται να προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του, όπως και ακόμα δύο πρώην στελεχών της μητρικής εταιρείας που έχουν φύγει από τη ζωή.

Oι κατηγορούμενοι

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση στο εδώλιο παραπέμπονται:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
- 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Υπόλογοι είναι, επίσης, ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.ά., όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, στο εδώλιο κάθονται τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κ.λπ., Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.ά. Κατηγορούμενοι είναι, επίσης, τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 12:51