Μέσα στο επόμενο διάστημα ξεπαγώνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και συγκεκριμένα του Φαληρικού Όρμου, δηλαδή της έκτασης που βρίσκεται ανάμεσα στον παλαιό ιππόδρομο και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη πριν από μερικές ημέρες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ενσωματώθηκε σειρά ρυθμίσεων που σχετίζονται με τον τρόπο και το καθεστώς μεταβίβασης ακινήτων στην Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. Στη συγκεκριμένη εταιρεία, που θα έχει την ευθύνη για την ανάπλαση του συνόλου της παραλιακής ζώνης, μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο, θα μεταβιβαστούν μέσα στο προσεχές διάστημα τα πρώτα 20 ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουνίου θα δημοπρατηθεί η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, που αποτελεί το πρώτο τμήμα της παραλιακής ζώνης. Θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και θα έχει προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο στόχος για το πολυδιαφημισμένο αυτό έργο -από το οποίο δεν έχουν λείψει οι καθυστερήσεις- είναι η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίησή του να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο, ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει έως τα τέλη του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαμβάνει έκταση 800 στρεµμάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη γύρω το Μοσχάτο, την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το Δηµοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Η ανάπλαση θα προβλέπει το «χαμήλωμα» κατά περίπου δύο μέτρων της λεωφόρου Ποσειδώνος, ώστε να είναι δυνατή η ένωση των παραπάνω δήμων με τη θάλασσα, καθώς σήμερα η Ποσειδώνος «εμποδίζει» την πρόσβαση στη θάλασσα. Πρακτικά, πάνω από τη λεωφόρο θα βρίσκεται πάρκο που θα καταλήγει στο θαλάσσιο στοιχείο. Η αξιοποίηση περιλαμβάνει την υλοποίηση του συνεδριακού κέντρου στο πρώην γήπεδο Τάε Κβον Ντο, τη δημιουργία αθλητικών χρήσεων και μαρίνας καθώς και την κατασκευή οικολογικού πάρκου. Δεδομένου ότι το Δημόσιο θα έχει τη διαχείριση του πάρκου, στην επιφάνεια που θα αξιοποιηθεί θα υλοποιηθούν χρήσεις (π.χ. αναψυκτήρια) που θα αποφέρουν τις απαιτούμενες προσόδους.

Ποια ακίνητα-φιλέτα μεταβιβάζονται

Αφότου υπογραφεί η απαιτούμενη ΚΥΑ, θα μεταβιβαστούν στην Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. τα εξής ακίνητα:

  •  έκταση περίπου 58.600 τ.μ. στην Ανάβυσσο
  • τμήμα αιγιαλού, μήκους 1.000 μέτρων, στο Μαύρο Λιθάρι, στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου
  • έκταση και κτήρια συνολικής επιφάνειας περίπου 670.000 τ.μ. στις Αλυκές Αναβύσσου Αττικής – σε αυτήν βρίσκονται κτίσματα 67,5, 61,0 τ.μ. και 171 τ.μ., αντίστοιχα.
  • εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης, συνολικής έκτασης 9.220 τ.μ., στην Ανάβυσσο
  • έκταση εκτός σχεδίου πόλης, 8.860 τ.μ., κείμενη στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
  • έκταση 258.250 τ.μ. στη Λομβάρδα – Κρωπία Αττικής
  • έκταση 327.000 τ.μ. στο Λαγονήσι, που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες
  • εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης, 1 56.000 τ.μ., στη Βάρκιζα, μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών-Σουνίου και του αιγιαλού
  • έκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού, επιφάνειας 500.000 τ.μ. στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης)
  • έκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ., στη Βούλα
  • έκταση με κτήρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ., συνολικά 62.275 τ.μ., στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας
  • ακίνητο 146.665 τ.μ. εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτήρια στην Ακτή Α΄ Αλιπέδου Βούλας – στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
  • έκταση 262.423 τ.μ. εκτός σχεδίου πόλης, με κτίσματα σε Δέλτα Φαλήρου – Φλοίσβο
  • έκταση 69.7 25 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, στον Άλιμο
  • έκταση 278.000 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας (από την οποία σε έκταση 29.555 τ.μ. βρίσκεται αιγιαλός με θαλάσσια ζώνη 500 μ.), στη Γλυφάδα
  • δημόσιο ακίνητο 176.161 τ.μ. στη Γλυφάδα, από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης