Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Ράικου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, 14:16
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Ράικου
Διπλή έρευνα «πυροδοτεί» η υπόθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου η παραίτηση της οποίας θα κριθεί εντός των επόμενων ημερών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη θέση της ή θα αντικατασταθεί.

Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τονίζει ότι ήδη κινήθηκε η διαδικασία για ενδεχόμενες παραλείψεις της κα Ράικου μετά την αναφορά της ανακρίτριας Ιλιάνας Ζαμανίκα που της καταλόγιζε απόκρυψη σημαντικών στοιχείων για τις δικογραφίες των εξοπλιστικών που χειρίζεται σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τις καταγγελίες της κ. Ράικου για παράκεντρα που θέλουν να «αποδομήσουν» την έρευνα για μίζες στην υπόθεση της Novartis.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου έχει ως εξής:

«Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.

3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, 14:54