Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης 

Εντυπωσιασμένος από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, έπειτα από πολλές ώρες προσωπικής ενασχόλησης, ο Έλληνας ζωγράφος Γεράσιμος Γερολυμάτος  δημοσίευσε σήμερα περισσότερα σχέδια που έφτιαξε και τα οποία απεικονίζουν το εσωτερικό του λόφου Καστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη του απόπειρα ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν παρουσίασε 4 σχέδια.

Μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι για να καταλήξει στη συγκεκριμένη σχεδίαση μελέτησε όλα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και δεν είναι αρχαιολόγος, ούτε ιστορικός, όπως υποστήριξε, προσέγγισε το θέμα του σχεδιασμού «υπό το πρίσμα ενός καλλιτέχνη που έχει μάθει να βλέπει και να σκέφτεται αναλογικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα αναφέρει ότι «τα δεδομένα για τη σχεδίαση του τάφου δεν αποκλείεται να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες».

To νέο σχέδιο

Η αναπαράσταση της πύλης των Καρυάτιδων σύμφωνα με τον ζωγράφο βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου ΠολιτισμούΌπως σημειώνει ο ζωγράφος: «Το σχέδιο της αναπαράστασης της Πύλης των Καρυάτιδων, αλλά και της Ιωνικής Θύρας, είναι υπό κλίμακα 1:12,5 και βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των διαστάσεων που έχουν δώσει στη δημοσιότητα η αρχαιολογική ομάδα και το ΥΠΠΟΑ. Σε κάθε περίπτωση, εξάντλησα την προσπάθεια διασταύρωσης των βασικών στοιχείων, έτσι ώστε κάθε πιθανή μικρή διαφορά σε επί μέρους δομικές παραμέτρους να μην επηρεάζει τη γενική εικόνα που αποδίδει η αναπαράσταση».

Παράλληλα προσθέτει: Σχεδιάζοντας τον χώρο και ακολουθώντας στην κυριολεξία την σκέψη του αρχιτέκτονα, βρέθηκα πολύ συχνά προ εκπλήξεων, καθώς αναλογίες και αριθμοί επαναλαμβάνονταν εδώ και εκεί στις σχέσεις των μερών. Μου αποκαλύφθηκαν έτσι μέτρα και αναλογίες διαφόρων στοιχείων, που δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά που επιβεβαιώνονται από τους αριθμούς.

Θα αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα:

-Με βάση την κλίμακά μου, οι ρόδακες επί του μαρμάρινου επιστυλίου θα πρέπει να είναι συνολικά 13. Σε κάθε τμήμα του ενός μέτρου αντιστοιχούν 3 ρόδακες με απόσταση μεταξύ τους περίπου 30 εκ. Όμως οι δύο εξωτερικοί προς τους τοίχους ρόδακες του εναπομείναντος μισού μέτρου, θα πρέπει να έχουν απόσταση 25 εκ.

-Οι περισσότερες πέτρες του προθαλάμου έχουν ένα μήκος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 58-60 εκ.
Η σχέση 1/3 είναι εμφανής παντού και ιδιαίτερα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο της Ιωνικής Θύρας, όπου το άνοιγμά της είναι 1,50 μ. Τουτέστιν, το 1,50 μ. της Θύρας + 2Χ1,50 μ. των τοίχων εκατέρωθεν αυτής, μας δίνει το άθροισμα 4,50 μ. που είναι και το πλάτος του τάφου.

-Το άνοιγμα των βάθρων όπου στέκονται οι Καρυάτιδες, έχει μετρηθεί ότι είναι 1,68 μ. Αυτό σημαίνει μια διαφορά της τάξης των 18 εκ. σε σχέση με την ιωνική θύρα και άρα η σχέση 1/3 εμφανίζεται αναλογικά μειούμενη ή αυξανόμενη, καθώς προχωράει κανείς προς το βάθος του μνημείου, ή προς την είσοδό του.

-Με άνοιγμα 1,68 μ. η Πύλη των Καρυάτιδων αφήνει 2,82 μ. τα οποία μοιράζονται από 1,41 μ. σε κάθε πλευρά. 1,68+2,82=4,50 μ. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40 μ., άρα έχουμε ένα τετράγωνο με διαστάσεις 1,41 μ. μήκος Χ1,40 μ. ύψος Χ 72 εκ πλάτος. (το πλάτος είναι σχεδόν το μισό των άλλων δύο διαστάσεων).

-Σε ανακοίνωση είδα το μήκος του βάθρου να αναφέρεται ως 1,36 μ, αντί του 1,41 μ. Υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 5 εκ. και εφόσον το άνοιγμα είναι 1,68 μ, και όχι 1,78 μ, αυτό μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάποια «εξοχή» μήκους 5 εκ., στους τοίχους όπου ακουμπάνε τα βάθρα. Όπως κι αν έχει, όμως, το πλάτος του θαλάμου είναι 4.50 μ.

-Ο λόγος 1/3 επαναλαμβάνεται και στον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο της Πύλης των Καρυάτιδων. Αυτήν τη φορά όμως, όχι στο άνοιγμα των βάθρων της Πύλης, αλλά… στις ίδιες τις Καρυάτιδες, καθιστώντας τες έτσι, όχι ένα απλά διακοσμητικό στοιχείο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά εντάσσοντάς τες ουσιαστικά στις δομικές και αναλογικές παραμέτρους της Πύλης και του τάφου.

Έτσι, το 1/3 του 4,50 μ, δεν εντοπίζεται τώρα στο άνοιγμα των βάθρων των Καρυάτιδων (όπως στην «Ιωνική» Θύρα), αλλά κυριολεκτικά σε ένα σημείο του εσωτερικού προς την Πύλη βραχίονα τους, από όπου φέροντας μια κατακόρυφη νοητή γραμμή προς το άνοιγμα του 1,68 μ, αυτή θα περάσει από το 1,59 μ, δηλαδή κατά 9 εκ, λιγότερο για κάθε πλευρά, Χ2 φορές=18 εκ, δηλαδή ευθυγραμμίζεται με το άνοιγμα της «Ιωνικής» Θύρας, αφού 1,68-18=1,50 μ.

Και οι «εκπλήξεις» συνεχίζονται με τις Καρυάτιδες. Με συνολικό ύψος 2,25 μ., κατά εμέ και όχι 2,27 μ., (ελάχιστη διαφορά 2 εκ. που δύσκολα αποτυπώνεται ευδιάκριτα), η καθεμία από τις Καρυάτιδες έχει κυριολεκτικά το ύψος που αντιστοιχεί στο μισό του πλάτους του θαλάμου! 4,50 μ.:2=2.25 μ! Αυτό σημαίνει πως, αν οι Καρυάτιδες άνοιγαν σε πλήρη έκταση τα χέρια τους, το μήκος τους θα αντιστοιχούσε στο πλάτος του τάφου 2,25Χ2=4,50 μ. Μάλιστα, τα ακροδάχτυλα των εσωτερικών χεριών τους θα έφταναν ακριβώς στη μέση του τάφου, όπου θα εφάπτονταν. Αυτή η «αποκάλυψη» αποκλείει μια σειρά από κινήσεις, όπως π.χ. το «πλέξιμο» των χεριών τους. Αλλά για το είδος της κίνησης των χεριών, θα αναφερθώ παρακάτω με μια λεπτομερή επιχειρηματολογία. Στο σημείο αυτό να πω ότι το σχέδιο έγινε με το χέρι και όχι με τη βοήθεια υπολογιστή. Έτσι, αυτό που χρειάστηκε ήταν μόνο το ενδιαφέρον και η καρδιά, αλλά και «χαρτί και μολύβι» για τις διαρκείς επαληθεύσεις των δεδομένων, ενώ το βασικότερο «εργαλείο» ήταν το ίδιο το μάτι.

Τέλος, για να δώσω ακόμα ένα στοιχείο από τα πολλά, στην Πύλη των Καρυάτιδων σχηματίζεται ένα ακόμη τέλειο τετράγωνο, το οποίο ορίζεται από το πλάτος του τάφου των 4,50 μ, οριζόντια και από το ύψος των 4,50 μ. μετρώντας κάθετα από τη βάση των βάθρων μέχρι το πάνω μέρος του επιστηλίου. Συνολικά οι διαστάσεις του τάφου στο σχέδιό μου είναι 6 μ. Μ. Χ 4,5μ. Π. Χ 6μ. Υ.

Η αναπαράσταση της πύλης των Καρυάτιδων 


(Λεπτομέρεια από το σχέδιο της αναπαράστασης της Πύλης των Καρυάτιδων του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τον Γ. Γερολυμάτο είναι υπό κλίμακα 1:12,5 και απεικονίζει στον μέγιστο βαθμό τις αληθινές αναλογίες του χώρου)


(Σχέδιο αναπαράστασης της «Πύλης των Καρυατίδων», υπό κλίμακα)


(Η προσχεδίαση του Γ. Γερολυμάτου)

Τα μυστικά δωμάτια του τύμβου από την αρχιτέκτονα Βιργινία Καβράκη

Το zougla.gr στις 3 Οκτωβρίου δημοσίευσε μοναδικά σχέδια του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, τα οποία προέκυψαν έπειτα από τη μελέτη της αρχιτέκτονα Βιργινίας Καβράκη.

Ύστερα από εργασία πολλών ωρών, η κα Καβράκη χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της αλλά και τη 3D τεχνολογία, βασιζόμενη στη σεισμική τομογραφία που δημοσιεύθηκε το 2004, έκανε μια πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης της δομής του τύμβου. Τα σχέδια αυτά, τα οποία παρουσίασε το zougla.gr, βασίζονται στα τεχνικά δεδομένα που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η αρχιτέκτονας βασίστηκε και σε ένα σχέδιο του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαθεωδόρου, ο οποίος έχει κάνει έρευνα στον τύμβο Καστά με γεωραντάρ.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαβάστε επίσης:Τα μυστικά δωμάτια του τύμβου

Οι 140 που στηρίζουν τις εμμονές της καθηγήτριας Παλαγγιά

Μακεδονικός ο τύμβος της Αμφίπολης

«Υπάρχουν περισσότεροι χώροι απ’ όσους γνωρίζουμε στον τάφο της Αμφίπολης»

Τύμβος, ένα πανάρχαιο έθιμο των Ελλήνων

 Οι Καρυάτιδες στα βάθρα τους

 Oι αρχαιοκάπηλοι της Αμφίπολης 

Η συνέντευξη της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο zougla.gr

“Σε έναν μήνα τελειώνουμε”

Δείτε την πρώτη εκπομπή «Τα μυστικά της Αμφίπολης» που μεταδόθηκε από το Zougla TV

Χ.Τζάλας: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι στην Αμφίπολη δεν βρίσκεται ο Mέγας Αλέξανδρος»  

Ενδιαφέρουν: Mάχη με τον χρόνο 

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι διαψεύδουν τον Σ. Καργάκο για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Οι άγνωστες ιστορίες της Αμφίπολης

Η συνέντευξη της Λιάνας Σουβαλτζή στο zougla.gr για τον τάφο της Αμφίπολης 

Παντερμαλής: Η Αμφίπολη εγείρει το ενδιαφέρον του ελληνικού και διεθνούς κοινού

Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο zougla.gr διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι:

“Ο στρατηλάτης δεν ετάφη στην Αμφίπολη”

Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο

“Οι Καρυάτιδες περιπλέκουν το μυστήριο”

O Εμανουέλε Γκρέκο καταρρίπτει τους μύθους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης